2021/Aaron Epstein/Netflix vía AP
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

To Inventing Anna και η εμμονή μας με τους επαγγελματίες εξαπατητές

Είδαμε την Anna Sorokin στο Netflix, τώρα θέλουμε την Ελένη Αντωνιάδου στο Ertflix.

To Inventing Anna, η ιστορία της απατεώνισσας κληρονόμου Anna Sorokin, είναι αυτή τη στιγμή η No1 σειρά στο Netflix. Η σειρά για την Elizabeth Holmes έρχεται επίσης σε λίγες μέρες στο Hulu. Ενώ η τελευταία προσθήκη στη λίστα είναι η Heather Morgan, για την οποία το Netflix έχει ήδη παραγγείλει σειρά. Μετά το Σύνδρομο Μινχάουζεν, η τελευταία εμμονή του Hollywood φαίνεται να είναι με τους διάσημους απατεώνες, και ιδιαίτερα όταν αυτές είναι λευκές νεαρές γυναίκες.

Και παλαιότερα το Χόλιγουντ είχε ασχοληθεί με τους επαγγελματίες απατεώνες όπως με το Catch me if you can το 2002, τον τελευταίο όμως χρόνο, το είδος δεν έχει απλά ανθίσει, έχει κάνει ολόκληρο μπαχτσέ. Μήπως φταίει σε αυτό η ονλάιν ζωή μας; Το γεγονός ότι όλοι στα σόσιαλ μίντια παρουσιάζουμε τον εαυτό που θέλουμε να είμαστε, μας φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους που το κάνουν αυτό επάγγελμα;

Το Inventing Anna σαρώνει το Netflix

Στο Νο1 αυτή τη στιγμή του Netflix, βλέπεις να φιγουράρει το Inventing Anna. Πρόκειται για την ιστορία της Anna Sorokin, μια νεαρής κοπέλας από τη Ρωσία, που από το 2013 έως το 2017 παρουσιαζόταν ως Γερμανίδα χρυσή κληρονόμος με το όνομα Anna Delvey. Έτσι εξαπάτησε τράπεζες, ξενοδοχεία και φίλους της δημιουργώντας ένα χρέος των 275 χιλιάδων δολαρίων. Το 2019 καταδικάστηκε σε φυλάκιση και πριν από ένα χρόνο αποφυλακίστηκε με εγγύηση. Γρήγορα όμως ξαναμπήκε στη φυλακή, λόγω ληγμένης βίζας, όπου και παραμένει. 

Χάρη σε ένα άρθρο του New York magazine, το πρόσωπό της άρχισε να απασχολεί τα μέσα, και το Netflix μυρίστηκε ότι το θέμα είναι υλικό για σειρά. Την πλήρωσε λοιπόν 320 χιλιάδες δολάρια για τα δικαιώματα της ιστορίας της ζωής της, ποσό το οποίο η Sorokin χρησιμοποίησε για την αποπληρωμή των χρεών της.

H Elizabeth Holmes ήταν διψασμένη για μια σταγόνα από το αίμα σου

Πριν προλάβουμε να ασχοληθούμε αρκετά με τη Sorokin, έρχεται μία ακόμη απατεώνισσα να κλέψει την παράσταση. Η σειρά Dropout με πρωταγωνίστρια την Amanda Seyfried θα κάνει πρεμιέρα εντός ολίγων ημερών, στις 3 Μαρτίου, στο Hulu. Πρόκειται για την ιστορία της Elizabeth Holmes.

Η Elizabeth Holmes είχε όραμα. Ο κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να κάνει λέει πολλαπλές εξετάσεις στο σπίτι του, μόνος του, με μία σταγόνα αίμα. Το όραμά της όμως ήταν μια τεράστια απάτη σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και στο πως βάραινε επίτηδες τη φωνή της, για να ακούγεται πιο σοβαρή.

Κατάφερε λοιπόν να εξαπατήσει επενδυτές και ασθενείς και να δημιουργήσει μία εταιρεία, την Theranos, των 9 δισ. Δολαρίων. Το Forbes την έχρισε το 2015 ως τη νεότερη και πλουσιότερη αυτοδημιούργητη  γυναίκα δισεκατομμυριούχο στις ΗΠΑ.  Μέσα σε τρία χρόνια η απάτη είχε αποκαλυφθεί και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης και του Χόλιγουντ. 

