AP Photos
ΥΓΕΙΑ

Το κρύο ντουζ μπορεί να σε κάνει πιο χαρούμενο

Τι λένε στις ΗΠΑ και γιατί όλο και περισσότεροι το εντάσσουν στη ρουτίνα τους.

Μπορεί το κρύο έως παγωμένο ντουζ να σε κάνει πιο “χαρούμενο; Πιο υγιή; Πιο φιτ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που έχει αρχίσει αν απασχολεί λαό και ειδικούς στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, ένα τελείως first world problem βασικά, αλλά για να το δούμε.

O Will Ahmed, CEO μία εταιρείας που ειδικεύεται σε fitness trackers και έχει κάνει κάτι σαν δουλειά του αυτή την new age αυτοεξέλιξη , υποστηρίζει ότι παράλληλα με τον διαλογισμό(!) και την άσκηση, στη ρουτίνα του έχει μπει και το καθημερινό κρύο μπάνιο.

“Όσο πιο ψυχρό τόσο το καλύτερο”, υποστηρίζει. “Στη Βοστώνη, όπου ζω, ένα κρύο ντους είναι “πραγματικά” κρύο. Αυτή η συνήθεια ανακάλυψα ότι με βοηθά να κάνω focus πάνω σε ό, τι με απασχολεί και να βελτιώσω τη διάθεσή μου -πρέπει κάποια στιγμή να ειπωθεί κάτι για αυτά τα πράγματα που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους”.

Αυτός ο τύπος δεν είναι ο μόνος που του αρέσει να ξεπαγιάζει. Υπάρχει η κοινή ιδέα ότι ένα κρύο ντουζ (ή το να βουτάς τον εαυτό σου μέσα σε μια παγωμένη μπανιέρα) κάνει τους μύες σου και το μυαλό σου να αισθάνονται καλύτερα. Τι λέει όμως και η επιστήμη; Τι πραγματικά κάνει το κρύο νερό;

Είναι σημαντικό να πούμε ότι η επιστήμη δεν στηρίζει και πολύ αυτές τις απόψεις. Υπάρχουν ωστόσο μερικά μικρά οφέλη από την κατάδυση στο κρύο νερό που στηρίζουν την αλήθεια τους και σε έρευνες.

Ένα από τα πιο συχνά οφέλη αυτής της πρακτικής είναι η ανακούφιση από τον πόνο. Η έκθεση αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, γεγονός που μπορεί να “μουδιάζει” το σώμα και να μειώνεται ο πόνος, σύμφωνα με τον Dan Giordano, συνιδρυτή των θεραπειών Bespoke Treatments. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα να επαναρυθμίσει τη θερμοκρασία μετά από δραστηριότητα τις ζεστές ημέρες – να αποτρέψει δηλαδή την υπερθέρμανση και να βοηθήσει το σώμα να επιστρέψει σε μια ασφαλή και φυσιολογική θερμοκρασία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το κρύο νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει τη διάθεσή “ενεργοποιώντας” το νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την ποσότητα των ενδορφινών και της νορεπινεφρίνης – ενός νευροδιαβιβαστή που κανονικά εκκρίνεται από το σώμα ως απάντηση στο στρες. Με άλλα λόγια, εκτός από πολύ “ξύπνιο”, το κρύο νερό μπορεί να σε κάνει και χαρούμενο.

Υπάρχει όμως και μια παγίδα εδώ. Ή μάλλον πολλές.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας όταν το σώμα σας κρυώσει πολύ. Εκθέτοντας τον εαυτό σας στο κρύο ενώ προσπαθείτε να ελέγξετε την αναπνοή σας θα σας βοηθήσει να ξεκλειδώσετε μερικά από τα οφέλη που αναφέρονται παραπάνω. Αλλά χωρίς αυτή την κρίσιμη αίσθηση ελέγχου, το σώμα σας θα μπορούσε να πανικοβληθεί, να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός, ενδεχομένως να αποκτήσετε και έναν καρδιακό ρυθμό που να “ανεβοκατεβαίνει”. Και αυτό δεν το θέλετε. 

Και έπειτα μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα παγόλουτρα μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίσουν την αύξηση μυών που στοχεύετε όσοι πάτε γυμναστήριο, επειδή διακόπτουν (ή καθυστερούν) τη “διαδικασία της φλεγμονής”. Όταν σοκάρετε το σύστημά σας με μια “παγωμένη έκρηξη”, τα αιμοφόρα αγγεία αμέσως συστέλλονται. Κι ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται καλό, η φλεγμονή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσαρμογής των μυών.

Το σώμα τα καταφέρνει μια χαρά και μόνο του να “αναρρώνει” μετά από μια μικρή χρονικά περίοδο άγχους και έντασης, όπως αυτά προκαλούνται από μια προπόνηση για παράδειγμα ή ένα τρέξιμο. Όταν όμως παρεμβαίνετε στον φυσικό τρόπο αυτοθεραπείας του σώματος, επιβραδύνετε την όλη διαδικασία.

font
font