Alex Haney/Unsplash
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Μανχάταν έγινε κάποτε ανταλλαγή με ένα μικροσκοπικό νησί της Ινδονησίας

Υπό άλλες συνθήκες, όλες αυτές οι φωτογραφίες από τους τουρίστες στο κέντρο της Νέας Υόρκης δεν θα είχαν τραβηχτεί ποτέ.

Τον 17ο αιώνα, οι Κάτω Χώρες, μέσω της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, είχαν τον έλεγχο του μικροσκοπικού, απομακρυσμένου αρχιπελάγους Banda, όπου φύτρωναν όλα τα μοσχοκάρυδα στη Γη – εκτός από ένα νησί, το Pulau Rhun, το οποίο ήταν υπό βρετανικό έλεγχο.

Οι Ολλανδοί ήταν αρκετά δυσαρεστημένοι με αυτό το εμπόδιο και πέρασαν τέσσερα χρόνια πολεμώντας για να φτάσουν στο νησί, καταλαμβάνοντάς το τελικά το 1621. Στη συνέχεια, το 1664, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σύγκρουσης για το διεθνές εμπόριο και τη ναυτιλία, οι Βρετανοί έστειλαν φρεγάτες στο Νέο Άμστερνταμ, μια βαλτώδη ολλανδική αποικία για το εμπόριο γούνας στην ατλαντική ακτή της Βόρειας Αμερικής, για να το διεκδικήσουν για τη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Το 1667, ωστόσο, η Συνθήκη της Μπρέντα έθεσε τέλος στον Δεύτερο Αγγλο-Ολλανδικό Πόλεμο και έκλεισαν μια συμφωνία. Οι Κάτω Χώρες, που είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν ολόκληρη την παγκόσμια προμήθεια μοσχοκάρυδου, παραχώρησαν τον έλεγχο του Νέου Άμστερνταμ, το οποίο περιελάμβανε το σημερινό κάτω Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στους Βρετανούς.

Σήμερα, καμία από τις δύο χώρες δεν έχει τον έλεγχο κανενός από τα δύο εδάφη – οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Μεγάλη Βρετανία και τα νησιά Banda αποτελούν επίσημα μέρος της Ινδονησίας.

Αυτό που κρατάμε, όμως, είναι ότι μια χώρα αντάλλαξε αυτό που στην πορεία έγινε μια οικονομική και πολιτιστική δύναμη για ένα μικρό ηφαιστειακό νησί.

Εκείνη την εποχή, βέβαια, τα λεγόμενα Νησιά των Μπαχαρικών, στα οποία περιλαμβανόταν το αρχιπέλαγος Banda, ήταν εξαιρετικά πολύτιμο έδαφος για τις ευρωπαϊκές αποικιακές δυνάμεις, οι οποίες ανταγωνίζονταν για το εμπόριο μπαχαρικών για περισσότερο από έναν αιώνα.

Τα απομακρυσμένα νησιά ήταν η μόνη πηγή πολλών καρυκευμάτων που θεωρούμε σήμερα δεδομένα, όχι μόνο μοσχοκάρυδο, αλλά και κανέλα, τζίντζερ, κύμινο και μαύρο πιπέρι.

Μετά την ανταλλαγή του Pulau Rhun οι Ολλανδοί δεν άργησαν να κάνουν άλλη μια προσπάθεια να ελέγξουν το νησί του Μανχάταν. Το 1673, οι Κάτω Χώρες ανακατέλαβαν για λίγο την πόλη – αλλά αντί να επιστρέψει το όνομα σε Νέο Άμστερνταμ, ονομάστηκε Νέα Οράγγη προς τιμήν του Ολλανδού ηγέτη και μετέπειτα βασιλιά της Αγγλίας Γουλιέλμου της Οράγγης.

Μετά από περίπου ένα χρόνο, οι Βρετανοί ανακατέλαβαν την πόλη και επανέφεραν το όνομα Νέα Υόρκη.

Exit mobile version