Το τεστ για τον κορονοϊό δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο νομίζεις
- 2 ΑΠΡ 2020
Παρά το γεγονός ότι τα τεστ δεν είναι ακόμα εύκολα διαθέσιμα -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο δυστυχώς- αυτή η διαδικασία δεν θα έπρεπε να σε σταματά απ’ το να το κάνεις, στην περίπτωση που αισθανόσουν ύποπτα συμπτώματα. Ξέρεις και ξέρουμε πολύ καλά πια ότι τα τεστ είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά τον έλεγχο και τη μη διάδοση του ιού.
Η διαδικασία, λοιπόν, το τεστ απαιτεί ένα “ρινοφαρυγγικό μάκτρο”. Ο επαγγελματίας υγείας εισάγει ένα βαμβακερό μάκτρο (μοιάζει με ένα μακρύ αλλά λεπτό Q) μέσω του ρινικού περάσματος, φτάνοντας μέχρι το πίσω μέρος του λαιμού.
Κι αν σου ακούγεται ανατριχιαστικό, διάβασε τι λένε οι ειδικοί:
“Είναι απολύτως φυσιολογικό, ίσως να είναι λίγο άβολο, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό”, δήλωσε σε ξένη ιστοσελίδα ο Mark Cameron, ανοσολόγος του Πανεπιστημίου Case Western Reserve που βοήθησε να περιοριστεί η επιδημία του SARS το 2003. “Είναι ένα δυσάρεστο τεστ, αλλά είναι το πιο αποτελεσματικό τεστ που υπάρχει”, συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι χρησιμοποιείται και στις περιπτώσεις που οι γιατροί θέλουν να δουν αν ο ασθενής έχει στρεπτόκκο.
“Είναι σαν να σου παίρνουν αίμα, ελάχιστα σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα”, είπε με τη σειρά του στην ίδια ιστοσελίδα και ο David Alland, γιατρός και καθηγητής του New Jersey Medical School.
Ο ιός μολύνει τους αεραγωγούς μας κι έτσι αυτό το ιατρικό εργαλείο φτάνει σε μια περιοχή, η οποία είναι σίγουρο ότι θα έχει μολυνθεί και άρα είναι κατάλληλη για να συλλεχθεί υλικό προς εξέταση. Είναι επίσης μια περιοχή γεμάτη από εκκρίσεις (κάποιες προκαλούνται από τον βήχα για παράδειγμα), κι έτσι είναι ικανή να δείξει αν κάποιος ιός αναπτύσσεται στους πνεύμονες.
Αν ακόμη αυτή η εικόνα σε κάνει να νιώθεις άβολα, τότε ίσως σε ηρεμήσει κάπως η ιδέα ότι το νοσηλευτικό προσωπικό ξέρει τι κάνει, είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο πάνω σε αυτήν τη μέθοδο.
“Στην πραγματικότητα είναι αρκετά συνηθισμένο. Μπορεί να είναι λίγο άβολο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο στους περισσότερους”, δήλωσε με τη σειρά της και η Jessica L. Peck, κλινική καθηγήτρια Νοσηλευτικής στο πανεπιστήμιο Baylor. “Οι νοσηλευτές είναι πολύ έμπειροι στο να κάνουν τις άβολες διαδικασίες, ανεκτές”, συμπλήρωσε.
Αυτό έλειπε τώρα, να νιώθεις ότι έχεις τα συμπτώματα, να ξέρεις ότι υπάρχει τεστ και να μην το κάνεις επειδή κάπου διάβασες κάτι δυσάρεστο στο ίντερνετ. Με τίποτα.