© adem / Unsplash
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το WhatsApp ακολουθεί τα βήματα του Signal και καθιερώνει usernames

Είναι η μίμηση η ειλικρινέστερη μορφή κολακείας; Αν ναι, το WhatsApp και η Meta φαίνεται να έχουν άπλετη εκτίμηση στο Signal.

Στον κόσμο των τεχνολογικών κολοσσών, η αντιγραφή ιδεών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Άλλωστε δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που το Instagram ξεκίνησε να μοιάζει στο TikTok και το Twitter δανείστηκε κάτι από όλα τα υπόλοιπα social media στον δρόμο για τη μετατροπή του σε X. Αυτή τη φορά ωστόσο, το WhatsApp της Meta αντιγράφοντας το Signal, φαίνεται ότι ξεπέρασε τα όρια, κάτι που έγινε αντιληπτό στους χρήστες.

Πώς αντέγραψε το WhatsApp το Signal

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα το Signal δεν χρησιμοποιείται ακόμα σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνει αντιληπτό το copy-paste που έκανε η πλατφόρμα της Meta και πολλές εταιρείες βασίζονται ακριβώς σε αυτό, όταν προχωρούν σε αυτές τις ενέργειες.

Το Signal λοιπόν εισήγαγε πρόσφατα δημόσια usernames για ενισχυμένη ανωνυμία και τώρα το WhatsApp κάνει ακριβώς το ίδιο με τα κανάλια, για να διευκολύνει την εύρεση και τη χρήση τους.

Η προσθήκη username στο WhatsApp γίνεται προκειμένου να εξαλειφθεί η σύγχυση κατά τη χρήση καναλιών επικοινωνίας (channels) που δεν αποτελούνται από μία μόνο λέξη. Η Meta έχει προηγούμενη εμπειρία με την προσθήκη ονομάτων χρήστη στο Facebook Messenger, οπότε κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει άμεσα για κλοπή, όμως το timing δεν παύει να είναι μυστήριο αφού δεν είχε περάσει ούτε μια εβδομάδα από την ενεργοποίηση της λειτουργίας αυτής στο Signal.

Γιατί η αντιγραφή δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν

Οι εταιρείες τεχνολογίας αντιγράφουν η μία την άλλη συνεχώς. Είναι ο λόγος που χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους καθημερινά και η αιτία που οι μετακομίσεις από τη μία στην άλλη εταιρεία είναι τόσο συνηθισμένες. Ακόμη και αν οι ιδέες επεξεργάζονται ταυτόχρονα χωρίς την επιρροή της άλλης, αν μια εταιρεία εισάγει πρώτη ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, τότε όλοι θα αισθάνονται ότι αυτή σκέφτηκε αποκλειστικά το χαρακτηριστικό. Αυτό μπορεί να ισχύει στην περίπτωση των ονομάτων χρήστη τόσο στο Signal όσο και στο WhatsApp.

Όπως είδαμε, μόλις πριν από λίγες ημέρες, το Signal εισήγαγε στον κόσμο δημόσια usernames για άτομα με σκοπό την ενίσχυση της ανωνυμίας και λίγες ώρες ουσιαστικά αργότερα οι προγραμματιστές του WhatsApp έδειξαν ότι εργάζονται πάνω σε κάτι παρόμοιο.

Προς τα πού το πάει το WhatsApp


© AP Photo/Patrick Sison

Οι χρήστες που είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα beta του WhatsApp για Android μέσω του Google Play δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στη νέα λειτουργία, αλλά τα σημάδια δείχνουν ότι όλα είναι έτοιμα για την κατεύθυνση που περιγράψαμε. Η πιο πρόσφατη έκδοση beta κατά τη δημοσίευση είναι η 2.23.24.17, και με δεδομένο ότι έχουν περάσει πλέον έξι μήνες από τότε που συζητήθηκαν τα ατομικά ονόματα χρηστών, θα μπορούσαμε να δούμε ότι και αυτό θα πάρει πολύ χρόνο.

Τα usernames καναλιών θα βοηθήσουν αρκετά τους χρήστες, ωστόσο μια πραγματική μεγάλη αλλαγή θα είναι αν αυτά τα Usernames εφαρμοστούν και για τους χρήστες. Το WhatsApp πιθανότατα βρίσκεται σε αυτήν την κατεύθυνση, όμως έτσι θα χάσει πολύ από την εμπιστευτικότητά του, αφού θα είναι πολύ απλό να βρίσκουμε τον καθένα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πιο συμβατικά social media.

Η Meta, στην οποία ανήκουν το WhatsApp, το Facebook, το Instagram και πολλά άλλα, έχει κάποια σημαντική εμπειρία με την αναδρομική προσθήκη ονομάτων χρήστη. Το 2016, η Meta πρόσθεσε το χαρακτηριστικό αυτό στο Facebook Messenger, το οποίο επέτρεψε επίσης την εύκολη μετάβαση σε συνδέσμους πίσω στα προφίλ των ανθρώπων.

Το WhatsApp αναπτύσσεται επιθετικά εδώ και αρκετό καιρό από τη Meta καθώς η εταιρεία φαίνεται να βρίσκει τρόπους για την περαιτέρω κερδοφορία της πλατφόρμας, εισάγοντας διαφημίσεις στα κανάλια, αλλά όχι στα προσωπικά μας μηνύματα προς το παρόν. Έχει επίσης εισάγει μια νέα λειτουργία ημερολογίου για να κάνει πιο εύκολη την εύρεση παλαιών συνομιλιών, κάτι που επίσης προβλημάτιζε αρκετούς. Τώρα προσθέτει usernames στα κανάλια και κανείς δεν ξέρει προς τα πού θα κινηθεί τους επόμενους μήνες.

Exit mobile version