Το κινηματογραφικό τέλος της συμμορίας που έκλεψε εκατοντάδες σπάνια βιβλία
- 13 ΑΠΡ 2021
Για την ακρίβεια μια ολόκληρη σειρά ληστειών, με χώρο διεξαγωγής το Λονδίνο και οργανωτές επίλεκτες ομάδες της Ρουμάνικης μαφίας, που μπαινοέβγαιναν σε rotation από τη χώρα, την οποία έφερε μεγαλοπρεπώς στο φως πρόσφατο αφιέρωμα του Αμερικάνικου Vanity Fair.
Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου του 2017, όταν οι επιθεωρητές της Scotland Yard έφτασαν στο σημείο να τσεκάρουν μέχρι ποια τσίρκα περιόδευαν στο Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την περίοδο προκειμένου να εξηγήσουν μια ληστεία που έμεινε στην ιστορία.
Συγκεκριμένα τη μεταμεσονύκτια ληστεία στην αποθήκη Frontier Forwarding, δίπλα στο Heathrow. Με τους δυο ταλαντούχους ληστές να σκαρφαλώνουν με κάποιο μαγικό τρόπο 25 μέτρα στον αέρα, εν μέσω βροχής, να κάνουν μια τρύπα στον plexiglass φεγγίτη στην οροφή και να κατεβαίνουν με σχοινιά στο μέσο της αχανούς αποθήκης.
Φεύγοντας, 5,5 ώρες μετά, με τον ίδιο τρόπο και κουβαλώντας μαζί τους 16 σακίδια γεμάτα σπάνια βιβλία, συνολικής αξίας άνω των 2,9 εκ. ευρώ. Μεταξύ των οποίων βρισκόταν το αντίγραφο του Albert Einstein από τo The Cosmic Mystery του Kepler (1621), μια έκδοση του Mathematical Principles of Natural Philosophy του Newton (1777), το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για γυναίκες (Concerning Famous Women-1497) και, το πιο σπάνιο από όλα, μια Λατινική έκδοση του On the Revolutions of the Heavenly Spheres του Κοπέρνικου (1566) αξία 245.000 ευρώ. Όλα αυτά χωρίς να ενεργοποιήσουν κανέναν από τους συναγερμούς.
Τα συγκεκριμένα βιβλία, μαζί με εκατοντάδες ακόμη μικρότερης αξίας, ανήκαν σε τρεις εμπόρους σπάνιων βιβλίων (δυο από την Ιταλία και έναν από τη Γερμανία) και θα βρίσκονταν μαζί στην αποθήκη για λιγότερο από 24 ώρες με τελικό προορισμό την Καλιφόρνια.
Οπότε, αν και δεν αποδείχθηκε ποτέ από τη συντονισμένη έρευνα των αστυνομικών αρχών (σε Αγγλία, Ρουμανία, Ιταλία και Ολλανδία) που ακολούθησε, κάποιος τους είχε δώσει το συγκεκριμένο tip. Επιπλέον, είναι αξιοθαύμαστο ότι οι συγκεκριμένοι ταλαντούχοι κλέφτες δεν μπήκαν ποτέ στον πειρασμό να κλέψουν κάτι άλλο από την αποθήκη εκτελωνισμού που ήταν φουλ στα πολύτιμα αντικείμενα.
Οι συγκεκριμένοι κλέφτες, όλοι μέλη της ρουμάνικης μαφίας όπως αποδείχθηκε αργότερα, έφυγαν μέσα σε λίγες ώρες από τη χώρα. Δίνοντας τη θέση τους σε άλλες ομάδες που πραγματοποίησαν συνολικά άλλες 12 παρόμοιες ληστείες γύρω από το Λονδίνο. Μπουκάροντας από οροφές, ανοίγοντας τρύπες από γειτονικά κτίρια και γενικώς επιδεικνύοντας αντανακλαστικά και οργάνωση επίλεκτων ειδικών μονάδων του στρατού.
