iStock
LIFE

Το μυστικό που θα σώσει την ψυχική σου υγεία

Μια απλή κίνηση μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την καθημερινότητά μας και να διώξει -όσο γίνεται- τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν.

Στην εποχή του doomscroll, είναι απόλυτα λογικό οι άνθρωποι να αναζητούν απεγνωσμένα ένα διάλειμμα από τις ειδήσεις και, αν κρίνουμε από όσα συμβαίνουν γύρω μας το τελευταίο διάστημα, δεν τους αδικούμε.

Την ανάγκη αυτή μπορούμε να την καταλάβουμε από το hashtag going monk mode τo οποίο έχει αυτή τη στιγμή δισεκατομμύρια εμφανίσεις στο Tiktok και αναφέρεται σε μια εκτεταμένη, σχεδόν ασκητική αποχή από την πίεση που αισθανόμαστε όταν μένουμε συνεχώς ενημερωμένοι.

Ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι μπαίνουν όντως σε monk mode ή όχι, τους αρέσει η ιδέα ότι έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να κάνουν αυτό το μικρό διάλειμμα. Άλλωστε, τι καλό μπορεί να βγει από έναν εκνευρισμό που προέρχεται από μία κακή είδηση ή ακόμα και από μία ειδοποίηση στα social media;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύουν τις πιο αρνητικές και βίαιες ειδήσεις για να αυξήσουν τη χρήση τους και ότι δίνουν χώρο σχεδόν σε όλους να μοιράζονται τις απόψεις τους (μαζί με fake news), δεν είναι περίεργο που τόσοι πολλοί από εμάς υποφέρουν από «άγχος που σχετίζεται με τις ειδήσεις».

Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι όλοι μας θα πρέπει να καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες ώστε να περιορίσουμε την «κατανάλωση» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα τον χρόνο μας μπροστά στην οθόνη. Αλλά την ίδια στιγμή, το να κόψουμε τις ειδήσεις, μπορεί να είναι και κακό. Με λίγα λόγια, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος.

Το τακτικό διάβασμα ενισχύει την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική νοημοσύνη, ειδικά όταν διαβάζουμε μυθοπλασία. Είναι πολύ πιθανό ότι ένα άτομο που διαβάζει «νηφάλιος από κακές ειδήσεις» να αποκτήσει το κίνητρο να κάνει τη διαφορά στον κόσμο του και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει τι συμβαίνει στον κόσμο σε 24ωρη βάση.

Λάβετε υπόψη σας ότι η αίσθηση της φροντίδας και η τάση μας για φιλανθρωπία τείνουν να μειώνονται όταν νιώθουμε ότι μας κατακλύζουν τα προβλήματα. Έτσι, υπάρχει στην πραγματικότητα η πιθανότητα ότι όσο λιγότερο κάνετε κλικ σε τίτλους, τόσο περισσότερο θα συνεισφέρετε σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.

Τελικά, αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι μια υβριδική προσέγγιση. Για αρχή, εξάλειψη του doomscrolling. Κανείς μας δεν είναι φτιαγμένος για να επεξεργάζεται τρομακτικές εικόνες σε έξι δευτερόλεπτα ή λιγότερο. Αλλά μη στερείτε από τον εαυτό σας μια σύνδεση (κυριολεκτικά) με τον έξω κόσμο και τα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτόν.

Ψάξτε για μία μόνο είδηση την ημέρα. Διαβάστε από μια μεγάλη ποικιλία πηγών. Μιλήστε με φίλους και συγγενείς γι’ αυτό -όχι με αγνώστους στο διαδίκτυο. Συνηθίστε να κάνετε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, να έχετε οπτική επαφή και να αφήνετε το τηλέφωνό σας στην άκρη όταν μιλάει κάποιος άλλος. Οι ειδήσεις δεν χρειάζεται να είναι μια αγγαρεία και δεν χρειάζεται να μαυρίζουν το πρωινό μας. Απλά θυμηθείτε να τις καταναλώνετε υπεύθυνα, με μια μεγάλη δόση βιβλίων στο πλάι.