Tom McCorkle/Getty Images/Ideal Image
ΥΓΕΙΑ

«Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας» και 4 ακόμα μύθοι για την υγεία

Η επιστήμη καταρρίπτει κάποιους από τους πιο δημοφιλείς μύθους που αφορούν κυρίως τη διατροφή και κατ’ επέκταση την υγεία μας.
Παρανοήσεις και μύθοι για την υγεία δυστυχώς πάντα υπήρχαν, από αμφιβόλου αποτελέσματος θεραπείες και δίχως νόημα συμβουλές διατροφής μέχρι ακόμα χειρότερα, αβάσιμες διαγνώσεις.

Ευτυχώς, που υπάρχει η επιστήμη και η ιατρική κοινότητα -όχι, το Google δεν ανήκει σε αυτήν- και μπορεί να ξεκαθαρίσει μεγάλο μέρος της παραπληροφόρησης που κυκλοφορεί εκεί έξω. Κι ενώ έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι η κοτόσουπα είναι πράγματι ευεργετική στο κρυολόγημα και γενικότερα, όταν είμαστε άρρωστοι, πολλά άλλα κλισέ για την υγεία και τη διατροφή είναι εντελώς λάθος. 

Ακολουθούν παρακάτω κάποια από τα πιο δημοφιλή.

Μύθος: Πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα

Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας για την ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον τηρείς κατά γράμμα. Τι εννοούμε; Διαφορετικές ανάγκες στην πρόσληψη νερού έχει ένας οργανισμός που αθλείται συστηματικά -δηλαδή πρέπει να πίνει περισσότερο νερό- από έναν που κάνει ως επί το πλείστον καθιστική ζωή. 

Παράλληλα, η κατανάλωση ροφημάτων -τσάι, καφές- και χυμών, καθώς και φρούτων και λαχανικών αυξάνει επίσης τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού.

Τέλος, αν παρατηρήσεις ότι τα ούρα σου έχουν μια πιο σκούρα απόχρωση του κίτρινου και σπάνια μέσα στην ημέρα πηγαίνεις τουαλέτα, τότε πρέπει να αυξήσεις την πρόσληψη υγρών.

Μύθος: Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Μέχρι πρότινος υπήρχε η πεποίθηση ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό, τείνουν να τρώνε περισσότερο μέσα στην ημέρα και άρα να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος τους. Τα τελευταία χρόνια, νέες έρευνες έχουν αποδείξει τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας, ένα πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει τακτικές, βραχυπρόθεσμες περιόδους νηστείας μέσα στην ημέρα, δείχνοντας ότι το να φας με καθυστέρηση το πρωινό, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Μύθος: Δεν κρυολόγησες επειδή κρύωσες 

Είναι εν μέρει σωστό ότι η υποθερμία και τα κρυοπαγήματα μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε ασθένειες. Ωστόσο, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη μεταδίδονται μέσω ιών, όχι επειδή δεν είχες ντυθεί ζεστά ή επειδή έβγαλες το μπουφάν και κρύωσες.

Οι ρινοϊοί, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, γι’ αυτό και υπάρχει έξαρση τον χειμώνα. Ωστόσο, τον ιό δεν τον κολλάς έξω στον καθαρό, κρύο αέρα, αλλά μέσα στον θερμαινόμενο αέρα κάποιου εσωτερικού χώρου -γραφείο, σπίτι, μπαρ, κινηματογραφική αίθουσα, κλπ-, που μειώνει τα επίπεδα υγρασίας και τα οποία με τη σειρά τους στεγνώνουν τις ρινικές οδούς μας, καθιστώντας ευκολότερο για τους ιούς να παρακάμψουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και διεισδύσουν. 

Μύθος: Ορισμένα φυσικά σάκχαρα είναι καλύτερα από άλλα

Τα φυσικά σάκχαρα βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, το μέλι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά, ενώ στα επεξεργασμένα τρόφιμα συναντάμε την προσθήκη ζάχαρης. 

Σύμφωνα με την επιστήμη, μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη συνδέεται με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, ωστόσο δεδομένου ότι το σώμα μας μεταβολίζει τα φυσικά και τα προστιθέμενα σάκχαρα με παρόμοιο τρόπο, για μια υγιεινή διατροφή, φρόντισε να περιορίσεις τη ζάχαρη εντός του συνιστώμενου ημερήσιου επιπέδου πρόσληψης (όχι περισσότερα από 9 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τους άντρες και 6 κουταλάκια του γλυκού για τις γυναίκες).

Μύθος: Το λίπος στο φαγητό είναι πάντα επιβλαβές

Υπάρχουν τα καλά λιπαρά και τα καλά λιπαρά. Δηλαδή τα μονοακόρεστα και τα κορεσμένα αντιστοίχως. Τα πρώτα όπως προτείνουν οι διατροφολόγοι πρέπει να τα εντάσσουμε καθημερινά στη διατροφή μας και τα βρίσκεις στο ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια, τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο, μεταξύ άλλων. 

Επίσης, μία ακόμα παγίδα που αφορά τα λιπαρά είναι και η εξής: συνήθως τα προϊόντα «χαμηλών λιπαρών» έχουν περισσότερη ζάχαρη και περισσότερες επεξεργασμένες ουσίες, γεγονός που τα καθιστά τελικά λιγότερο υγιεινά από εκείνα με πλήρη λιπαρά. 

Exit mobile version