© iStock
ΥΓΕΙΑ

Το βότανο που βελτιώνει τη διάθεση και διώχνει τα κουνούπια

Το συναντάμε σχεδόν σε κάθε ελληνικό νησί και σε άπειρες παραδοσιακές συνταγές. Κι όμως, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει.

Πρώτα έρχεται το άρωμα και μετά η εικόνα: η μυρωδιά από το θυμάρι, μερικά μέτρα μακριά από την παραλία, είναι κάπως σαν να σε καλωσορίζει στο ελληνικό καλοκαίρι. Ο χαμηλός θάμνος (σπάνια ξεπερνά τα 30 εκ. σε ύψος) με τους όρθιους βλαστούς, τα ροζ-μωβ λουλούδια και την πολύ ανθεκτική φύση κάνει αισθητή την παρουσία του ακόμα και αν δεν μπορείς να τον δεις, ακόμα και όταν βρίσκεται κρυμμένος στην πίσω πλευρά κάποιου μικρού λόφου. 

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά βότανα της ελληνικής φύσης, το οποίο αναφέρεται στην αρχαία γραμματεία (πολύ συχνά και ως αφροδισιακό) και βρίσκει δεκάδες εφαρμογές στην ελληνική κουζίνα: από πιάτα με πατάτες και μανιτάρια μέχρι αρνί και χοιρινό.

Το γεγονός ότι ο Ιπποκράτης επαινούσε το θυμάρι για τις θεραπευτικές ιδιότητές του μόνο τυχαίο δεν είναι. Άλλωστε, και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και μελέτες το συγκεκριμένο βότανο (το οποίο συναντάται στη Μεσόγειο και σε διάφορες περιοχές της Ασίας και της Βορείου Αμερικής) είναι πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία πολλών και διαφορετικών παθήσεων.

θυμάρι βότανο © Melanie Hauke / Unsplash

Πέρα από τη χρήση του αιθέριου ελαίου του στην οδοντιατρική (στα στοματικά διαλύματα) και την παλιότερη τεχνική που ήθελε την επάλειψη των γαζών με αυτό, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι το θυμάρι ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά ενάντια στον βήχα, χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, λειτουργεί ως αντιμικροβιακός και αντιβακτηριακός παράγοντας ενώ είναι πολύ πιθανό να έχει και αντικαρκινική δράση – αν και για αυτό το τελευταίο οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Ποιες είναι όμως δύο άλλες ιδιότητες, εξαιρετικά χρήσιμες για το ελληνικό καλοκαίρι, τις οποίες διαθέτει το θυμάρι; Καταρχάς, αν δεν έχεις πάρει ακόμα άδεια και είσαι στο γραφείο, να ξέρεις ότι το αιθέριο έλαιο θυμαριού χρησιμοποιείται συνήθως για θεραπευτικούς σκοπούς επειδή περιέχει καρβακρόλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Τονώνει τη διάθεσή σου με άλλα λόγια.

Επίσης, το αιθέριο έλαιο θυμαριού (αλλά και του γαρύφαλλου) ήταν το πιο αποτελεσματικό απωθητικό κουνουπιών σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Παρείχαν, δηλαδή, ανάλογα με τη συγκέντρωση του αιθέριου ελαίου από 90 έως 210 λεπτά προστασίας ενάντια στο πιο ενοχλητικό -με διαφορά- καλοκαιρινό έντομο