Dylan Shaw/Unsplash
ΤΑΞΙΔΙ

Το νησί που μπορούν να επισκεφτούν μόνο 400 τουρίστες τον χρόνο

Από το 1982, που ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, ο γηγενής πληθυσμός του κάνει τα αδύνατα δυνατά για να παραμείνει ανέγγιχτη η χλωρίδα και η πανίδα του.

Αν το ψάξεις στον χάρτη, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα το δεις. Μοιάζει με κουκκίδα στην απεραντοσύνη του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού. 

Πρόκειται άλλωστε για ένα μικροσκοπικό νησί, εκεί όπου η Θάλασσα της Τασμανίας συναντά τη Θάλασσα των Κοραλλιών, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Αυστραλίας, απέναντι από το Σίδνεϊ. Διοικητικά υπάγεται στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας. 

Έχει μήκος σχεδόν 10 χιλιόμετρα και πλάτος που αγγίζει κατά μέσο όρο τα 2 χιλιόμετρα. Ο γηγενής πληθυσμός του είναι 382 κάτοικοι. Το κλίμα του είναι υποτροπικό, με ζεστά καλοκαίρια και με ήπιους χειμώνες.

Να το πάρει το ποτάμι; 

Είναι το Lord Howe Island, η Νήσος Λορντ Χάου ή για να χρησιμοποιήσουμε το κλισέ «ένας επίγειος παράδεισος επί γης» με πυκνή βλάστηση, παραλίες με λευκή άμμο, εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, σμαραγδένια, διαυγή νερά, λιμνοθάλασσα με κοράλλια να το περιβάλλει. 

Όπως διαβάζουμε στο CNN Travel, το Λορντ Χάου δεν προσπαθεί απλά να θέσει τους δικούς του αυστηρούς όρους όσον αφορά την υπερτουριστικοποίηση. Έχει ήδη καταφέρει εδώ και χρόνια να τους θέσει, καθώς επιτρέπονται μόλις 400 τουρίστες τον χρόνο να το επισκεφτούν. 

Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μοναδικότητά του, στην παρθένα φυσική άγρια ομορφιά του, τη σπάνια ποικιλία χλωρίδας, πανίδας και μορφολογίας εδάφους. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι ανέγγιχτο, πολλά από τα ζώα και τα φυτά δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο, ενώ εκεί βρίσκεται ο νοτιότερος κοραλλιογενής ύφαλος.

Για όλα τα παραπάνω, το Λορντ Χάου περιλαμβάνεται από το 1982 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι σε απόσταση αναπνοής από το νησάκι βρίσκεται -και είναι επισκέψιμη με βαρκάκι- η Πυραμίδα του Μπολ. Είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο ηφαιστειακός βράχος που αναδύεται από τη θάλασσα. Έχει ύψος 562 μέτρα και πήρε το όνομά του από τον Βρετανό εξερευνητή και υποπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού Henry Lidgbird Ball, που την ανακάλυψε το 1788.