iStock
ΤΑΞΙΔΙ

Βόλτα σε 8 ξακουστά μουσεία των Κυκλάδων

Η άγνωστη Νίκη της Πάρου, το σπίτι με τους τοίχους που σχεδίαζε με μανία ο Γιανούλης Χαλεπάς και το καινούργιο μουσείο στο ξενώνα Περσέας της Σερίφου που ζωντάνεψε, είναι μερικές από τις εκπλήξεις που σε περιμένουν στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Το γνώριζες ότι ακόμα και η Νίκη της Σαμοθράκης φιλοτεχνήθηκε με παριανό μάρμαρο; Και ότι, πέρα από το ονομαστό άγαλμα της θεάς που δεσπόζει στο Μουσείο του Λούβρου, υφίσταται και η Νίκη της Πάρου, μερικές ώρες μακριά από το λιμάνι του Πειραιά; Το πλούσιο υπέδαφος των Κυκλάδων προικοδότησε τους αρχαίους νησιώτες με όλα τα εφόδια για να αναπτύξουν έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς στην ιστορία, τον κυκλαδικό.

Κάπως έτσι, η Τήνος έγινε ξακουστή σε όλα τα Βαλκάνια για τους μαρμαροτεχνίτες, η Δήλος έλαμψε κάποτε ως το απόλυτα ιερό κέντρο των Κυκλάδων και η παρακαταθήκη από την (ακατοίκητη πλέον) Ρήνεια απέναντι οδήγησε στην ίδρυση ενός εκ των παλαιότερων αρχαιολογικών μουσείων στη χώρα, εκείνο της Μυκόνου.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να αφήσουμε τον αρχαίο πολιτισμό να οδηγήσει τις στάσεις του φετινού καλοκαιριού – από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μουσείο κι από ολόκληρα νησιά τα οποία είναι αρχαιολογικοί χώροι έως τις απροσδόκητες αναμετρήσεις μέσα στις αίθουσες των μουσείων, με εκπληκτικά σωζόμενα μυθικά τέρατα, που προκαλούν ανατριχίλα.

Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου

Το 2019, έξι νεαροί καλλιτέχνες είχαν κάνει πρώτοι ποδαρικό στον εγκαταλελειμμένο ξενώνα Περσέας στο Λιβάδι Σερίφου, σηκώνοντας ρολά σε ένα από τα λίγα αρχιτεκτονικά χαρτιά του δημοφιλούς νησιού. Το κτίριο του Φίλιππου Βώκου (1962-63) αποτελεί τυπικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, ενώ από αυτό το καλοκαίρι συστήνεται εκ νέου ως μουσείο με την Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου.

Μέσα στα δωμάτια, κατοικούν πλέον μαρμάρινα γλυπτά, αγάλματα, ανδριάντες και ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες, οι οποίες προέρχονται από ανασκαφές σε διάσπαρτα σημεία του νησιού και χρονολογούνται από την ύστερη Κλασική, την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο. Η αρχαία πόλη της Σερίφου είναι ο πρωταγωνιστής.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 8:30-15:30. Τρ. κλειστά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

Δεν έχει απλωμένα φτερά, αλλά χαίρει ισάξιας λεπτότητας και ομορφιάς στην αέρινη κορμοστασιά της: η Νίκη της Πάρου είναι αρκετή για να σε οδηγήσει στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, το οποίο βάσει της συλλογής του συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά των Κυκλάδων. Χτίστηκε το 1960 στην περιοχή Παροικιά, για να διασώσει τα ευρήματα των ανασκαφών – κυκλαδίτικα ειδώλια, ψηφιδωτά, σαρκοβόρες τάφρους, κίονες κλπ.

Παραδόξως, υπάρχουν πολλά ευρήματα που διασώθηκαν σε μεγάλο βαθμό ακέραια, οπότε είναι λίγο ανατριχιαστικό να κοιτάς κατάματα την αρχαϊκή μαρμάρινη Γοργώ, η οποία σύμφωνα με τον μύθο προκαλεί τρόμο σε όποιον την αντικρίζει.

Ωράριο λειτουργίας: Τρ.-Κυρ. 8:30-15:30.

Μουσείο Γιανούλη Χαλεπά

Ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο και ίσως ό,τι πιο γνωστό χωριό της Τήνου. Βρίσκεται στο Βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, απέχει 23 χιλιόμετρα από τη Χώρα (λιμάνι) και το αποκαλούν το χωριό των τεχνών. Καθόλου τυχαία. Είναι ένας τόπος στον οποίο άνθισε η εικαστική τέχνη. Εκεί, γεννήθηκαν και δημιούργησαν μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες και ζωγράφους, όπως ο Δημήτρης Φιλιππότης, ο Νικηφόρος Λύτρας και ο Γιανούλης Χαλεπάς.Ο τελευταίος απέκτησε το δικό του μουσείο.

Το σπίτι στο οποίο έζησε μεταμορφώθηκε σε μουσείο. Στα δωμάτιά του, εκτός από τα σημαντικότερα έργα του, σκίτσα του ίδιου και φωτογραφικό υλικό, εκτίθενται και τα προσωπικά του αντικείμενα. Όταν μπαίνεις στο υπνοδωμάτιο και στο εργαστήριό του σου δημιουργείται η αίσθηση ότι ο θρυλικός αυτός γλύπτης δεν έφυγε ποτέ από τη ζωή. Πετάχτηκε στον Πλάτανο για καφέ και θα επιστρέψει.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 11:00-20:00.

