Το μεγαλύτερο έτος στην ιστορία κράτησε 445 μέρες
- 1 ΙΟΥΝ 2024
Τον πρώτο αιώνα π.Χ., το ημερολόγιο της Ρώμης ήταν -για να το πούμε όσο πιο ήρεμα γίνεται- ένα χάος. Με λίγα λόγια, πριν από την έλευση του Ιουλιανού ημερολογίου, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν ένα σεληνιακό ημερολόγιο που ήταν συνδεδεμένο με σημαντικά θρησκευτικά γεγονότα. Φυσικά, το ημερολόγιο αυτό δεν ήταν και πολύ ακριβές.
Το σεληνιακό έτος έχει διάρκεια μόνο 355 ημέρες σε σύγκριση με τις 365 ημέρες για το ηλιακό έτος κάτι που σημαίνει ότι το σεληνιακό έτος έχανε 10 ημέρες από το ηλιακό ημερολόγιο κάθε χρόνο.
Κάθε τέσσερα χρόνια, το σεληνιακό ημερολόγιο αποκτούσε διαφορά 41 ημερών από το ηλιακό και όσο η ιδέα να αλλάξει κάτι πήγαινε όλο και πιο πίσω, η διαφορά αυτή μεγάλωνε
Οι θρησκευτικοί επικεφαλής της Ρώμης (ποντίφικες) ήταν υπεύθυνοι για τη διαχείριση του ημερολογίου και έπρεπε να προσθέτουν ημέρες, ακόμη και μήνες, σε ορισμένα χρονικά διαστήματα για να προσπαθήσουν να προλάβουν τις εποχές να επανέλθουν στους παραδοσιακούς μήνες. Αυτό το σύστημα ίσχυε για εκατοντάδες χρόνια και ήταν ανέγγιχτο λόγω της αρχαίας ρωμαϊκής παράδοσης.
Όταν ο Ιούλιος Καίσαρας ανέβηκε στην εξουσία το 49 π.Χ., αποφάσισε ότι έπρεπε να γίνει μια αλλαγή, τόσο για να περιοριστεί η εξουσία τους όσο και για να δημιουργηθεί ένα πιο αποτελεσματικό ημερολόγιο για τη διοίκηση μιας αναπτυσσόμενης αυτοκρατορίας.
Με τη βοήθεια του Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη της Αλεξάνδρειας, ο Καίσαρας καθιέρωσε το ομώνυμο Ιουλιανό ημερολόγιο την 1η Ιανουαρίου του 45 π.Χ. Αλλά για να γίνει η μετάβαση στο νέο ημερολόγιο, οι Ρωμαίοι έπρεπε να αντέξουν αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως «το τελευταίο έτος της σύγχυσης».
Τότε, το ημερολόγιο της Ρώμης ήταν περίπου τρεις μήνες εκτός προγράμματος με τις εποχιακές γιορτές συγκομιδής, οπότε ο Καίσαρας εισήγαγε τρεις επιπλέον μήνες στο έτος 46 π.Χ., για να ευθυγραμμίσει το ημερολόγιό του των 365 ημερών με το ηλιακό έτος. Για όσους ζούσαν εντός των συνόρων της Ρώμης, το 46 π.Χ. -με διάρκεια 445 ημερών- έγινε το μεγαλύτερο έτος στην ιστορία.