Εκτός από το Dropout, για την υπόθεση της Elizabeth Holmes γυρίστηκε ακόμα το ντοκιμαντέρ στο ΗΒΟ, The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley το 2019. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Adam McKay, σκηνοθέτης του Don’t Look up, ετοιμάζει και ταινία για την Apple TV με τίτλο Bad Blood, και πρωταγωνίστρια τη Jennifer Lawrence.

Heather Morgan, η ράπερ CEO

To Forbes, μιας που το αναφέραμε και στην περίπτωση της Holmes, την πάτησε και με την περίπτωση της Heather Morgan. Το 2016. 119,754 bitcoins κλάπηκαν ύστερα από χακάρισμα στο σύστημα της εταιρείας Bitfinex. Τότε η αξία τους ήταν 71 εκ. δολάρια. Τα οποία σήμερα, αξίζουν περίπου 4,5 δισ. δολάρια.

Πίσω από αυτό βρίσκονταν ο Ilya Lichtenstein και η σύζυγός του, Heather Morgan, που πιάστηκαν εν μέσω ξεπλύματός του ψευδονομίσματος πριν από λίγες μέρες. H υπόθεση κέρδισε όμως έξτρα προσοχή, επειδή η Heather Morgan πόζαρε ως CEO, που βαρέθηκε τη ζωή στο γραφείο και το έριξε στο (κακό) ραπ, με το ψευδώνυμο Razzlekhan.

Η Morgan μάλιστα αρθρογραφούσε τακτικά στο Forbes, που αναφέραμε πιο πάνω, δίνοντας μέχρι και συμβουλές για το πώς να ξεσκάσεις μέσω του ραπ.

Η ιστορία δεν άφησε ασυγκίνητο το Netflix, που παρήγγειλε στον Chris Smith του Tiger King, να σκηνοθετήσει μία σειρά ντοκιμαντέρ για την υπόθεση.

Οι άνδρες εξαπατητές

Είναι επομένως μία καλή(;) στιγμή για να είσαι νεαρή, γυναίκα απατεώνισσα, όσον αφορά την ποπ κουλτούρα. Και οι άνδρες απατεώνες, βέβαια, τραβάνε και εκείνοι το ενδιαφέρον των στούντιο και του κοινού. Δεν πέρασαν πολλές μέρες που το ντοκιμαντέρ The Tinder Swindler τρένταρε στο Netflix. Πρόκειται για την ιστορία του Simon Leviev, ο οποίος πουλούσε έρωτα μέσω Tinder στα θύματά του και τους αποσπούσε τεράστια ποσά.

Ένα χρόνο πριν, στο Netflix και πάλι, κυκλοφόρησε και το The Serpent, με την ιστορία του Charles Sobhraj, o οποίος προσποιούμενος έναν έμπορο πολύτιμων λίθων στόχευε και δολοφονούσε τουρίστες. Εδώ βέβαια η ιστορία ξεφεύγει, αφού ο Sobhraj δεν πουλούσε μόνο έρωτα ούτε αποσπούσε μόνο λεφτά, αλλά ήταν σίριαλ κίλερ. Ας μην τον βάλουμε, λοιπόν, στο ίδιο καζάνι με τους υπόλοιπους.

Οι Έλληνες που αξίζουν μία σειρά στο Ertflix

Πριν δούμε τους Έλληνες εξαπατητές που αξίζουν μία σειρά στο Ertflix, ας κάνουμε μία ειδική μνεία στον ελληνικής καταγωγής Billy McFarland, εγκέφαλο του Fyre Festival, που ενέπνευσε ένα ντοκιμαντέρ στο Hulu και ένα στο Netflix. Στο Inventing Anna μάλιστα ο Billy MacFarland φαίνεται να συγκατοικεί με την Anna Sorokin (is this a crossover episode?). Kαι σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο τους ήταν πράγματι συγκάτοικοι για ένα διάστημα.

