FITNESS

5 τρόποι για να αντέξεις το τρέξιμο στο κρύο

Με τα γυμναστήρια κλειστά και τη μετακίνηση 6 στα SMS δημοφιλέστατη το τρέξιμο μόνο οφέλη έχει να σου δώσει. Αρκεί να προσέχεις κάποια βασικά πράγματα.
Είναι δεδομένο πιστεύω ότι η άσκηση σε εξωτερικό χώρο, ιδίως αν κοντά στο σπίτι σας έχετε χώρους πρασίνου, είναι μια από τις πιο όμορφες μορφές γυμναστικής. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται και για μια ρουτίνα γυμναστικής που είναι πολύ πιο πιθανό να κρατήσεις. Πρώτα από όλα γιατί βλέπεις μέρα με τη μέρα καλύτερα αποτελέσματα στη φυσική σου κατάσταση. Μετά και κυριότερα γιατί είναι πιο ευχάριστο. Έρχεσαι σε επαφή με το πράσινο ή ακόμα και με τη γειτονιά σου χωρίς να είσαι κλεισμένος σε ένα δωμάτιο. Και όλα αυτά είναι πανέμορφα αν μιλάμε για το καλοκαίρι ή την άνοιξη. Ο χειμώνας όμως μας τα κάνει λίγο πιο δύσκολα. Υπάρχουν όμως τρόποι να γίνει πιο απολαυστικό το τρέξιμο ακόμα και αν έξω έχει 5 βαθμούς κελσίου.

Κάνε προθέρμανση μέσα στο σπίτι

Ο πρώτος τρόπος να γλυτώσεις το κρύο στο τρέξιμο είναι και ο πιο προφανής. Αν είναι μια φορά απαραίτητη η προθέρμανση το καλοκαίρι, τον χειμώνα γίνεται 10. Επειδή όμως δεν θες να φας όλο το κρύο κατά τη διάρκεια του warm up, ίσως ο καταλληλότερος τρόπος είναι να κάνεις την προθέρμανσή σου στο σπίτι. Ίσως κάποιες εκτάσεις και μετά κάποια jumping jacks; Σε κάθε περίπτωση, αν καταφέρεις να βγεις από το σπίτι σου ήδη ζεσταμένος θα γλυτώσεις το πολύ κρύο και σίγουρα θα είσαι πιο εξασφαλισμένος ως προς έναν μυϊκό τραυματισμό.

Βάλε ένα ισοθερμικό

Ιδανικά μάλιστα ένα ισοθερμικό που έχει ψηλό λαιμό. Γενικά έχουμε την τάση όταν ντυνόμαστε για τον χειμώνα να φτιάχνουμε layers ρούχων προς τα έξω. Φορώντας για παράδειγμα ένα πολύ βαρύ μπουφάν. Αυτό προφανώς και δεν είναι ακριβώς βολικό όταν πηγαίνεις για τρέξιμο. Δεν είναι όμως ούτε αποτελεσματικό. Ένα ισοθερμικό θα σε βοηθήσει να έχεις άνεση στις κινήσεις σου και ταυτόχρονα θα κρατήσει τη θερμοκρασία που έχει ανεβάσει το σώμα σου λόγω της άσκησης. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να φοράς μπουφάν σκι όταν πηγαίνεις για τρέξιμο.

Υπολόγισε ακριβώς τη διαδρομή σου

Ξέρω ότι είναι συναρπαστικό να χώνεσαι όταν τρέχεις σε μέρη και γειτονιές που δεν έχεις ξαναδεί. Αυτό εννοείται. Καλό όμως είναι να κρατάς μια ασφαλή απόσταση από το σπίτι σου. Γιατί; Πολύ απλά γιατί το καλύτερο είναι να τελειώσεις τη διαδρομή σου τρέχοντας. Σε περίπτωση που έχεις απομακρυνθεί από το σπίτι, τότε είναι πολύ πιθανό να κουραστείς (το τρέξιμο στο κρύο ανεβάζει πολύ πιο γρήγορα τους παλμούς σου). Τότε θα αναγκαστείς να γυρίσεις περπατώντας και ιδρωμένος. Η θερμοκρασία του σώματός σου θα πέσει απότομα και αυτό δεν είναι ακριβώς ένα καλό νέο για το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Περισσότερη ώρα τρέξιμο, λιγότερη ένταση

Όπως είπαμε και παραπάνω, στο κρύο η καρδιά σου χτυπάει περισσότερο. Αυτό σήμαινει ότι χρειάζεται προσοχή στον υπολογισμό της έντασης που θα βάλεις στην άσκησή σου. Με άλλα λόγια, μπορείς να ηρεμήσεις λίγο. Η τακτική των διακοπτόμενων σπριντ που ανεβάζουν τους παλμούς σου στους 180, για παράδειγμα, ίσως θα μπορούσε να περιμένει μέχρι την άνοιξη. Το ιδανικό είναι να κρατήσεις τις ίδιες ή και μεγαλύτερες αποστάσεις κρατώντας όμως στο τρέξιμό σου έναν σταθερό ρυθμό χωρίς πολλά σκαμπανεβάσματα.

Μην παρατήσεις το τρέξιμο

Εντάξει, χειμώνας είναι δεν λέω. Στην Ελλάδα όμως ζούμε και οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε περιοχές που, ε, δεν έχουν και κανέναν πολικό χειμώνα. Μπορείς, λοιπόν, να διατηρήσεις όλα τα οφέλει που έχει το τρέξιμο για τη σωματική αλλά και την ψυχική σου υγεία. Αν βγαίνεις για τρέξιμο 4-5 φορές τη βδομάδα θα δεις πολύ σύντομα εντυπωσιακά αποτελέσματα, ώστε να ανοιχτεί μπροστά σου η άνοιξη, το εμβόλιο του κορονοϊού και ελπίζουμε μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Exit mobile version