Το ταξίδι στην τεχνολογία είναι 5 δρόμους πιο κάτω
Ένας δημοσιογράφος του Oneman επισκέφτηκε την εορταστική έκθεση “Ταξίδι στην Τεχνολογία” για τα 65 χρόνια του Κωτσόβολου και ένιωσε σαν να μπήκε σε χρονομηχανή.
- 13 ΝΟΕ 2015
Η 21η Οκτωβρίου του 2015 δεν ήταν μια συνηθισμένη ημέρα. Ήταν η μέρα στην οποία βάσει του σεναρίου του θρυλικού “Back to the Future”, οι πρωταγωνιστές της ταινίας είχαν επισκεφτεί με το μοναδικό αυτοκίνητο-χρονομηχανή του Doc Brown το μέλλον.
Σύμφωνα με τις “προβλέψεις” του σκηνοθέτη Robert Zemeckis, ο κόσμος το 2015 θα περιελάμβανε ιπτάμενα αυτοκίνητα, ασύρματο gaming, μεγάλες τηλεοράσεις και drones. Κάποια απ’ αυτά τα πέτυχε, κάποια άλλα όχι (ακόμα).
Το σημαντικό είναι ότι μετέφερε στη μεγάλη οθόνη την έντονη επιθυμία που κρύβουμε όλοι μας να ταξιδέψουμε στο χρόνο. Να πάμε στο παρελθόν για να δούμε πως ζούσαν οι άνθρωποι πριν από εμάς αλλά κυριότερα να πάμε στο μέλλον και να κλέψουμε μια ματιά του πως θα ζουν στο μέλλον.
Δεν έχω ιδέα πόσο κοντά βρισκόμαστε στο να κατασκευαστεί η πρώτη χρονομηχανή. Στις ταινίες φαίνεται αρκετά εύκολο, οπότε δεν ξέρω γιατί μπορεί να δυσκολεύει τόσο τους επιστήμονες στην πραγματική ζωή. Δηλαδή, τι κάνετε πια τόσο καιρό, τελειώνετε, θέλουμε να πάμε στο 2115 να δούμε πως θα είναι τότε ο κόσμος.
Μέχρι πάντως να τα καταφέρουν και να έχουμε όλοι τη δυνατότητα να πηγαινοερχόμαστε στο παρελθόν και το μέλλον, βρήκα τον ιδανικό προσομοιωτή ταξιδιού στο χρόνο. Κι επειδή μου αρέσει τα ωραία πράγματα να τα μοιράζομαι, θα σου μιλήσω για την εμπειρία μου.
Μιλάω φυσικά για το ταξίδι στην τεχνολογία που μας προσφέρει ο Κωτσόβολος με αφορμή τον εορτασμό των 65 χρόνων του. Ένα ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της εταιρείας που έτσι κι αλλιώς έχει ταυτιστεί με την τεχνολογία.
Ο Κωτσόβολος γιορτάζει και μας παρουσιάζει ένα πρωτότυπο μουσείο, διαφορετικό από τα άλλα, ένα μουσείο ταξίδι στην ιστορία, το παρόν και τις προοπτικές της τεχνολογίας. Η έκθεση φιλοξενείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου.
Αφού δεν κατάφερα με τίποτα να μετατρέψω το αμάξι μου σε χρονομηχανή (αν και είναι τόσο παλιό που μόλις μπαίνεις μέσα θα έπρεπε αυτόματα να θεωρείται σαν ένα ταξίδι στο παρελθόν), κατέβηκα μια βόλτα στο Γκάζι και έκανα ένα διαφορετικό ταξίδι, ένα ταξίδι στη ιστορία της τεχνολογίας.
Εκεί είπα να πιάσω τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το μουσείο της τεχνολογίας, εξερευνώντας τις ηλεκτρικές συσκευές που έχουν σημαδέψει τη ζωή μας. Εντάξει θα είμαι ειλικρινής. Κάποιες από αυτές τις συσκευές δεν τις θυμάμαι καθόλου κι αν δεν υπήρχε η σχετική καρτέλα που μας εξηγούσε τη χρησιμότητα και την ιστορία τους θα έμενα να τις κοιτάζω με απορημένο ύφος.
Πλυντήρια με ιστορία 50 ετών στην πλάτη τους, κουζίνες και μικροσυσκευές τις οποίες θυμάμαι αμυδρά να υπάρχουν στο σπίτι της γιαγιάς μου, τηλεοράσεις που όταν βγήκαν έφεραν επανάσταση και τώρα μοιάζουν περισσότερο με άβολα έπιπλα, ακόμα και εκτυπωτές που έμοιαζαν περισσότερο με ταμειακές μηχανές συνάντησα στην έκθεση.
