iStock
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το υπερηχητικό αεροπλάνο που θα κάνει το Ελλάδα – Αυστραλία σε μόλις 4 ώρες

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του θα φτάνει τα 6.100 χιλ./ώρα, ενώ το καύσιμο που θα χρησιμοποιεί, θα είναι το υδρογόνο.

Μια απευθείας πτήση από την Ευρώπη στην Αυστραλία διαρκεί περίπου 20 ώρες. Υπάρχει μια ελβετική start-up εταιρεία, όμως, που θέλει να αλλάξει τα δεδομένα, δημιουργώντας ένα υπερηχητικό τζετ που θα μειώσει το χρόνο της αεροπορικής διαδρομής σε μόλις τέσσερις ώρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euronews, η Destinus δοκιμάζει το πρωτότυπο αεροσκάφος τα τελευταία δύο χρόνια, με το τελευταίο επιτυχημένο τεστ να πραγματοποιείται στα τέλη του 2022.

Πώς, όμως, έχει καταφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία να δημιουργήσει ένα τόσο ταχύ αεροπλάνο, ποια είναι η μορφή και τα χαρακτηριστικά του και πότε περιμένουμε να το δούμε να κυκλοφορεί, επίσημα πια, στον αέρα;

Το αεροπλάνο που θα κάνει υπερηχητικές πτήσεις

Η εταιρία πρόσφατα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της σε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Επιστημών της Ισπανίας, το οποίο στοχεύει να αναπτύξει υπερηχητικά αεροσκάφη που θα κινούνται με υδρογόνο. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια, ενώ σε αυτό συμμετέχουν μεγάλα τεχνολογικά κέντρα και ισπανικά πανεπιστήμια.

Όλο το μυστικό, όπως σημειώνει ο Davide Bonetti, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Προϊόντων της Destinus, βρίσκεται στο καύσιμο. Σύμφωνα με τα δεδομένα, ένα τέτοιο αεροσκάφος θα πετά με ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου, φτάνοντας ακόμη και τα 6.100 χιλιόμετρα/ώρα. Η πρόκληση, όμως, είναι σχετικά με το πώς θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ασφαλείς πτήσεις.

Η ποσότητα της θερμότητας που πρόκειται να προκληθεί κατά την καύση και την παραγωγή υδρογόνου είναι πολύ μεγάλη. Η εταιρεία, ωστόσο, υποστηρίζει πως έχει δημιουργήσει ορισμένους ισχυρούς ψυκτήρες που θα καταφέρνουν να φέρνουν την πολυπόθητη θερμική ισορροπία στο αεροσκάφος.

Θα αλλάζεις ήπειρο σε μερικά μόλις λεπτά

Τα δεδομένα που λαμβάνουμε από τα επίσημα χείλη των εκπροσώπων της εταιρείας κόβουν την ανάσα. Ένα υπερηχητικό αεροσκάφος θα μπορεί να διανύει μια απόσταση μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης σε μόλις 90 λεπτά. Την ίδια ώρα, μια πτήση από τη Φρανκφούρτη στη Σανγκάη θα διαρκεί 2 ώρες και 45 λεπτά, οχτώ ώρες λιγότερες από τις σημερινές.

Την ίδια στιγμή, το ισπανικό κράτος ρίχνει ακόμη 15 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα για οχήματα που θα κινούνται στο μέλλον με υδρογόνο. Το έργο είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης της χώρας για τη δημιουργία οικολογικών και πράσινων μέσων μεταφοράς που θα αφήνουν όσο το δυνατόν λιγότερο το αποτύπωμά τους στον πλανήτη.