Σύγχρονο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Το σπίτι του Χαλεπά δεν είναι ωστόσο το μοναδικό σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ιστορία του Πύργου της Τήνου. Λίγο πιο έξω από την πλατεία του χωριού θα συναντήσεις το Σύγχρονο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στους χώρους του παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη τόσο της Τήνου, όσο και της Ελλάδας εν γενεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ.: 11:00-22:00.

Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Επόμενη στάση στον Κάμπο, που βρίσκεται σε μία από τις λίγες εύφορες κοιλάδες του νησιού, 7χλμ. από τη Χώρα, και στον μουσειακό χώρο που δημιούργησε ο σπουδαίος εικαστικός Κώστας Τσόκλης στο πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού. 

Στον προαύλιο χώρο, υποδέχεται το κοινό ο Αη-Γιώργης και ο δράκος, μία εντυπωσιακή εικαστική εγκατάσταση του καλλιτέχνη. Το μουσείο αποτελείται από τρεις αίθουσες/ενότητες, που φιλοξενούν ένα μέρος από το πολύμορφο έργο του.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τετ.-Κυρ.: 10:00 – 14:00 και 18:00- 21:00.

Λαογραφικό Μουσείο Βωλάξ Τήνου

Ένα από τα πιο φημισμένα χωριά της Τήνου και ένα από τα πιο απόκοσμα τοπία της Ελλάδας είναι ο Βωλάξ. Ένα χωριό με σεληνιακό τοπίο χάρη στους ολοστρόγγυλους βράχους από γρανίτη που είναι διάσπαρτοι σε μία τεράστια έκταση. Πού οφείλεται αυτή η μοναδική ομορφιά του; Σύμφωνα με την επιστήμη στο φυσικό φαινόμενο της διάβρωσης του γρανίτη από την υγρασία και τον αέρα. Σύμφωνα με τον μύθο στους Τιτάνες, που συνήθιζαν να παίζουν πετροπόλεμο.

Εκεί λοιπόν, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο που δημιουργήθηκε από τον σύλλογο του χωριού, το 1992. Αναπαριστά την πολιτισμική ιδιαιτερότητα της περιοχής μέσα από περίπου 250 εκθέματα, αντικείμενα της αγροτικής, εκκλησιαστικής, οικογενειακής ζωής του παρελθόντος.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 10:30-13:00 & 18:30-21:00.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

Πρόκειται για το παλαιότερο μουσειακό ίδρυμα στις Κυκλάδες αλλά και ένα από τα αρχαιότερα σε όλη την επικράτεια: το αρχαιολογικό μουσείο Μυκόνου ολοκληρώθηκε το 1902 στο σημείο Καμνάκι, πάνω από το παλιό λιμάνι. Μέσα στα χρόνια έγιναν κτιριακές βελτιώσεις και προσθήκες, ενώ το μουσείο έχει σταθερά μία θέση ανάμεσα στα πιο επισκέψιμα του νησιωτικού συμπλέγματος, δεδομένου ότι είναι σήμα κατατεθέν για την κεραμική ιστορία της περιοχής.

Ο λόγος είναι ότι στις προθήκες του φυλάει την πλούσια παρακαταθήκη της Ρήνειας, του νησιού απέναντι από τη Δήλο. Πάμπολλα αγγεία προϊστορικών έως υστεροελληνιστικών χρόνων διασώζονται στο μουσείο από εκεί, όπως και επιτύμβια αγάλματα, στήλες και τεφροδόχοι κάλπες.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τετ.-Κυρ.: 9:00 – 16:00.

Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

Δήλος © iStock

Το μικρό, ακατοίκητο νησί που κυκλώνουν ουσιαστικά οι Κυκλάδες (εξού και το όνομα) έζησε μεγάλες δόξες κατά τους πρώτους αιώνες προ Χριστού: έως και 33.000 άνθρωποι, Έλληνες, Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι κατοικούσαν εκεί, πιστεύοντας στην ιερότητα του τόπου, ως γενέτειρας του Απόλλωνα. Κηρυγμένη στο σύνολό της πλέον ως αρχαιολογικός χώρος, η Δήλος έχει αποκτήσει παραπάνω αίγλη από κάθε αρχαιολογικό μουσείο των Κυκλάδων, όπως φάνηκε από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια.

Υποδέχεται αποκλειστικά ημερήσιους τουρίστες, όλοι εκ των οποίων αφού περπατήσουν τα «ζωντανά» ερείπια της αρχαίας πόλης, περάσουν από τα σπίτια με τα υπέροχα μωσαϊκά και φτάσουν στην κορυφή του λόφου, καταλήγουν στις εγκαταστάσεις του αρχαιολογικού μουσείου, που μόλις ανακαινίστηκε: γλυπτά και ανάγλυφα, αγγεία, επιτύμβιες στήλες, κοσμήματα και άλλα μικροαντικείμενα από τις ανασκαφές στο νησί μαρτυρούν ακόμη πιο έντονα τις εποχές της μεγάλης ακμής.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 08.00 – 15.30.