Εκτός λοιπόν από τις ιντερνάσιοναλ περιπτώσεις, έχουμε και στην Ελλάδα διάσημους μιμητές της, που απασχόλησαν τα μέσα τα τελευταία χρόνια. Θα συμπεριλάβουμε δύο από αυτές που τα εγκλήματά τους δεν κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές, και θα αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις όπως εκείνη του Dr Kontos. 

Ελένη Αντωνιάδου, η Ελληνίδα Μπάρμπι 

Η ερευνήτρια της ΝΑSA, που εκπαίδευε αστροναύτες, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, είχε ανακαλύψει μαζί με μία συμφοιτήτριά της μία τεχνητή τραχεία, που έσωσε τη ζωή ασθενούς, ήταν επικεφαλής του οργανισμού Μεταμοσχεύσεις χωρίς Δότες και θα ήταν η πρώτη Ελληνίδα Barbie. Τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια.

Η μόνη της σχέση με τη NASA ήταν ένα summer camp, στο οποίο είχε συμμετάσχει. Δεν ήταν κάτοχος διδακτορικού διπλώματος. Δεν είχε ανακαλύψει καμία τεχνητή τραχεία. Και μάλιστα η συγκεκριμένη ανακάλυψη, για την οποία έπαιρνε τα λανθασμένα τα εύσημα είχε αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα, όταν μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή, ο οποίος πέθανε από την κατάρρευση και την αλλοίωση της συνθετικής τραχείας που είχε τοποθετηθεί στον λαιμό του. Ο οργανισμός Μεταμοσχεύσεις χωρίς Δότες δεν είχε καν ενεργό σάιτ. Και τελικά, δεν έγινε και ποτέ η πρώτη Ελληνίδα Barbie, αφού η Mattel, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, δεν την έθεσε ποτέ σε κυκλοφορία.

Αυτή τη στιγμή η Ελένη Αντωνιάδου έχει εξαφανιστεί από τα ελληνικά φώτα της δημοσιότητας, συνεχίζει όμως την ιντερνάσιοναλ καριέρα της με το όνομα Dr Eleni Dimokidis. Καλά θα πάει αυτό.

Ο Σώρρας δεν ήταν ο Soros

Ο Αρτέμης Σώρρας παρουσιάστηκε ως δισεκατομμυριούχος που ήρθε να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Όπλο του, τα 600 δις του (ή και πολλές φορές αναφερόμενα ως 2,7 τρις), τα οποία, προσοχή, τα είχε αποκτήσει μετά από την πώληση διαστημικής τεχνολογίας του Απόλλωνα στην Αμερικάνικη κυβέρνηση, αλλά και από τις μετοχές της (ανύπαρκτης) Τράπεζας της Ανατολής. 

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, που σε ένα πρώτο επίπεδο, μπορούν να κοροϊδέψουν ακόμα και μορφωμένους ανθρώπους που δεν ξέρουν από την επιστήμη ή που πιάνονται στο συναίσθημα, τα λεγόμενα του Σώρρα φαίνονταν από την αρχή ότι ήταν εξαιρετικά τραβηγμένα.

Και όμως όχι μόνο κατάφερε πολύ κόσμο να τον πιστέψει, αλλά το 2015 ίδρυσε την οργάνωση Ελλήνων Συνέλευσις, μέσω της οποίας υποσχέθηκε άμεση διαγραφή χρεών και μοίρασμα χρήματος στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση.

Φυσικά η περίπτωσή του πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης και τον Νοέμβριο του 2018 καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για διασπορά ψευδών ειδήσεων κατ’ εξακολούθηση, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 ανακοινώθηκε νέα ποινή έξι ετών για απόπειρα απάτης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Πλέον έχει αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους. Αν είσαι αρκετά τυχερός, μπορεί ακόμα να πετύχεις κάποιον οπαδό του, να σου μοιράζει φυλλάδιό του στα διόδια.

*Το παραπάνω κείμενο έχει χιουμοριστική διάθεση και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να θίξει τον εξαιρετικό αγώνα των παραπάνω ανθρώπων να εξαπατήσουν και τους εύχεται να αποκτήσουν σύντομα τη δική τους σειρά.