![](https://media.oneman.gr/onm-images/IMG-20250213-WA00021.jpg)
Το «ριφιφί» σε τράπεζα της Κηφισιάς που εξιχνιάστηκε 17 χρόνια μετά
- 13 ΦΕΒ 2025
Βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 2008. Το κίτρινο χρώμα της γύρης καλύπτει τις εσοχές των πεζοδρομίων και η αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρεί τους Έλληνες που, μεταξύ άλλων, κάνουν τα τελευταία τους ψώνια για την Κυριακή του Πάσχα, για το μεγάλο γλέντι του Χριστιανισμού, αυτό που γεμίζει με καπνό τον ουρανό και αυξάνει τις τιμές των τριγλυκεριδίων.
Είναι Μεγάλη Πέμπτη (24/04), μεσημέρι και τα παιδιά απολαμβάνουν τις μέρες τους μακριά από τις σχολικές αίθουσες. Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας είναι υποφερτή, το παράθυρο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά ενός υποκαταστήματος τράπεζας στην Κηφισιά παραβιάζεται και το φανάρι μοιάζει, για κάποιο λόγο, να μην καθυστερεί και τόσο.
Rewind: «Το παράθυρο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά ενός υποκαταστήματος τράπεζας στην Κηφισιά παραβιάζεται». Όσο κάποιοι τηρούσαν την αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής και έμεναν μακριά ακόμα και από το λάδι, κάποιοι άλλοι άνοιγαν – εκτός από το παράθυρο – την όρεξή τους, με τη δεύτερη ίσως μεγαλύτερη διάρρηξη σε βάρος τράπεζας που έχει γίνει στη χώρα μας μετά από αυτή του 1992 και την Τράπεζα Εργασίας.
Στη συνέχεια, οι δράστες κατευθύνθηκαν στο υπόγειο και το θησαυροφυλάκιο, με τις θυρίδες και το κεντρικό χρηματοκιβώτιο, όπου άνοιξαν οπή διαστάσεων 0,4 x 0,5μ. και εισήλθαν σε αυτό. Αφού εντόπισαν το κεντρικό χρηματοκιβώτιο, το παραβίασαν και αφαίρεσαν από μέσα το χρηματικό ποσό των 364.100 ευρώ. Όμως δεν σταμάτησαν εκεί.
Διέρρηξαν επίσης συνολικά 66 θυρίδες του θησαυροφυλακίου και αφαίρεσαν διάφορα κοσμήματα, χρήματα, χρυσές λίρες και άλλα τιμαλφή. Η συνολική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνούσε τα 4.000.000 ευρώ.
Οι μισές θυρίδες από αυτές που άνοιξαν, βέβαια, είχαν νοικιαστεί, άρα οι πιθανότητες να πήγαιναν στα «τυφλά» χωρίς καμία εσωτερική πληροφόρηση είναι πολλές. Οι δράστες πριν τη διαφυγή τους φρόντισαν να αφαιρέσουν το σύστημα καταγραφής από το κλειστό κύκλωμα βιντεοσκόπησης, ωστόσο άφησαν κάτι πίσω: βιολογικό υλικό (DNA).
Η εξιχνίαση της υπόθεσης, 17 χρόνια μετά
Η Διεύθυνση Αντιμετώπιση Οργανωμένου (γνωστή και ως «Ελληνικό FBI»), 17 ολόκληρα χρόνια μετά κατάφερε να εξιχνιάσει το ριφιφί. Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, ζήτησε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών να αντιπαραβάλει το ανευρεθέν βιολογικό υλικό με αυτά που υπάρχουν στις βάσεις χωρών, που έχουν εφαρμόσει τις «Αποφάσεις Prüm».
Μέσω αυτής της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών των κρατών μελών της Ε.Ε. για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος, προέκυψε ότι το βιολογικό υλικό ανήκει σε έναν Κοσοβάρο ο οποίος βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Γαλλία.
Όπως προέκυψε από τη συνεχιζόμενη έρευνα, είναι έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της Γαλλίας για το αδίκημα της κλοπής, ενώ είναι σεσημασμένος στη Γερμανία αλλά και στο Κόσοβο για παρόμοια αδικήματα.
Επιπρόσθετα, από τις αναλύσεις που έγιναν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης έχει διαπράξει επιπλέον μία απόπειρα διάρρηξης σε τραπεζικό κατάστημα στην Αττική, μία κλοπή χρηματοκιβωτίου από σούπερ μάρκετ, καθώς και διάρρηξη από ΑΤΜ Τραπέζης, που βρισκόταν στο εσωτερικό του παραπάνω σούπερ μάρκετ στα Χανιά.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
«Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, υπόθεση διάρρηξης, με τη μέθοδο του «ριφιφί», που είχε λάβει χώρα το Πάσχα του 2008 σε υποκατάστημα τράπεζας στην Κηφισιά.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, άγνωστοι, αφού παραβίασαν παράθυρο, εισήλθαν στην τράπεζα και με την ανωτέρω μέθοδο αφαίρεσαν από το κεντρικό χρηματοκιβώτιο και τις θυρίδες του θησαυροφυλακίου χρήματα και τιμαλφή, η αξία των οποίων ξεπερνούσε τα 4.000.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, αξιοποιήθηκε εκ νέου εύρημα από τον χώρο του εγκλήματος, μέσω του οποίου, κατόπιν διασυνοριακής συνεργασίας και αντιπαραβολής με βάσεις χωρών που εφαρμόζουν τις αποφάσεις Prüm, ταυτοποιήθηκε αλλοδαπός ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση.
Πρόκειται για 53χρονο, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης στη Γαλλία, ενώ έχει απασχολήσει τις Αρχές της Γερμανίας και του Κοσσόβου για παρόμοια αδικήματα.
Από τις επακόλουθες συγκριτικές αναλύσεις, που διεξήγαγε το προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος εμπλέκεται επιπλέον σε απόπειρα διάρρηξης, το 2009, σε τραπεζικό κατάστημα στην Αττική, καθώς και σε κλοπή χρηματοκιβωτίου και διάρρηξη ΑΤΜ Τραπέζης, το 2010, από σούπερ μάρκετ στην Κρήτη.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν συμμετοχή του σε παρόμοιες περιπτώσεις».