Tο εντυπωσιακό έργο τέχνης του Manhattan που κλείνει λόγω αυτοκτονιών
- 13 ΙΑΝ 2021
Μετά τον θάνατο ενός 21χρονου που πήδηξε από το 46 μέτρων αξιοθέατο, οι διαχειριστές του Vessel, η εταιρεία Related Companies, δεν ξεκαθάρισε πότε θα ξανανοίξει τις πόρτες για το κοινό, ενώ δήλωσε πως συμβουλεύεται ψυχιάτρους και ειδικούς σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να περιορίσουν τις αυτοκτονίες, σύμφωνα με τους New York Times.
Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, ένας 19χρονος από το New Jersey πήδηξε από την κορυφή του γλυπτού, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες, στις 21 Δεκεμβρίου, μια 24χρονη γυναίκα από το Brooklyn τερμάτισε τη ζωή της με τον ίδιο τρόπο. Ένας υπάλληλος του κατασκευαστικού project Hudson Yards, ενός συμπλέγματος ουρανοξυστών γύρω από το Vessel, έγινε μάρτυρας των δύο τελευταίων αυτοκτονιών. Η περιοχή ήταν σχεδόν άδεια, μόνο μερικοί τουρίστες έβγαζαν φωτογραφίες και η σκηνή της εταιρείας γυμναστικής της SoulCycle δεν είχε κόσμο. «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ το βράδυ» δήλωσε στην έγκριτη εφημερίδα.
Το Vessel σχεδιάστηκε από τον Thomas Heatherwick και το στούντιό του. Οι δημιουργοί του το περιγράφουν ως ένα διαδραστικό έργο με 154 σκάλες που συνδέουν εσωτερικά το κτίσμα, θυμίζοντας κάτι από Hogwarts. Οι επισκέπτες μπορούν να σκαρφαλώσουν τα 2.500 σκαλοπάτια του και να απολαύσουν τη θέα της Νέας Υόρκης, της πόλης του Hoboken και του NeWark στο New Jersey και του Ποταμού Hudson.
Το κτίσμα αποτελεί μια τουριστική ατραξιόν για το 25 δισεκατομμυρίων σύμπλεγμα κτιρίων του Hudson Yards, η μεγαλύτερη ημι-ιδιωτική κατασκευαστική πρωτοβουλία στην ιστορία της χώρας. Μετά από τα εντυπωσιακά εγκαίνια το 2019, το πρότζεκτ αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και στη δια ζώσης εργασία. Εδώ και μήνες, είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο.
Επισκέπτες και αρχιτέκτονες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τον σχεδιασμό του Vessel και τα κενά ασφάλειας που διαθέτει. Η Audrey Wachs, πρώην συνεργάτης του περιοδικού The Architect’s Newspaper έγραψε σε μια κριτική του 2016 πως «όταν κάποιος ανέβει στο Vessel, τα προστατευτικά κάγκελα μέχρι την κορυφή φτάνουν μέχρι το ύψος της μέσης, αλλά όσο χτίζει κανείς ψηλότερα, άνθρωποι θα πηδήξουν».
Σε γράμμα του προς τη διαχειριστική εταιρεία, ο επικεφαλής της τοπικής κοινότητας Lowell Kern επισήμανε πως «επειδή το μόνο που διαχωρίζει την πλατφόρμα από την άκρη είναι το κάγκελο που φτάνει στο ύψος του στήθους, η πιθανότητα μιας παρόμοιας, θλιβερής απώλειας δεν πρέπει να αγνοηθεί». Ο Kern δήλωσε την Τρίτη πως η κοινότητα συνεχίζει να πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπούν απόπειρες αυτοκτονίας είναι η αύξηση του ύψους του κάγκελου.
Πρόσθεσε πως καταλαβαίνει το δισταγμό της μεταποίησης της αρτιστικής λειτουργίας του κτίσματος, αλλά αυτό δε θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα. «Μετά από τρεις αυτοκτονίες, μέχρι ποιον βαθμό το καλλιτεχνικό όραμα θα είναι προτεραιότητα και όχι η ασφάλεια;»
Σύμφωνα με το άρθρο, οι γέφυρες ελκύουν όσους πιστεύουν πως ο θάνατος είναι η μόνη τους επιλογή και πολλές γέφυρες έχουν τοποθετήσει σύρματα και άλλα εμπόδια, εφόσον μελέτες έδειξαν πώς τέτοια μέτρα μπορεί να είναι αποτελεσματικά.
Στην περιοχή της Νέας Υόρκης, στη Γέφυρα George Washington, από το 2015 έως το 2017, δεκαπέντε άτομα αυτοκτονούσαν κάθε χρόνο. Το 2017, το Λιμάνι της Νέας Υόρκης και του New Jersey εγκατέστησαν έναν φράχτη ύψους τριών μέτρων που συνδέεται με ένα συρματένιο δίχτυ πάνω από το πεζοδρόμιο της γέφυρας. Πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου δεν υπάρχουν.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007 τη μοναδική στην Ελλάδα τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία, με το νούμερο 1018 η οποία στελεχώνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, με αστική χρέωση από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές, ενώ οι καλούντες έχουν τη δυνατότητα για άμεση συνάντηση με ειδικό μέσα σε 24 ώρες.