Βυθιστήκαμε στο Κανάλι του Γιάννη, του Μαγκάιβερ του ελληνικού YouTube
Ένας συμπαθέστατος συνταξιούχος ξεπερνά την κλίμακα του boomer πλησιάζοντας τους 100.000 χιλιάδες συνδρομητές. Πώς το κάνει; Με τις πατέντες που ανεβάζει: από το ρόμποκοπ-μπλέντερ μέχρι ένα ηλεκτρονικό καρτ που έφτιαξε απ’ το μηδέν.
- 10 ΑΠΡ 2022
Πριν πέντε χρόνια, όταν αρκετά κανάλια έβγαζαν χρήματα από χορηγίες στο ελληνικό ίντερνετ και πολλά περισσότερα προσπαθούσαν να τους μοιάσουν, ένας συμπαθέστατος κύριος (λογικά συνταξιούχος) έκανε την εμφάνισή του με πλήρη ανιδιοτέλεια και ένα ιδιοφυές πλάνο: ο κύριος Γιάννης ήθελε να μεταφέρει στο YouTube όλη τη σοφία που κουβαλά η λαϊκή παράδοση και συμπυκνώνεται στη λέξη «πατέντα».
Ένα από τα πρώτα βίντεο που ανέβηκαν στο κανάλι έδινε μια πρώτη, πολύ μικρή γεύση από το δαιμόνιο αυτού του ανθρώπου. «Επειδή τα μπλέντερ του εμπορίου καίγονται και χαλάνε γρήγορα» ανέφερε με χαρακτηριστικό ύφος ορίτζιναλ μάστορα αφήνοντας μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον.
Τότε, αποφασίσει να φτιάξει a la minute μία συσκευή μηχανικής κοπής, προσαρμόζοντας στην υποδοχή του τρυπανιού μία μεταλλική φτέρη που του είχε ξεμείνει.
Μέσα σε μισό λεπτό, πιέζοντας απλά τη σκανδάλη, είχε πολτοποιήσει δύο κιλά ντομάτας, ενώ η «μηχανή» του ήταν ακλόνητη και έτοιμη για νέες περιπέτειες.
Τρομερές πατέντες που καίνε το μυαλό
Ο κύριος Γιάννης από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, λιγάκι παράδοξα, με ένα ρόμποκοπ-μπλέντερ στο χέρι που συνθλίβει λαχανικά, ξεκίνησε το ταξίδι του στη θάλασσα του ελληνικού ίντερνετ, χωρίς να πίστευε κανένας όσα θα πετύχαινε τα επόμενα χρόνια: το Κανάλι του Γιάννη μετράει αυτή τη στιγμή πάνω από 500 (!) βίντεο με κατασκευές και πατέντες, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων συνδρομητών ξεπερνάει τους 90 χιλιάδες.
Είναι τετραπέρατος, ένας αληθινός Μαγκάιβερ, ένας καλλιτέχνης της επανάχρησης, του κινήματος zero waste, μια μοναδική περίπτωση στο ελληνικό ίντερνετ που ξεπερνά την κλίμακα του boomer, πολύ απλά επειδή είναι συμπαθέστατος.
Ίσως, επειδή έχει την εικόνα του παππού που όλοι θα θέλαμε, σε ένα σπίτι στο χωριό γεμάτο από εργαλεία, εξαρτήματα και πράγματα, τα οποία αρνείται πεισματικά να πετάξει γιατί «όλα θα χρειαστούν κάποια στιγμή». Ακόμη και τα καρμπυρατέρ από παλιές σόμπες.
Το μεράκι του κυρ Γιάννη δεν εξαντλείται στα ξύλα και τα μέταλλα, τις σκαλωσιές και τα κυκλώματα: κάθε μήνα ανεβάζει 10 ή και παραπάνω βίντεο, λες και το μυαλό του είναι ένα απύθμενο βαρέλι, απ’ όπου ψαρεύει ιδέες και λύσεις για κάθε πρόβλημα.
Βυθιστήκαμε στο Κανάλι του Γιάννη, περάσαμε αρκετές ώρες παρακολουθώντας πατέντες, κάψαμε το μυαλό μας αλλά βρήκαμε τις κορυφαίες του στιγμές.
