Το πρώτο vegan πανηγύρι συνέβη μόλις στην Ικαρία
Τα κλαρίνα και τα βιολιά έσερναν τον χορό μέχρι το ξημέρωμα, μόνο που αντί για σούβλες και γουρουνοπούλες το μενού είχε φυτικά μεζεδάκια, μαγειρευτά φαγητά και μανιτάρια. Ένα ακόμη φράγμα έπεσε.
- 17 ΑΥΓ 2022
Πανηγύρι χωρίς το σύννεφο απ’ την τσίκνα, γίνεται; Το κρέας είναι κάτι σαν τρόπαιο στην ελληνική παράδοση: όσο περισσότερες σούβλες στη σειρά, τόσο μεγαλύτερη είναι η γιορτή και οι παππούδες του χωριού φουσκώνουν τα στήθια τους όλο καμάρι, μαθαίνοντας τους μικρότερους ποιοι είναι οι μεζέδες για να «μην πετάνε το καλύτερο» (το οποίο συνήθως είναι και το πιο αηδιαστικό κομμάτι από το ζώο).
Ανάχωμα σε αυτή την ιστορία αιώνων, έβαλε μια διοργάνωση στο νησί της Ικαρίας, της πιο γλεντζέδικης κατά πολλούς πατρίδας του ελληνικού πανηγυριού.
Εκεί, λοιπόν, και συγκεκριμένα στο χωριό Σταύλος, όπου διοργανώνονται μερικά από τα μεγαλύτερα ανταμώματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνέβη –για πρώτη στα χρονικά– πανηγύρι με αποκλειστικά χορτοφαγικό μενού. Κατά τα άλλα, το γλέντι ήταν όσο αυθεντικό φαντάζεσαι: κλαρίνα και βιολιά έπαιζαν δυνατά έως το πρωί στην κεντρική πλατεία, το κρασί ήταν γλυκόπιοτο, ντόπιο και έρεε άφθονο, ενώ ο κόσμος δεν σταμάτησε στιγμή να χορεύει.
Πολλοί ανέφεραν, μάλιστα, ότι είχαν περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι στα υπόλοιπα πανηγύρια.
Τι είχε το μενού στο vegan πανηγύρι
«Νομίζω, γράψαμε ιστορία», ανέφερε γελώντας σε μία από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ο σεφ Νίκος Γαϊτάνος, μετά το θαρραλέο εγχείρημα. Συγκεκριμένα, το όλο σκηνικό στήθηκε χάρη στην πρόσκληση που δέχτηκε από το φιλοζωικό σωματείο της Ικαρίας «Αιθέρας και Γαία», προκειμένου να υπάρξει μια διοργάνωση-τομή στην κρεατοφαγική παράδοση της χώρας, αλλά και να συγκεντρωθούν χρήματα για την προστασία των αδέσποτων – όλα τα έσοδα από το πανηγύρι διατέθηκαν στ5ο ταμείο του σωματείου.
Εκείνος δεν βρήκε δυσκολίες στην προσαρμογή του μενού (πρόκειται για έναν πιστό υποστηρικτή της φυτοφαγικής κουζίνας, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το Athens Vegan Burgers και Vegan Souvlaki στην Αθήνα), άλλωστε «η τεχνολογία τροφίμων έχει εξελιχθεί τόσο πολύ πλέον, που όποιος ψάχνει γευστικά υποκατάστατα για το κρέας θα τα βρει και με το παραπάνω από τις εταιρίες φυτικών σκευασμάτων», όπως ανέφερε. Πολλές γνωστές εταιρίες του κλάδου ήταν χορηγοί στη διοργάνωση.
Από τη μία, λοιπόν, υπήρχαν στους πάγκους τα μεζεδάκια φυτικής προέλευσης, όπως λουκάνικα, κεφτεδάκια και φτερούγες (όλα vegan προϊόντα), και από την άλλη ήταν οι γνωστές γεύσεις της μεσογειακής παράδοσης, η οποία παρεμπιπτόντως δεν στηρίζεται στο κρέας: υπήρχαν πολλά μαγειρευτά φαγητά, μεταξύ των οποίων και το ικαριώτικο σουφικό (κάτι ανάλογο του μπριάμ), υπήρχαν σαλάτες, πατάτες με μανιτάρια στο φούρνο και φρικασέ με φρέσκα λαχανικά, ενώ από τα χέρια του σεφ βγήκαν επίσης τονοσαλάτες (αντί για τόνο είχαν ρεβίθια), όπως και πένες μπολονέζ με κιμά σόγιας.
Αρκετοί από τους ντόπιους σήκωσαν το φρύδι με ειρωνεία, ακούγοντας τη φράση «vegan πανηγύρι» (οι περισσότεροι που συμμετείχαν ήταν τουρίστες απ’ τη χώρα και το εξωτερικό), αλλά όσοι παρευρέθηκαν γνώρισαν επιτέλους πανηγύρι χωρίς καούρες.