© ALAMY/VISUALHELLAS.GR
ΚΑΡΙΕΡΑ

Το τεστ των 2 λεπτών που δείχνει αν έχεις πάθει burn out

Ποιοι τομείς είναι εκείνοι που επηρεάζουν την εργασιακή σου ευτυχία ή δυστυχία; Μερικές απλές ερωτήσεις στον εαυτό σου δίνουν την απάντηση.
Μέσα σε λίγα χρόνια, το εργασιακό τοπίο άλλαξε και αλλάζει με απίστευτους ρυθμούς, σε τέτοιον βαθμό ώστε πολύ συχνά δυσκολευόμαστε να το ακολουθήσουμε. Αν στα 90s το οκτάωρο επί πέντε μέρες ήταν αδιαπραγμάτευτο, αυτό δεν ισχύει πια – άλλοτε πηγαίνει προς περισσότερες ώρες, και άλλοτε προς λιγότερες. Επίσης, περάσαμε τη φάση της τηλεργασίας, γνωρίσαμε το φαινόμενο του quiet quitting και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με τους κλυδωνισμούς που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη.

Άγχος, πίεση και ασφυκτικές συνθήκες εργασίας δεν είναι καθόλου σπάνια πια. Όταν αυτό συνεχίζεται μάλιστα για χρόνια, το burn out μοιάζει αναπόφευκτο.

Τι διαφορές όμως έχει η εξάντληση από το συγκεκριμένο φαινόμενο; Είναι το ίδιο ή μήπως κάτι τελείως διαφορετικό; Το Harvard Business Review προσπάθησε σε άρθρο του να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη.

Καταρχάς, όχι, δεν είναι καθόλου το ίδιο πράγμα. Η εξάντληση από τις πολλές και έντονες ώρες δουλειάς μπορεί να είναι απλά αυτό που λέει η ίδια η λέξη: σωματική εξάντληση.

Το burn out είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο: εκτός από την τρομερή έλλειψη ενέργειας, συνοδεύεται από κυνισμό και αίσθηση απογοήτευσης για τα projects που τρέχεις, αίσθηση αποξένωσης από τους συναδέλφους (αλλά ακόμα και από τους φίλους ή την οικογένειά σου) καθώς και μία γενικότερη ματαίωση.

Σε γενικές γραμμές, νιώθεις ότι πολύ απλά δεν μπορείς να κάνεις τα πράγματα όπως τα έκανες λίγο παλιότερα. Ακόμα και το παραμικρό εμπόδιο ή αναποδιά μοιάζει με βουνό.

Ποια είναι εκείνοι οι τομείς που μας επηρεάζουν εργασιακά και μπορούν να μας οδηγήσουν μέχρι το burn out αν δεν καλύπτουν πια τις ανάγκες μας;

Το τεστ που δείχνει την αλήθεια

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο είναι τα εξής: ο φόρτος εργασίας, οι εργασιακές αξίες, η ανταμοιβή (υλική, ψυχική και ηθική), η ελευθερία που νιώθουμε ή δε νιώθουμε, το αίσθημα δικαιοσύνης καθώς και η ύπαρξη ή έλλειψη αίσθησης κοινότητας στη δουλειά.

Για να γίνει πιο απλό, μπορούμε να δώσουμε 6 λέξεις κλειδιά για αυτούς τους τομείς και να βαθμολογήσουμε (από το 0 έως το 10) τα επίπεδα στρες που νιώθουμε σε κάθε έναν από αυτούς.

  • φόρτος εργασίας
  • αξίες
  • ανταμοιβή
  • ελευθερία
  • δικαιοσύνη
  • κοινότητα

Προφανώς, αν κάποιος πιάσει 60 στα 60 δε σημαίνει ότι περνάει την καλύτερη εργασιακή του αλλά αντίθετα ότι βρίσκεται μέσα -ή μάλλον πολύ βαθιά μέσα- στη ζώνη του burn out.

Δεν πρόκειται για ένα τεστ που θα το κάνεις μία φορά και μετά «αυτό ήταν, πάει τελείωσε». Αντίθετα, είναι ένας εύκολος τρόπος να τσεκάρεις σε τι φάση βρίσκεσαι εργασιακά.

Μάλιστα, εκτός από το συνολικό σκορ, είναι πολύ σημαντικές και οι επιμέρους βαθμολογίες. Αν για παράδειγμα νιώθεις 0 στρες στον τομέα «ανταμοιβή» αλλά 10 στον τομέα «κοινότητα», μάλλον θα πρέπει να κάνεις κάτι για να αποφύγεις την εργασιακή αποξένωση.

Είναι ένα πολύ χρήσιμο τεστ, το οποίο λειτουργεί ως πυξίδα. Άλλωστε, δε χρειάζεσαι τίποτα ιδιαίτερο για αυτό, μόνο ειλικρίνεια προς τον εαυτό σου και περίπου 2 λεπτά από τον χρόνο σου.

Exit mobile version