© Kin Cheung / AP
ΥΓΕΙΑ

Το νέο σύμπτωμα που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον 5

Άλλο ένα κομμάτι στο πολύπλοκο παζλ του κορονοϊού και της πανδημίας.

Την ίδια ώρα που οι τουρίστες συρρέουν στα νησιά και οι Έλληνες ετοιμάζονται για τα μπάνια του Αυγούστου, ο κορονοϊός φαίνεται να καλπάζει πιο γρήγορα από ποτέ: σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στον ΣΚΑΙ τα πραγματικά κρούσματα ίσως αγγίζουν ακόμα και τις 500 χιλιάδες (!) στην ελληνική επικράτεια.

Είναι φανερό πως η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον 5 έφερε μαζί της και μία τεράστια αύξηση στις μολύνσεις, οι οποίες ευτυχώς στην περίπτωση των εμβολιασμένων ατόμων δεν προκαλούν ανησυχητικές επιπτώσεις.

Κάτι που, βέβαια, δεν ισχύει για τους ανεμβολίαστους και ιδιαίτερα για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, αφού οι τελευταίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στη ΜΕΘ χωρίς την προστασία των εμβολίων.

Τα συμπτώματα είναι κοινά και περιλαμβάνουν βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, κούραση, μυϊκούς πόνους, φταρνίσματα και πονοκεφάλους. Μάλιστα, στην περίπτωση που κολλήσει κάποιος τριπλά εμβολιασμένος μπορεί να μην εκδηλώσει αρχικά άλλα συμπτώματα πέρα από έντονους πονοκεφάλους – για αυτό και το εν λόγω σύμπτωμα χρειάζεται περισσότερη προσοχή.

Λίγο έως πολύ, όμως, όλα αυτά μας ήταν σχετικά γνωστά. Αυτό που δε γνωρίζαμε μέχρι πρότινος είναι ένα νέο σύμπτωμα που προκαλεί η Όμικρον 5.

Όμικρον 5: Τι να προσέξεις το βράδυ

Σύμφωνα με τη βρετανική Independent, λοιπόν, η έντονη βραδινή εφίδρωση είναι το καινούργιο κομμάτι στο πολύπλοκο παζλ του κορονοϊού και της πανδημίας. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε πριν μερικές μέρες ο Luke O’Neill, επιδημιολόγος του Trinity College στο Δουβλίνο, σε ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Ένα επιπλέον σύμπτωμα που παρατήρησα στους ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Όμικρον 5 είναι η έκκριση μεγάλων ποσοτήτων ιδρώτα κατά τις βραδινές ώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει σε ειρωνικό τόνο: «Δεν είναι περίεργο;».

Για τον Ιρλανδό επιδημιολόγο είναι σαφές ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται βάζοντας νέα στοιχεία στον γρίφο που τον περιβάλλει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εν λόγω μετάλλαξη είναι πολύ πιο μεταδοτική και ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Έτσι, οι επιστήμονες συνεχίζουν την καταγραφή των ιδιοτήτων της μετάλλαξης Όμικρον 5, η οποία έχει (δυστυχώς) την ικανότητα να επαναμολύνει άτομα που πέρασαν κορονοϊό μόλις μερικές εβδομάδες πριν, ελπίζοντας να βρουν επιτέλους μία λύση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν παρατηρήσεις πολύ έντονη εφίδρωση το βράδυ καλό θα ήταν να κάνεις ένα τεστ.