Rachel Clair/pexels
ΙΣΤΟΡΙΑ

To πιο παλιό τεστ εγκυμοσύνης στην ιστορία βρέθηκε στην Αρχαία Αίγυπτο

Ερευνητές αναπαρήγαγαν το τεστ το 1963 και διαπίστωσαν ότι αυτό διέγνωσε με επιτυχία την εγκυμοσύνη σε περίπου 70% των γυναικών.

Αν σκεφτούμε όλες τις προόδους που έγιναν στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια της ιστορίας, τα τεστ εγκυμοσύνης παρέμειναν -συγκριτικά με τα τεχνολογικά βήματα προς τα μπροστά- μάλλον πρωτόγονα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακό, καθώς μας συνδέουν με το παρελθόν.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ένα δείγμα ούρων για να εξετάσουν την εγκυμοσύνη, όπως και οι σύγχρονες μέθοδοί μας -μόνο που τα τεστ τους βασίζονταν σε σπόρους κριθαριού και σιταριού. Να σας εξηγήσουμε.

Οι λεπτομέρειες της μεθόδου βρέθηκαν σε έναν πάπυρο που χρονολογείται γύρω στο 1350 π.Χ., με τις υποψήφιες μέλλουσες μητέρες να πρέπει να ουρήσουν σε σακούλες που περιείχαν σιτάρι και κριθάρι. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αν οι σπόροι παρουσίαζαν βλάστηση, έστω και με καθυστέρηση, αυτό υποδήλωνε εγκυμοσύνη.

Ερευνητές αναπαρήγαγαν το τεστ το 1963 και διαπίστωσαν ότι αυτό διέγνωσε με επιτυχία την εγκυμοσύνη σε περίπου 70% των γυναικών.

Ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το τεστ λειτουργούσε λόγω της ζωογόνου δύναμης της τεκνοποίησης, είναι πιο πιθανό ότι τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στα ούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθούσαν στην ανάπτυξη των σπόρων.

Η μέθοδος των σπόρων, μάλιστα, άντεξε για εντυπωσιακά μεγάλο χρονικό διάστημα. Παραλλαγές του τεστ βρέθηκαν στην ελληνική και ρωμαϊκή ιατρική, σε πρακτικές της Μέσης Ανατολής κατά τον Μεσαίωνα και μόλις το 1699 σε ένα βιβλίο γερμανικής λαογραφίας.

Το αρχαίο τεστ εγκυμοσύνης παρατηρούσε επίσης ποιος τύπος σπόρου αναπτύχθηκε πρώτος. «Αν φυτρώσει το κριθάρι, θα αποκτήσει αγόρι», ανέφερε το κείμενο του παπύρου, σύμφωνα με μια μετάφραση. «Αν φυτρώσει το emmer (σιτάρι), θα αποκτήσει κορίτσι».

Αυτή η πρόβλεψη, ωστόσο, δεν άντεξε στις σύγχρονες δοκιμές ακρίβειας. Εντάξει, έχτισαν τις πυραμίδες, το να μαντεύουν και το φύλο του παιδιού στα αρχαία χρόνια θα ήταν υπερβολή.