AP Images
ΥΓΕΙΑ

Βοηθάει όντως η μελατονίνη στο να κοιμηθείς;

Οι μέρες της καραντίνας μπορεί να σου έχουν δημιουργήσει ή να σου έχουν επαναφέρει προβλήματα αϋπνίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η ουσία μπορεί να βοηθήσει.
Oι μέρες της καραντίνας είναι μέρες όπου τα πάντα μοιάζουν να είναι βολικά και ξεκούραστα. Ταυτόχρονα όμως είναι μέρες γεμάτες άγχος για το τι συμβαίνει και κυρίως για το τι θα συμβεί. Αν με ρωτάτε, αυτός είναι ο πιο κατάλληλος συνδυασμός που θα κρατήσει τα μάτια σου ανοιχτά ακόμα και τις πολύ βραδινές ώρες.

Πράγματι, μαζί με την πανδημία, οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει και μια νέα επιδημία αϋπνίας με ανθρώπους να δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Και είναι ακόμα πιο σύνθετο από αυτό που φαντάζεστε. Η χαμηλή έκθεσή μας στον ήλιο αυτές τις μέρες, βλάπτει πολύ το βιολογικό μας ρολόι ως προς το ποιες είναι οι ώρες που είμαστε ξύπνιοι και δραστήριοι και ποιες εκείνες που πρέπει να κοιμηθούμε.

Σίγουρα πριν από οτιδήποτε άλλο, υπάρχουν οι πρακτικοί τρόποι που μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί καλύτερα το βράδυ. Το να απέχεις από τις οθόνες 2 ή 3 ώρες πριν κοιμηθείς, το να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, να ασκηθείς κατά τη διάρκεια της μέρας ή να ‘έχεις ρυθμισμένη τη θερμοκρασία του δωματίου σου κατάλληλα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν φορές που οι τρόποι αυτοί δεν είναι αποτελεσματικοί. Ή τουλάχιστον δεν είναι αποτελεσματικοί από μόνοι τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μελατονίνη μπορεί να είναι η ουσία εκείνη που μπορεί να δράσει βοηθητικά στις προσπάθειές σου για έναν καλό και υγιή ύπνο. Tι είναι όμως η μελατονίνη; Σίγουρα κάπου θα την έχεις ακούσει. Πρόκειται για μια ορμόνη που δημιουργεί ο ίδιος ο οργανισμός μας και παράγεται από το σώμα μας. Ο ρόλος της είναι να βοηθήσει στον έλεγχο του κύκλου του ύπνου. Ένα ζήτημα που σίγουρα με την καραντίνα πρέπει να γίνεται όλο και πιο κοινό.

Μελατονίνη μπορεί να προσλάβει ο άνθρωπος και από εξωτερικούς παράγοντες. Η μέση ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει ο άνθρωπος είναι γύρω στα 0,7 mg χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο, καθώς εξαρτάται από τον οργανισμό.

Τη μελατονίνη μπορεί να τη βρεις κανείς όμως και σε πολλά τρόφιμα. Για παράδειγμα, στον ανανά, στις ελιές, στο μπρόκολο, το ρύζι, τα σταφύλια, το πορτοκάλι και φυσικά τις μπανάνες. Μπορεί όμως να τη βρει και στο φαρμακείο σε ειδικά χαπάκια συμπληρώματος. Ο ειδικός γιατρός Αvidan μιλώντας στους New York Times τονίζει ότι “σε πρακτικό επίπεδο, πράγματι η μελατονίνη θα βοηθήσει”. Και από ό,τι φαίνεται θα το κάνει στους περισσότερους ανθρώπους.

Για να είναι όμως αποτελεσματική, πρέπει να προσλαμβάνεται την κατάλληλη ώρα και στην κατάλληλη ποσότητα. Συνήθως λίγο πριν κοιμηθούμε και σε χαμηλές δόσεις. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ασφαλή γενικά ουσία. Το καλύτερο όμως που έχετε να κάνετε πριν την καταναλώσετε είναι να ρωτήσετε κάποιον ειδικό για τους κατάλληλους τρόπους πρόσληψης. Αν την προσλάβετε σωστά, τότε είναι πολύ πιθανόν να βοηθηθείτε.

Exit mobile version