Unsplash
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Το μυστικό που προστατεύει τον Παρθενώνα από σεισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια

Η ανακάλυψη ενός τεράστιου στυλοβάτη κάτω από τον ναό έδωσε την απάντηση στο μεγάλο μυστήριο.
Το 1885, o Έλληνας αρχαιολόγος, Παναγιώτης Καββαδίας, ξεκίνησε να κάνει τις πιο εκτεταμένες ανασκαφές γύρω από τον Παρθενώνα. Ανάμεσα, λοιπόν, στα ευρήματα, έπεσε πάνω σε έναν χώρο ακριβώς κάτω από τον αρχαίο ναό που μέχρι εκείνη τη μέρα κανείς δε γνώριζε για την ύπαρξή του. Επρόκειτο για έναν τεράστιο στυλοβάτη που αποτελούταν από εκατοντάδες λαξεμένους λίθους από ασβεστόλιθο, 77×32 μέτρων ο καθένας.

Όπως διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι, ο στυλοβάτης είχε ανεγερθεί πριν από τη δημιουργία του Παρθενώνα. Τι υπήρχε, όμως, πριν από τον ναό στον λόφο της Ακρόπολης και πώς αυτός ο στυλοβάτης έχει δημιουργήσει μια αντισεισμική ζώνη που τον προστατεύει εδώ και χιλιάδες χρόνια;

Ο ναός που υπήρχε στην Ακρόπολη πριν τον Παρθενώνα

Σύμφωνα με τις μελέτες, το έργο αυτό είχε γίνει για τον Προπαρθενώνα, έναν ναό που προϋπήρχε του Παρθενώνα στον λόφο της Ακρόπολης. Η κατασκευή του υπολογίζεται πως ξεκίνησε λίγο μετά τη Μάχη του Μαραθώνα (490-488 π.Χ.), ενώ για τη δημιουργία του ισοπεδώθηκε το νότιο τμήμα του λόφου. Το 480 π.Χ., ωστόσο, και ενώ ο ναός ήταν υπό κατασκευή, οι Πέρσες εισέβαλαν στην Αθήνα και κατέστρεψαν την Ακρόπολη και ό,τι βρισκόταν πάνω σε αυτή.

Αυτό που παρέμεινε σχεδόν ανέγγιχτο, όμως, ήταν ο στυλοβάτης πάνω στον οποίο είχε κατασκευαστεί ο Προπαρθενώνας. Χρόνια αργότερα, λοιπόν, οι Αθηναίοι αποφάσισαν να χτίσουν πάνω ακριβώς στα ίδια θεμέλια τον Παρθενώνα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διασώζεται μέχρι σήμερα.

Τι κάνει τόσο αντισεισμική τη συγκεκριμένη κατασκευή

Όπως διαπιστώθηκε, οι πέτρες είναι τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη σε 22 αλλεπάλληλες εναλλασσόμενες σειρές που φτάνουν έως το επίπεδο της μαρμάρινης κρηπίδας του ναού. Τα υλικά (οι πέτρες έχουν κατασκευαστεί από ασβεστόλιθο) αλλά και ο τρόπος που είναι τοποθετημένες, έχουν δημιουργήσει ένα συμπαγές μίγμα που διατηρείται άθικτο μέχρι σήμερα.

Την ίδια ώρα, οι αρχαιολόγοι έμειναν εντυπωσιασμένοι με το βάθος του, το οποίο σε ορισμένα σημεία φτάνει τα 11 μέτρα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός πως ο νέος ναός ήταν αρκετά φαρδύτερος και κοντύτερος από τον προηγούμενο, έχουν συμβάλλει στο να δημιουργηθεί μια αντισεισμική ζώνη που προστατεύει τον Παρθενώνα από τις φθορές εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Exit mobile version