© Unsplash / Sander Crombach
AIRBNB

Το καλοκαίρι, η μεγαλύτερη εκτόξευση του Airbnb συνέβη στην Ελλάδα

Δεν είναι πλέον απίθανο να δούμε περιοχές, όπου τα Airbnb καταλύματα θα είναι περισσότερα από εκείνα του ενοικίου. Η πραγματικότητα αυτή ισχύει ήδη σε μια πόλη της Ευρώπης.

Δεν είναι κάποια απαισιόδοξη προφητεία αλλά η απλή πραγματικότητα: όσο καύσιμο κι αν ρίχνει ο τουρισμός στη μηχανή της Ευρώπης τους τρέχοντες μήνες του καλοκαιριού, οι βλάβες έχουν προκληθεί και θα σκάσουν από Σεπτέμβρη, είτε αυτό αφορά το ενεργειακό αδιέξοδο ή το αδιέξοδο των ενοικίων, το οποίο δεν είναι φυσικά ελληνικό προνόμιο.

Διόλου τυχαία, στα γραφήματα το στεγαστικό πρόβλημα ακολουθάει παράλληλη πορεία με την εξέλιξη της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης, το Airbnb.

Πλέον, είναι πολλές οι πόλεις που αντιμετωπίζουν τη σκληρή αλήθεια πίσω από την έξυπνη ιδέα της σύντομης ενοικίασης: όταν η αγορά ακινήτων μένει ανεξέλεγκτη, ενδέχεται να συμβεί τέτοια έξαρση που τα Airbnb καταλύματα να είναι περισσότερα από τα μισά διαμερίσματα, όπως συμβαίνει πλέον στην περιοχή της Αλφάμα στη Λισαβόνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA.

Γι’ αυτό και έχει επιστρέψει αγωνιωδώς το αίτημα να τεθεί νομοθετική ρύθμιση: πριν λίγες εβδομάδες κατατέθηκε σχετική επιστολή στην Κομισιόν από 23 πόλεις (Άμστερνταμ, Βερολίνο, Βιέννη, Παρίσι, Πόρτο, Φλωρεντία, Λιόν κ.ά.), οι οποίες υπέγραφαν ως Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις STHR.

Το ίδιο έκρυθμο είναι το κλίμα εντός των συνόρων, εν αναμονεί των ανακοινώσεων στη ΔΕΘ – αναμένονται νέα μέτρα για τα ενοίκια, για «τους όρους υπό τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb» και τη γενικότερη στεγαστική πολιτική της χώρας, διότι τα νούμερα έχουν αγγίξει πρωτοφανή ύψη.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στα Airbnb καταλύματα πανευρωπαϊκά, σε σύγκριση με τους αριθμούς του 2019 για το τρίμηνο της θερινής σεζόν (δηλαδή από τον Ιούλιο έως Σεπτέμβριο). Το ποσοστό του άλματος έφτασε το 26,5% της αύξησης.

Τι δείχνουν τα νούμερα

© AirDNA

Να επισημάνουμε ότι δεν πρόκειται για τη χώρα με τις περισσότερες κρατήσεις, αλλά εκείνη με τη μεγαλύτερη αύξηση στους αριθμούς των καταλυμάτων, σε σχέση με τα δεδομένα προ πανδημίας. Αλλά αντίστοιχα κινήθηκε και η ζήτηση: κατά 8,4% αυξήθηκε η πληρότητα σε σχέση με το 2019, πάντα για όλο το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Διόλου μικρό το κατόρθωμα για την τσέπη της χώρας: το 2019 θεωρείται χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με το ύψος των εσόδων να υπολογίζεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ. Οπότε, τώρα τα έσοδα υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια. Στην ίδια εικόνα συναινούν οι αυξημένες αφίξεις των αεροπορικών πτήσεων, όπως και η υψηλότερη πληρότητα που καταγράφεται επίσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Από το τρίμηνο, το μεγαλύτερο άλμα για τη χώρα στις AirBnB κρατήσεις καταγράφηκε τον Ιούλιο (48,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις), ενώ τον Αύγουστο βρέθηκε στην 3η θέση, πίσω από τη Γερμανία (24,8%) και το Βέλγιο (19,3%). Μικρή η διαφορά σε σχέση με το 18,7% της Ελλάδας: το γεγονός είναι ότι και οι τρεις περιπτώσεις, μαζί με την Αυστρία και τη Γαλλία, ανήκουν στην κορυφή της ανάκαμψης, σύμφωνα με τους τελευταίους πίνακες της AirDNA.

Αλλά αυτή η «νίκη» μάλλον περισσότερες δεύτερες σκέψεις γεννάει, παρά όρεξη για πανηγυρισμούς.