Ρομαντισμός και κάπνα
Σε όλες τις ευαίσθητες, ρομαντικές ψυχές αφιέρωσε τη συγκεκριμένη πατέντα ο κυρ Γιάννης: με ένα συρμάτινο πλέγμα για σχάρα και ένα ανοξείδωτο φύλλο λαμαρίνας έφτιαξε μια outdoor κατασκευή εστίας, όπου οι φλόγες αντανακλώνται και φαίνονται πιο εντυπωσιακές στο σκοτάδι. «Όλα τα λεφτά και τα ρέστα μαζί», που είπε και ο ίδιος. Ολίγον τι cringe.
Το σελφοκόνταρο του κυρ Γιάννη
Εδώ είναι από τις περιπτώσεις που το γούστο θυσιάζεται τελείως στον βωμό της ευρηματικότητας. Το σέλφι στικ-βάση για το κινητό τηλέφωνο χρειάζεται ένα κοντάρι ρυθμιζόμενου μεγέθους, ένα σωλήνα και μια κεραία παλιάς τηλεόρασης. Το αποτέλεσμα είναι πρακτικό μόνο για σταθερή λήψη, οπότε κάποιοι απόρησαν στα σχόλια, λέγοντας «δεν καταλαβαίνω τίποτα».
Πισίνα από πλαστικές κλούβες
Πισίνες έχει φτιάξει πολλές ο κύριος Γιάννης, εννοείται από το μηδέν, με διαφορετικές τεχνικές και σε διαφορετικά σχήματα, αλλά η πιο οικονομική, η πιο λούμπεν και πιο αστεία εκδοχή είναι εκείνη με τις πλαστικές κλούβες και χοντρό νάιλον. Μια κατασκευή-πρόκληση στη σύλληψη ακόμη και για τον ίδιο. Σύρμα ενώνει όλη την κατασκευή και το υπέρτατο μυστικό είναι το αλάτι στο νερό. Απολαύστε.
Ηλιακός θερμοσίφωνας
Για να είμαστε ειλικρινείς, είναι κανονικός μάστορας: κάνει κατασκευές από λαμαρίνες, ξέρει από καλουπώματα, χρησιμοποιεί σέγες, τροχούς και χειρίζεται φλόγιστρα για οξυγονοκόλληση. Σε αυτή την πατέντα που πρωταγωνιστεί στο Κανάλι του Γιάννη προσάρμοσε έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα σε ένα ιδιόχειρο μεταλλικό κουτί, το οποίο κάλυψε με διπλό τζάμι μόνωσης, ενώ στο τέλος προσάρμοσε και έναν ηλεκτρονικό θερμοστάτη. Πολύ δυνατός.
Ρομπέν των πλαστικών
Μία «κοινή πράσινη σωλήνα του υδραυλικού», ένα κομμάτι PPR δηλαδή, μετέτρεψε σε τόξο ο μάστορας της καρδιάς μας. Οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά: το τόξο έχει για μύτη ένα καπάκι από στυλό, ενώ στο πίσω μέρος έφτιαξε εγκοπή για να εφάπτεται η χορδή. «Προσοχή μεγάλη: δε χτυπάμε ανθρώπους και ζώα, ούτε ρίχνουμε κατακόρυφα», τονίζει στο βίντεο. Για τη χαρά της σκοποβολής σκέφτηκε αυτό το πείραμα.
Καρτ πέντε ίππων
Και φτάνουμε στο αποκορύφωμα της καριέρας του (μέχρι τώρα): ένα ηλεκτρονικό αυτοκινητάκι που έφτιαξε το 2019. Πώς τα κατάφερε; Χρησιμοποίησε ρόδες από βέσπα, έκοψε και κόλλησε παλιοσίδερα για να δημιουργήσει το σασί, έφτιαξε σύστημα διευθύνσεως για το τιμόνι, συνέδεσε το κάθισμα και στο τελικό όχημα φόρεσε ένα μοτέρ 24βολτο με μπαταρίες. Τελική ταχύτητα στα 30 χλμ./ την ώρα και αυτονομία για 80 χιλιόμετρα. Όχι, κι άσχημα.