Το πιο ιδιαίτερο ξυπνητήρι στην ιστορία το έφτιαξαν οι Αρχαίοι Έλληνες
- 24 ΦΕΒ 2024
Χιλιάδες χρόνια πριν από τη δημιουργία των μηχανικών ρολογιών και των κινητών τηλεφώνων, οι άνθρωποι είχαν έναν ιδιαίτερο τρόπο για να μαθαίνουν την ώρα. Ήδη, από τον 16ο αιώνα π.Χ., τα ρολόγια νερού ήταν από τους πιο ακριβείς τρόπους για να γνωρίζεις σε ποιο σημείο της ημέρας βρίσκεσαι.
Τα συγκεκριμένα πρώιμα ρολόγια έλεγχαν τη ροή του νερού από το ένα δοχείο στο άλλο, προκειμένου να μετρήσουν το πέρασμα του χρόνου με αξιοσημείωτη -για την εποχή- ακρίβεια και σε αντίθεση με τα ηλιακά ρολόγια, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τη νύχτα.
Οι διάφοροι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν επίσης ρολόγια νερού, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες ειδικότερα ήταν γνωστοί για τη βελτίωση του μηχανισμού με ένα ρολόι που ονόμαζαν «κλεψύδρα» ή «κλέφτης νερού». Πώς λέμε κλέφτης ρεύματος; Καμία σχέση.
Ο Πλάτωνας πιστώνεται μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή για την εποχή του καινοτομία: Τον τέταρτο αιώνα π.Χ., κατασκεύασε μια σειρά από ξυπνητήρια κλεψύδρας με σκοπό να ξυπνήσει τους φοιτητές της σχολής του. Τα ρολόγια είχαν δύο λεκάνες, η μία άδειαζε στην άλλη, και λειτουργούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Όταν η δεύτερη λεκάνη γέμιζε με νερό το πρωί, ενεργοποιούσε έναν ήχο. Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα ρολόγια είχε ένα δοχείο που έβγαζε έναν έντονο, λεπτό ήχο όταν ο αέρας αναγκαζόταν να βγει από αυτό. Το άλλο, είχε βότσαλα τοποθετημένα πάνω από τη δεύτερη δεξαμενή που έπεφταν και κροτάλιζαν όταν αυτή γέμιζε.
Τον τρίτο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας εφευρέτης Κτησίβιος από την Αλεξάνδρεια πήγε το ρολόι μερικά βήματα παρακάτω. Τι έκανε; Πρόσθεσε μια δεξαμενή στο πάνω μέρος με βαλβίδα υπερχείλισης που επέτρεπε στη χαμηλότερη δεξαμενή να ανεβαίνει για να κρατάει τον χρόνο, κάνοντας μικρούς θορύβους στην πορεία προς τα πάνω, όπως ένα ρολόι με τον γνωστό κούκο.