Κάποιες συσκευές τις αναγνώρισα αμυδρά, κάποιες άλλες ομολογώ ότι αν μου έλεγαν ότι είναι πλυντήρια ενώ στην πραγματικότητα ήταν ψυγεία, δεν πρόκειται να καταλάβαινα τη διαφορά. Διάβασα όμως και έμαθα, αισθανόμενος για λίγο ότι έχω γυρίσει στις δεκαετίες του 60 και του 70.
Κάποιες άλλες συσκευές βέβαια, όχι μόνο τις αναγνώρισα αλλά με συγκίνησαν και τρομερά. Το Game Boy, το πρώτο Playstation, η πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου που είχα ποτέ, ήταν όλα εκεί για να γυρίσουν 15 χρόνια πίσω και να με κάνουν να αισθανθώ και πάλι παιδί.
Μέσα από το ταξίδι στην τεχνολογία πάντως, μπόρεσα να παρακολουθήσω την εξέλιξη των ηλεκτρικών συσκευών όλα αυτά τα 65 χρόνια. Από τις χοντρές τηλεοράσεις που έπιαναν ολόκληρο το τραπέζι βλέπεις πως φτάσαμε στις επίπεδες τηλεοράσεις των 50 ιντσών.
Γιατί εκτός από το παρελθόν, στην έκθεση είχα την ευκαιρία να δω από κοντά και όλες τις συσκευές του παρόντος. Πολύ θα ήθελα αρκετές από αυτές να τις πάρω και στο σπίτι μου, προς το παρόν πάντως αρκέστηκα στο να τις θαυμάζω στην έκθεση και βλέπουμε.
Η βόλτα μου στην έκθεση για τα 65 χρόνια του Κωτσόβολου με βοήθησε να καταλάβω αρκετά πράγματα. Αρχικά, η τεχνολογία έχει κάνει πραγματικά άλματα τα τελευταία χρόνια. Αλλά πες ότι αυτό δεν είναι και κανένα μυστικό, λίγο-πολύ το ξέρουμε όλοι.
Μια ακόμα διαπίστωση που έκανα ήταν ότι δεν έχω ενσωματώσει ούτε τις μισές από τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή μου ζωή. Τη θλιβερή αυτή αλήθεια την συνειδητοποίησα όταν επισκέφτηκα το «έξυπνο σπίτι», με συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους.
Ήξερα για τα έξυπνα κινητά και τις έξυπνες συσκευές, όμως για έξυπνο σαλόνι δεν είχα ακούσει ποτέ. Στην έκθεση είδα πως μπορείς να ελέγχεις με το πάτημα ενός κουμπιού σχεδόν ολόκληρο το σπίτι σου, χάρη στο έξυπνο σπίτι του «internet of things», όπου όλες οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτά που βλέπουμε σε κάτι ταινίες δηλαδή, μπορούν πλέον να μεταφερθούν στο δικό σου σαλόνι. Για το δικό μου έχουμε ακόμα μέλλον, πάντως πήρα μια πολύ καλή ιδέα για το πως γίνεται.
Μιας και πιάσαμε το μέλλον, στην έκθεση θα έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά πρώτος συσκευές που έρχονται κατευθείαν από εκεί. Για να καταλάβεις, δεν κοίταζα σαν χάνος μόνο τις παλιές συσκευές που δεν πρόλαβα, αναρωτώμενος τι είναι αυτό που κοιτάζω, αλλά και τις συσκευές από το μέλλον, τις οποίες σύντομα θα μπορούμε να τις βρούμε στα καταστήματα του Κωτσόβολου.
Φεύγοντας από το Γκάζι σκεφτόμουν πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε στην καρδιά της τεχνολογικής επανάστασης. Αν κάνεις κι εσύ το «Ταξίδι στην Τεχνολογία» θα θυμηθείς πολλά και θα μάθεις ακόμα περισσότερα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας.
Η βόλτα στην Τεχνόπολη όμως δεν θα σου προσφέρει μόνο την ευκαιρία να δεις από κοντά τις συσκευές του χθες, του σήμερα και του αύριο. Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, θα μπορέσεις να παρακολουθήσεις ακόμα ομιλίες από tech gurus, πρωτότυπα workshops και να λάβεις μέρος σε κλήρωση για την avant premiere της ταινίας “Steve Jobs” του Danny Boyle.
Α, θα έχει και τουρνουά Pro Evolution Soccer. Να κάτι ακόμα που είναι πάντα διαχρονικό.