Το πρωί που ο πλανήτης ξύπνησε με την απειλή ενός ανεξέλεγκτου πυραύλου
- 4 ΝΟΕ 2022
Η ειρωνεία είναι ότι η απειλή δεν είναι εξωγενής, δεν πρόκειται για το απευκταίο σενάριο ενός μετεωρίτη που κινείται απειλητικά προς τη Γη (άλλωστε η NASA έχει προβλέψει για αυτό). Πρόκειται για το τμήμα ενός κινεζικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου και ήταν εξ αρχής γνωστό ότι το εξάρτημα αυτό θα επιστρέψει ανεξέλεγκτο στην Γη, έχοντας εκτόπισμα ανάλογο μιας πολυκατοικίας 10 ορόφων.
Λόγω του κινδύνου, η Ισπανία αναγκάστηκε να κλείσει τον εναέριο χώρο επάνω από τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Ταραγόνας, του Ρέους και της Ίμπιζα, ενώ μεταξύ των περιοχών που διέτρεχαν κίνδυνο –βάσει της υπηρεσίας Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης της Ε.Ε. (EU-SST)– ήταν και η Ελλάδα.
Αλλά τα νέα ήταν ανακουφιστικά: η επάνοδος του πυραύλου στην ατμόσφαιρα σημειώθηκε το μεσημέρι στις 12:08 (ώρα Ελλάδος), πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί πού ακριβώς κατέληξαν τα συντρίμμια, αλλά φάνηκε λευκός καπνός. Το ζήτημα είναι πως πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό μη ελεγχόμενης πτώσης διαστημικού εξαρτήματος σε διάστημα της τελευταίας διετίας, δείχνοντας ως υπεύθυνη την Κίνα, που επιχειρεί να εξελίξει την αστρονομική της δύναμη σε επίπεδο ΗΠΑ και Ρωσίας.
Ένας νέος σταθμός-παράδεισος
Με την εκτόξευση της 31ης Οκτωβρίου (από τον πύραυλο της οποίας έπεσε σήμερα το κομμάτι) εκπληρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες της Κίνας στο πεδίο της διαστημικής εξερεύνησης: ήταν η αποστολή, με την οποία ολοκληρώθηκε ο περίφημος διαστημικός σταθμός Tiangong.
Γνωστός και ως Heavenly Palace, ο σταθμός αυτός κατέστησε την Κίνα την τρίτη δύναμη στην ιστορία που κατασκεύασε σταθμό σε τροχιά, με διαδοχικές αποστολές αστροναυτών.
Ήταν ένα σχέδιο που μπήκε στο πλάνο το 2011, όταν ο Διεθνής Διαστημικό Σταθμός (ISS) γύρισε την πλάτη στην Κίνα, εφαρμόζοντας την απόφαση της Ουάσινγκτον να λύσει τη συνεργασία της με το Πεκίνο. Τώρα η Κίνα διαθέτει το δικό της ορμητήριο: ο διαστημικός σταθμός Tiangong διαθέτει χώρους διαβίωσης για πλήρωμα έξι ατόμων, δική του ισχύ, όπως και δυνατότητα ανεφοδιασμού για το τηλεσκόπιο Xuntian που ετοιμάζει η Κίνα, απαντώντας στο James Webb της NASA.
Οπότε, το κύριο στρατηγικό όφελος για την Κίνα είναι ότι «εξελίσσεται σε ισότιμο παίκτη του διαστήματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Ευρώπη», ανέφερε ο διαστημικός αναλυτής Chen Lan. Όπως έχει δείξει η ιστορία, κατά την προσπάθεια των ισχυρών για κυριαρχία στο διάστημα έχουν καταγραφεί ατυχήματα, μολύνσεις και άπειρα περιφερόμενα διαστημικά «σκουπίδια», μόνο που στην επίμαχη περίπτωση οι ευθύνες είναι καθαρές.
Οι ευθύνες και οι απαντήσεις της Κίνας
«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι γενικά δεν εκτοξεύονται πύραυλοι, χωρίς να είναι γνωστό το πού θα πέσουν τα απομεινάρια του – αυτό έχει πάψει να συμβαίνει εδώ και 50 χρόνια», δήλωσε στο New York Times ο Dr. Muelhaupt, σύμβουλος της αεροδιαστημικής ένωσης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτό που διαφέρει είναι το σύστημα του πυραύλου Long March 5B που χρησιμοποιήθηκε: κατά την περίοδο των δύο τελευταίων χρόνων, συντρίμμια από το συγκεκριμένο σύστημα της Κίνας έχουν προσγειωθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού, στον Ινδικό Ωκεανό και στις Φιλιππίνες.
Από πλευράς της η κινεζικής κυβέρνηση, υποστήριξε ότι δε συνέβη τίποτα ασυνήθιστο. Ο πύραυλος είναι «κατασκευασμένος με ειδική τεχνολογία: τα πιο πολλά κομμάτια του εξαρτήματος θα καούν και θα καταστραφούν κατά την επάνοδο στην ατμόσφαιρα – οι πιθανότητες να προκληθεί ζημιά σε πτήσεις είτε στο έδαφος είναι εξαιρετικά μικρές».
Πράγματι, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ατύχημα. Αλλά αυτό ήταν θέμα τύχης.