AP Images
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το πρώτο drone της ιστορίας ήταν ένα περιστέρι που κατασκόπευε Ρώσους

Στη δεκαετία του '70 τα πουλιά δεν χρησιμοποιούνταν για πιασάρικους τίτλους άρθρων, αλλά για ψυχροπολεμική κατασκοπεία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Αυτοί οι κατάσκοποι είχαν φτερά, αλλά δεν κελαϊδούσαν ποτέ κόντρα στον εχθρό (#diplis). Τα κατασκοπευτικά περιστέρια των ΗΠΑ κατάφερναν να χαρίσουν στους προϊσταμένους τους, πολύτιμο φωτογραφικό υλικό από τις κινήσεις των Σοβιετικών εχθρών τους. Τι σήμαινε όμως η ‘κατασκοπεία με περιστέρια’ και πώς γινόταν;

Διανύουμε τον ένατο μήνα του 2020 και η έννοια της κατασκοπείας συνδέεται πλέον με την ψηφιακή τεχνολογία, με το ‘χακάρισμα’ κοινωνικών δικτύων, επίσημων και ανεπίσημων websites, ακόμα και με τις συμφωνίες ‘κάτω από το τραπέζι’ ανάμεσα σε κράτη όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, που φημολογούνται πως έχουν διαμορφώσει μέχρι και το αποτέλεσμα των προηγούμενων Προεδρικών Εκλογών της Αμερικής. Το Δεκέμβριο του 1975, η CIA έβαζε σε εφαρμογή το ‘Bird Camera Program’, δηλαδή ένα πρόγραμμα κατασκοπείας με πουλιά (περιστέρια). Όσο αστείο κι αν σου ακούγεται, ήταν μια πανέξυπνη ιδέα.

Δηλαδή;

(‘μουσική X-Files στο background’)

Πρόκειται για την μετεξέλιξη ενός προγράμματος εκπαίδευσης περιστεριών, ώστε να πετάνε κατά μήκος ορισθέντων ακτογραμμών σε απόσταση που άγγιζε τα 13 χιλιόμετρα. Σε αυτή τη νέα εφαρμογή αντικατασκοπείας, τα περιστέρια πετούσαν σε αποστάσεις από και προς στρατιωτικές βάσεις της Σοβιετικής Ένωσης και τοποθεσίες του Κρεμλίνου με έντονο ‘ψυχροπολεμικό’ ενδιαφέρον.

Τα περιστέρια πετούσαν ζωσμένα με κάμερες της εταιρείας Minox (η πρώτη εταιρεία που πειραματίστηκε στο format ανάλυσης εικόνας 4:3) οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να παράγουν ένα φωτογραφικό κλικ ανά δευτερόλεπτο. Η αποστολή των περιστεριών ήταν να επιστρέψουν σώα στις αμερικάνικες βάσεις, έχοντας μαζέψει 180 φωτογραφίες σε χρονικό διάστημα 3 λεπτών.

 

Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν τα περιστέρια περιελάμβαναν χιλιάδες τεχνικές και μη λεπτομέρειες: Το film της κάμερας από 9mm έγινε 16mm, οι μπαταρίες σε κάθε κάμερα αντικαταστάθηκαν πολλές φορές, μέχρι να βρεθούν εκείνες που θα έδιναν την βέλτιστη διάρκεια ζωής του μηχανισμού, ενώ και οι πορείες που θα διένυαν τα περιστέρια αναλύθηκαν με αμέτρητα διαγράμματα, μέχρι να βρεθούν εκείνες που θα έδιναν τα απαιτούμενα ‘μυστικά’ μέσω φωτογραφιών.

Η χάραξη των αποστάσεων έγιναν με laser, ενώ με ειδικούς προβολείς δινόταν σινιάλο στο κάθε περιστέρι να επιστρέψει πίσω. Υπήρξαν και πειραματικές διαδρομές κατασκοπείας με ηχητικά μηχανήματα (μαγνητόφωνα), χωρίς όμως να αποδοθεί το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Ύστερα από αλεπάλληλους πειραματισμούς, τα πουλιά – κατάσκοποι πετούσαν με ενσωματωμένες κάμερες βάρους 35 γραμμαρίων, που είχαν πρόσθετη δυνατότητα λήψης 140 έγχρωμων φωτογραφιών, αλκαλικές μπαταρίες και σύνδεση με χρονόμετρο. Τρομακτική καινοτομία, όταν αναφερόμαστε στο 1975.

Όχι, αυτή δεν είναι αφορμή για λογοπαίγνια με πουλιά

Κατά την εκτέλεση της αποστολής τους, τα περιστέρια ξεκινούσαν με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

α) Έβγαιναν από το παράθυρο συνοδηγού σε αυτοκίνητο που έτρεχε με 50 χλμ/ώρα.

β) Αντίστοιχα έβγαιναν από το σακίδιο σκιέρ καθώς επιτάχυνε σε κατάσταση κατάβασης βουνού.

γ) Το ίδιο, μέσα από καλάθι πικ-νικ. (Είπαμε, είμαστε στα `70s).

Τέσσερα διαφορετικά είδη περιστεριών χρησιμοποιούνταν και προβλέπονταν επίσης ακόμα και άδειες και περίοδος προσαρμογής ανάμεσα στις αποστολές. Κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα περιστέρια αντικαταστάθηκαν από γεράκια. Οι λεπτομέρειες της κάθε αποστολής και του εκάστοτε στόχου έμεναν, προφανώς, απόρρητες.

Πριν από τα πουλιά, τα έντομα

Οι ιδέες των κατασκόπων Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης, ξεπερνούσαν κατά πολύ την υφιστάμενη τεχνολογία της εποχής. Το ‘Insectotopher’ (κάτι σαν ‘εντομοελικόπτερο’) ήταν μια ιπτάμενη συσκευή ηχογράφησης, η οποία εξωτερικά θύμιζε έντομο. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για ένα τηλεκατευθυνόμενο κοριό, που μπορούσε να ‘κολλήσει’ σαν έντομο πάνω σε ‘ενδιαφέροντα’ άτομα και να καταγράψει τις συνομιλίες τους. Στην πραγματικότητα, ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, δεν ήταν ένα Game of Thrones’ στη σύγχρονη εποχή, αλλά ένα ‘Game of Drones’.