Το μικροτσίπ του Elon Musk ‘ελέγχει’ ήδη εγκεφάλους γουρουνιών
- 5 ΣΕΠ 2020
Ο Elon Musk, tech guru και μεγάλο αφεντικό κολοσσών τεχνολογίας και επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας όπως η Tesla και η SpaceX, μια περσόνα που έχει βαλθεί να ξεπεράσει τον Kanye West σε αυταρέσκεια και εκκεντρικότητα, παρουσίασε έναν ‘έλεγχο προόδου’ μέσω live stream, σχετικά με μια ψηφιακή καινοτομία, ένα ‘fitbit για τον εγκέφαλο’, του οποίου η λειτουργία μέχρι στιγμής δοκιμάζεται σε γουρούνια. Η Γερτρούδη ήταν το πρώτο ανυποψίαστο πειραματόζωο.
Θέλει ο Elon Musk να φυτέψει μικροτσίπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο;
Το εν λόγω μικροτσίπ πρόκειται για μια μικροσυσκευή (brain machine interface), η οποία έχει μέγεθος περίπου ενός νομίσματος και μπορεί να ενσωματωθεί πλήρως στο κρανίο.
Στο εσωτερικό αυτής, 1024 ηλεκτρόδια σε μορφή νήματος θα εκτείνονται στο κάτω μέρος του εγκεφαλικού φλοιού και θα λειτουργούν ως αποκωδικοποιητές νευρολογικών συμπτωμάτων, ψυχολογικών διαταραχών (πχ. κατάθλιψη), πάσης φύσεως συμπτωμάτων υγείας και όχι μόνο.
Μέσω αυτού του φιλόδοξου interface και με τη σύνδεσή του μέσω bluetooth radio με ψηφιακές περιφερειακές συσκευές ανάλυσης δεδομένων και σχετικής mobile εφαρμογής, εικάζεται πως ο άνθρωπος θα μπορεί να ελέγξει πράγματα με το μυαλό του, ενώ ένας ακόμα πιο φιλόδοξος στόχος, είναι το να οδηγηθούμε και σε θεραπείες για την αποκατάσταση ατόμων με αναπηρία κίνησης ή προβλήματα όρασης.
Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής;
Η Γερτρούδη το γουρουνάκι έγινε η απόλυτη σταρ. Η εγκεφαλική της διεργασία αποτυπώθηκε ψηφιακά σε αμέτρητα ηλεκτρονικά ‘beep-beep’, τα οποία γίνονταν όλο και πιο έντονα καθώς μύριζε το στυλό του Elon Musk και απολάμβανε διάφορα μεζεδάκια που βρίσκονταν στο οπτικό της πεδίο.
Υπήρξαν και άλλα γουρούνια τα οποία έδειξε στην κάμερα ο Musk, ώστε να τονιστεί πως τα εμφυτεύματά τους είχαν αποκολληθεί μέσω μιας επιτυχημένης νευροχειρουργικής διαδικασίας. Βέβαια, η Neuralink παραμένει αρκετά μακριά από την προοπτική της τοποθέτησης των μικροσυσκευών της σε ανθρώπινο εγκέφαλο, παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο Musk τονίζει με κάθε αφορμή πως οι έρευνες γύρω από αυτό το φιλόδοξο project οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα ερωτηματικά ως προς το (αστρονομικό;) bandwidth που απαιτείται για τη μετάδοση πληροφοριών ανθρώπινου εγκεφάλου, για πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν κατά την εμφύτευση, για το όχι και τόσο θετικό σερί του Elon Musk σε μεγαλεπήβολες τεχνολογικές καινοτομίες, παραμένουν πολλά. Το υπόγειο τούνελ μεταφοράς επισκεπτών από και προς το Συνεδριακό Κέντρο του Las Vegas, το οποίο στην πράξη έμοιαζε πιο αργό και από περίπατο με τα πόδια, είναι μια ρωγμή στο παρελθόν των καινοτομιών του. Οι φανατικοί οπαδοί του πάντως (Musketeers?) θα συνεχίσουν να πιστεύουν.