Djaheda Richers/pexels
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το πιο γνωστό φρούτο στον κόσμο κάποτε θεωρούνταν δηλητηριώδες

Αυτή η αλλαγή στάσης οφείλεται εν μέρει στη βασίλισσα της Ιταλίας Margherita (σας θυμίζει κάτι;), αλλά και της πίτσας.

Δεν είμαστε εδώ για να αναλύσουμε αν είναι φρούτο η λαχανικό. Στην τελική, ποιον ενδιαφέρει από τη στιγμή που η γεύση της -για τους περισσότερους ανθρώπους τουλάχιστον- είναι εξαιρετική έως και εθιστική; Για την (ν)τομάτα ο λόγος και φτάνει να σκεφτείτε πόσο συχνά τη χρησιμοποιούμε για να καταλάβετε καλύτερα τι συνέβη πριν από πολλά, πολλά χρόνια. Για την ιστορία, πάντως, θεωρείται επίσημα φρούτο.

Υπάρχει λόγος που η ταπεινή ντομάτα, αυτή που πλέον υπάρχει παντού, ήταν γνωστή με το πολύ πιο δυσοίωνο παρατσούκλι «δηλητηριώδες μήλο». Οι Ευρωπαίοι, βλέπετε, φοβόντουσαν τις ντομάτες για αιώνες και πίστευαν ότι ήταν δηλητηριώδεις. Πώς έφτασαν, όμως, σε αυτό το λανθασμένο συμπέρασμα;

Αν γυρίσουμε πίσω στον 18ο αιώνα, θα δούμε ότι οι αριστοκράτες αρρώσταιναν και σε πολλές περιπτώσεις πέθαιναν μετά την κατανάλωση ντομάτας. Βέβαια, ο λόγος που έχαναν τη ζωή τους δεν ήταν η ντομάτα, αλλά η χρήση πιάτων από κασσίτερο (ένα κράμα χαλκού), τα οποία περιείχαν υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο. Μιλάμε, δηλαδή, για παρανόηση. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία.

Ο καρπός, ο οποίος είναι εξαιρετικά όξινος, στην ουσία έφερνε στην επιφάνεια αυτόν τον μόλυβδο και στη συνέχεια θα δηλητηρίαζε τον άτυχο που θα τη δοκίμαζε. Ο φόβος για τις ντομάτες ήταν εξίσου διαδεδομένος και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ορισμένοι Αμερικανοί αγρότες πίστευαν ότι το πράσινο σκουλήκι της ντομάτας ήταν «δηλητηριώδες σαν κροταλίας». Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν είχε καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Ένας εντομολόγος ονόματι Benjamin Dann Walsh έβαλε τελικά τα πράγματα στη θέση τους, γράφοντας ότι το εν λόγω έντομο ήταν «απλώς ένα όχι και τόσο όμορφο σκουλήκι που τρώει μερικά από τα φύλλα της ντομάτας», και από τα τέλη του 1800, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να εκτιμούν τις ντομάτες για τις θρεπτικές της ουσίες, αλλά και τη γεύση της.

Αυτή η αλλαγή στάσης οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη δημοτικότητα της πίτσας, την οποία η βασίλισσα της Ιταλίας Margherita (σας θυμίζει κάτι;) ήταν γνωστό ότι προτιμούσε συχνά.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Raffaele Esposito, ένας αρτοποιός από τη Νάπολη που συχνά πιστώνεται την εφεύρεση της σύγχρονης πίτσας, χρησιμοποίησε ως έμπνευση τα τρία χρώματα της ιταλικής σημαίας: κόκκινες ντομάτες, λευκή μοτσαρέλα και πράσινο βασιλικό.

Αν κάτι εξηγεί το γεγονός ότι μια ολόκληρη ήπειρος ξεπέρασε τον παράλογο φόβο της για τις ντομάτες, τότε ναι, είναι η γεύση της πίτσας.

Exit mobile version