Το εργασιακό άγχος διπλασιάζει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις
- 25 ΣΕΠ 2023
Αγχώνεσαι από το πρωί που ξυπνάς για το τι σε περιμένει στη δουλειά, όπου νιώθεις ότι δε σε εκτιμούν και ιδιαίτερα, αν κρίνεις από τον όγκο των πραγμάτων που διαχειρίζεσαι και του ποσού που «μπαίνει» στον λογαριασμό σου, στο τέλος κάθε μήνα.
Μην αισθάνεσαι μόνος. Είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλούς. Μη σου πω τους περισσότερους. Φαντάζομαι γνωρίζεις πώς μπορεί να διαλύσει την ημέρα σου και την υγεία σου αυτός ο συνδυασμός.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε προ ημερών θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα τι κάνεις στον εαυτό σου.
Οι αριθμοί που τρομάζουν
Καναδοί ερευνητές του Centre de recherche du CHU de Québec-Université Laval αφιέρωσαν σχεδόν δυο δεκαετίες από τη ζωή τους, για να μελετήσουν το μεγαλύτερο βάσανο του σύγχρονου ανθρώπου (ναι, το άγχος) σε σχέση με την εργασία τους και την «ανισορροπία μεταξύ ανταμοιβής και προσπάθειας» (effort-reward imbalance -ERI), για να ανακαλύψουν τις επιπτώσεις που έχουν στην καρδιά.
Αν συμβάλλουν δηλαδή, αυτοί οι τύποι στρες στη στεφανιαία νόσο, που μειώνει τη ροή του αίματος στην καρδιά και μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα. Είναι χρήσιμο να ξέρεις πως μόνο το 2021 περίπου 695.000 άνθρωποι πέθαναν από καρδιακές παθήσεις. Δηλαδή, ευθύνονταν αυτές για 1 στους 5 θανάτους.
Φέτος λοιπόν, οι ερευνητές από τον Καναδά έκριναν πως ήλθε η ώρα να δημοσιεύσουν τα ευρήματα τους επί της παρακολούθησης 6.465 υπαλλήλων για συνολικά 18 χρόνια (2000-2018) που δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο. Οι 3.118 ήταν άντρες και 3.347 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 45 έτη.
Το έκαναν την Τρίτη 19/9. Θα ήθελα να οπλιστείς με κουράγιο, όπως διαβάζεις τι αναφέρεται στην εργασία τους. Θα τη βρεις στη Journal of the American Heart Association. Βέβαια, μπορείς και να μείνεις εδώ που είσαι και να σου πω τα βασικά.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που αντιμετώπισαν εργασιακή πίεση ή ένιωθαν αδικημένοι στη δουλειά τους, είχαν αύξηση της τάξεως του 49% στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν αυτά τα στρες. Όσοι είχαν και άγχος και ένιωθαν πως δεν τους εκτιμούν στη δουλειά τους, είχαν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, πάντα σε σύγκριση με τους «άνιωθους».
Όπως διευκρίνισε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Mathilde Lavigne-Robichaud «η εργασιακή πίεση αναφέρεται σε εργασιακά περιβάλλοντα, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν έναν συνδυασμό υψηλών απαιτήσεων εργασίας και χαμηλού ελέγχου επί της εργασίας τους.
Το ERI προκαλείται όταν οι εργαζόμενοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια στην εργασία τους, αλλά αντιλαμβάνονται τις ανταμοιβές που λαμβάνουν σε αντάλλαγμα -όπως ο μισθός, η αναγνώριση ή η ασφάλεια εργασίας- ως ανεπαρκείς ή άνισες, για την προσπάθεια τους».
Η μέτρηση του ERI έγινε με επικυρωμένα ερωτηματολόγια. Ελήφθησαν υπ’ όψιν ο σημαντικός χρόνος που αφιερώνουν οι άνθρωποι στη δουλειά, η κατανόηση της σχέσης μεταξύ των εργασιακών στρεσογόνων παραγόντων και της καρδιαγγειακής υγείας -στοιχεία ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία και την ευημερία του εργατικού δυναμικού.
Το νόημα των ευρημάτων είναι πως «δείχνουν την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν προληπτικά οι στρεσογόνες συνθήκες εργασίας και να δημιουργηθούν υγιέστερα εργασιακά περιβάλλοντα που ωφελούν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες», εξήγησε η Lavigne-Robichaud.
Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν μια σχέση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και αυτών των διαφόρων στρεσογόνων παραγόντων στις γυναίκες συμμετέχουσες.
Παρ’ όλα αυτά «τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση των στρεσογόνων παραγόντων από το εργασιακό περιβάλλον θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για τους άνδρες, όπως και να έχουν θετικές επιπτώσεις για τις γυναίκες. Βλέπετε, αυτοί οι παράγοντες άγχους συνδέονται με άλλα διαδεδομένα θέματα υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη», κατέληξε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.