Το υπερηχητικό τζετ που θα κάνει το Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε λιγότερο από μία ώρα
Λέγεται Aerion AS3 και έρχεται για να σπάσει όλα τα ρεκόρ του θρυλικού Concorde.
- 31 ΜΑΡ 2021
Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, όταν το ημερολόγιο έγραφε 11 Δεκεμβρίου του 1967. Τότε, που το Concorde ετοιμαζόταν για την παρθενική του πτήση από το αεροδρόμιο της Τουλούζ. Γιατί αυτή η ημερομηνία είναι σημαδιακή; Διότι το θαύμα της αγγλογαλλικής αεροναυπηγικής ήταν το πρώτο επιβατηγό αεροπλάνο που έσπασε το φράγμα του ήχου – έναν χρόνο περίπου πριν οι Σοβιετικοί καταφέρουν το ίδιο με το Tupolev Tu-144. Δυστυχώς, το Concorde δε μακροημέρευσε. Η επίσημη δικαιολογία έλεγε ότι ο θόρυβος που προκαλούσε ήταν εκκωφαντικός για τις αστικές περιοχές. Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι Αμερικανοί ζήλευαν την επιτυχία του.
Όλα αυτά όμως αποτελούν παρελθόν, καθώς το μέλλον κατασκευάζεται στο Ρίνο της Νεβάδας. Η Aerion είχε ταράξει τα νερά όταν το 2017 ανακοίνωσε ότι AS2 βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της παραγωγής του. Τι ακριβώς είναι αυτό; Ένα νέο υπερηχητικό τζετ ικανό για ταχύτητες που αγγίζουν τα 1728 χλμ./ την ώρα ή αλλιώς 1,4 μαχ.
Σε πιο απλά λόγια, πρόκειται για ένα αεροσκάφος που θα μπορεί να διανύσει την απόσταση ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο (σ.σ: 5,570 χλμ) σε λιγότερο από 4 ώρες. Οι υπερατλαντικές πτήσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με επιστροφή ακόμη και την ίδια μέρα. Αυτό, όμως, ήταν μόνο η αρχή.
Aerion AS3, το υπερηχητικό τζετ του μέλλοντος
«Το όραμά μας στην Aerion είναι να χτίσουμε ένα μέλλον για την ανθρωπότητα όπου το ταξίδι ανάμεσα σε κάθε δύο σημεία του πλανήτη θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λιγότερες από τρεις ώρες» δήλωσε πρόσφατα ο Tom Vice, CEO της εταιρείας. Όχι, δεν πρόκειται απλά για ευσεβείς πόθους, Η συνεργασία της Aerion με το ερευνητικό κέντρο Langley της NASA έχει δώσει κυριολεκτικά φτερά στην πρώτη.
«Το νέο υπερηχητικό τζετ αποτελεί το επιστέγασμα της μακροχρόνιας συνεργασίας μας με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία» συμπλήρωσε ο Vice. Μετά το AS2, σειρά έχει το AS3, ένα αεροσκάφος που σπάει όχι απλά το φράγμα του ήχου αλλά και κάθε είδους ρεκόρ.
Οι επιδόσεις του κόβουν -κυριολεκτικά- την ανάσα: όλα δείχνουν πως οι ταχύτητες που θα πιάνει θα βρίσκονται κάπου ανάμεσα στα 3 και 5 μαχ ή αλλιώς από 3.700 έως 6200 (!) χλμ./την ώρα. Μετά τις υπερηχητικές ταχύτητες δηλαδή, έρχονται τα ταξίδια σε ultra-high-speed.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό με όρους αεροπορικών πτήσεων; Η πτήση Νέα Υόρκη-Λονδίνο θα πραγματοποιείται σε περίπου μία ώρα – σχεδόν, δηλαδή, όσο χρειάζεται κανείς για να φτάσει από την Κηφισιά μέχρι τον Πειραιά με τον ηλεκτρικό.
Φυσικά, είμαστε ακόμα αρκετά μακριά από τη στιγμή που θα το δούμε να βρίσκεται στον αέρα. Άλλωστε, ούτε το προηγούμενο μοντέλο της Aerion -το AS2- δεν έχει ακόμη απογειωθεί.
Βρίσκεται όμως κοντά, καθώς σε μία έκταση 100 εκταρίων στη Φλόριντα κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή 300 αεροσκάφη από το συγκεκριμένο μοντέλο. Η Set Jet, μία εταιρεία ναύλωσης διωτικών charters, έχει παραγγείλει ήδη δύο από αυτά.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε με την Aerion, την εταιρεία που κάνει δυνατό ταξίδι από τη Χαβάη στο Λος Άντζελες σε τέσσερις ώρες και από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο σε τρεις» δήλωσε, φανερά ενθουσιασμένος, ο Tom Smith, CEO της Set Jet.
Όλα αυτά σε σχέση, βέβαια, με το Aerion AS2. Γιατί αν όλα πάνε καλά, και το project του AS3 στεφθεί με επιτυχία, τότε κάθε άλλο επιβατηγό αεροσκάφος του πλανήτη θα μοιάζει με αργοκίνητο καράβι – ακόμη και το υπερηχητικό AS2.