Eurokinissi
ΚΑΡΙΕΡΑ

Το μεγαλύτερο πείραμα για τετραήμερη εργασία έγινε και ήταν πετυχημένο

Μεταξύ 2015-2019, το 1% της Ισλανδίας εργάστηκε για 4 ημέρες τη βδομάδα. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από θετικά.
Το μεγαλύτερο πείραμα που έγινε στον κόσμο όσον αφορά την τετραήμερη εργασία έχει μερικά πάρα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Την ώρα που όλο και περισσότεροι ψελλίζουν την ανάγκη για μείωση των εργατικών ωρών, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πράγματι μία εβδομάδα 4 εργάσιμων ημερών, το πιθανότερο είναι ότι θα φέρει μαζί της πολλαπλά οφέλη πρώτα από όλα στους εργαζόμενους αλλά μετά και στην παραγωγικότητά τους.

Το τεστ αυτό έγινε στην Ισλανδία και αφορούσε περισσότερο από το 1% ολόκληρου του εκεί πληθυσμού, ο οποίος είναι 356.000 στην τελευταία καταγραφή που έγινε εκεί το 2019. Η λογική του πιλοτικού προγράμματος ήταν μία μικρότερη σε πληθυσμό χώρα να δείξει τον δρόμο στις μεγαλύτερες για το αν πράγματι η τετραήμερη εργασία μπορεί να έχει οφέλη και ποια θα ήταν αυτά.

Το σχήμα που ακολουθήθηκε; Οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς επρόκειτο να δουλέψουν 35 ή 36 ώρες χωρίς όμως αυτό να επιφέρει οποιαδήποτε μείωση στον μισθό τους. Πρακτικά θα δούλευαν λιγότερο και θα πληρώνονταν περισσότερο. Το πείραμα κράτησε από το 2015 μέχρι το 2019 και τα δεδομένα που θα προέκυπταν από αυτή θα αναλύονταν από Ισλανδούς αλλά και Βρετανούς επιστήμονες. Στα δεδομένα μετρήθηκαν και όσοι έχουν το κλασικό 8ωρο των 9-5 αλλά και άλλοι με κυλιόμενα ωράρια και διαφορετικές συνθήκες εργασίας.


unsplash

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που πήραν μέρος πιλοτικά σε αυτό το πείραμα για τετραήμερη εργασία αύξησαν την παραγωγικότητά τους πολύ σημαντικά ενώ άρχισαν να βιώνουν τα οφέλη των μειωμένων ωρών και στην ποιότητα της ζωής τους. Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα που στην Ισλανδία αρχίζουν να σκέφτονται σοβαρά να το εφαρμόσουν μονιμότερα.

Ήδη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στη χώρα, που είναι και οι υπεύθυνες να διαπραγματεύονται τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίες για τους περισσότερους εργάτες στη χώρα, έχουν ξεκινήσει να ζητούν λιγότερες ώρες εργασίας έχοντας πλέον ως ατράνταχτο επιχείρημα και αυτό το σχήμα. Οι ερευνητές πίσω από την έρευνα συμφωνούν, ώστε το 86% των Ισλανδών εργαζομένων να έχουν την ευκαιρία να δουλεύουν λιγότερες ώρες όντας ταυτόχρονα και πιο αποδοτικοί.

Θα ακολουθήσουν άραγε και άλλες χώρες προς αυτή την κατεύθυνση; Η Ισπανία έχει ξεκινήσει και αυτή τις πρώτες δοκιμές της. Αν συμπληρώσει τα θετικά συμπεράσματα της έρευνας στην Ισλανδία, τότε θα έχουμε μία πολύ στέρεα βάση που να λέει ότι μία ημέρα λιγότερης δουλειάς όχι απλά δεν θα είναι κάτι καταστροφικό αλλά μάλλον κάτι που τελικά θα λειτουργήσει προς όφελος των περισσοτέρων.

Exit mobile version