Αν και οι υπόλοιπες δεν έλαβαν τόση δημοσιότητα αφού το αντικείμενο αυτής, τα σπάνια βιβλία, ήταν κάτι που εξίταρε περισσότερο τη φαντασία του κοινού. Κάτι κατανοητό αφού οι υπόλοιπες διάσημες ληστείες του είδους, όπως η κλοπή 1500 τόμων από την Girolamini Library στη Νάπολη (από τον διευθυντή της) και η κλοπή 300 τόμων από τη Carnegie Library του Pittsburgh (από ένα βιβλιοθηκάριo) έλαβαν χώρα σε μια περίοδο χρόνων και όχι όλα μαζί.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από ένα ανώνυμο tip που δέχθηκε η Alina Albu, η Ρουμάνα εισαγγελέας που έγινε γνωστή για τις έρευνές της εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, που ενέπλεκε στο έγκλημα το πάλαι ποτέ πρωτοπαλίκαρο του διάσημου Ρουμάνου νονού Ioan Clămparu, τον Gavril Popinciuc. Ο οποίος, μετά τη σύλληψη του αφεντικού του, οργάνωσε τη δική του πολυεθνική συμμορία με έμφαση στο λαθρεμπόριο τσιγάρων.
Σιγά-σιγά τα στοιχεία άρχισαν να αυγατίζουν. Πρώτα βρέθηκε το βίντεο που έδειχνε τους δυο άντρες να βγαίνουν από ένα μπλε Renault και να ανοίγουν τρύπες στον φράχτη. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο μιας έρευνας ρουτίνας, η ρουμανική τροχαία σταμάτησε τον οδηγό ενός φορτηγού γεμάτο laptop και smartphones που είχαν κλαπεί από μια αγγλική αποθήκη δυο εβδομάδες πριν. Το CSI London έκανε τη δουλειά ταυτοποιώντας το DNA που βρέθηκε στη μεταλλική σκάλα με ένα ακόμη μέλος της συμμορίας. Και, ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Popinciuc βρέθηκε υπό στενή παρακολούθηση.
Ένα χρόνο μετά οι διωκτικές αρχές γνώριζαν την ταυτότητα όλων των μελών της συμμορίας και περίμεναν απλώς την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν την κίνησή τους. Κάτι που συνέβη 2,5 χρόνια μετά τη ληστεία, στα τέλη Ιουνίου του 2019, όταν πάνω από 150 αστυνομικοί και δικαστικοί εκπρόσωποι μπούκαραν ταυτόχρονα σε 45 σπίτια σε Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία και Ρουμανία. Και, κάπως έτσι, το παιχνίδι είχε τελειώσει.
Μοναδική εκκρεμότητα, το τι απέγιναν τα βιβλία. Κάτι που επίσης είχε απροσδόκητο happy end καθώς η πλειοψηφία τους βρέθηκε κάτω από μια τσιμεντένια πλάκα στο γκαράζ της έπαυλης που είχαν κατασκευάσει τα δυο αδέλφια που είχαν οργανώσει τις ληστείες δίπλα στο σπίτι των γονιών τους στη βορειοανατολική Ρουμάνια. Κάποια βιβλία ήταν μέσα σε κάδους ανακύκλωσης, άλλα στις τσάντες μεταφοράς τους και τα περισσότερα εξ’ αυτών ήταν σε καλή κατάσταση.
Μάλλον, οι κλέφτες δεν μπήκαν ποτέ σε πειρασμό να τα διαβάσουν. Ίσως, από την άλλη, να είναι πιο τηλεοπτικοί τύποι οπότε μάλλον μπορούν να περιμένουν να δουν ποιος θα τους υποδυθεί στην τηλεοπτική μεταφορά αυτής της ληστείας. Το σενάριο της οποίας είμαι βέβαιος ότι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάποιος σίγουρα κάθεται και γράφει.