WeCrashed, η αληθινή ιστορία της χρεωκοπίας των 47 δισ. που έγινε τηλεοπτική σειρά
- 28 ΙΑΝ 2022
Κάτι που όντως, σε μεγάλο βαθμό, είχε συμβεί. Παρότι πάντοτε υπάρχει λίγος χώρος ακόμη για να απολαύσουμε την τερατώδη ύβρη ενός ακόμη tech CEO που πίστεψε ότι είναι σχεδόν θεός, πριν η βαρύτητα της πραγματικότητας τον αναγκάσει να καταλήξει να κυλιέται στα πατώματα.
Εντάξει, όσο πάτωμα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι το δικό του «χρυσό αλεξίπτωτο» / μαμούθ αποζημίωση ήταν της τάξεως του 1,7 δις δολαρίων.
Η μεταφορά στη μικρή οθόνη
Η είδηση, όμως, ότι ο Jared Leto είναι αυτός που θα υποδυθεί τελικά τον «χαρισματικό» CEO της WeWork Adam Neumann στο WeCrashed (που κάνει πρεμιέρα τον Μάρτιο στο Apple TV+) ήταν too good to be true.
Δεν μπορώ πραγματικά να φανταστώ άλλον ηθοποιό να ενσαρκώνει ένα bigger than reality τύπο που έπεισε μερικούς από τους πιο «πανούργους» mega επενδυτές στον κόσμο να στηρίξουν απλόχερα το αφαιρετικό «όραμά» του για ένα νέο co-working κόσμο με δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκείνον τον επιβλητικό μακρυμάλλη (με ύψος 195 εκατοστά), που πρώην υπάλληλοί του συνηθίζουν να παρομοιάζουν με αρχηγό αίρεσης, ο οποίος κυκλοφορούσε συνήθως ξυπόλητος στα hip γραφεία της eco-friendly / co-working space εταιρείας του, κάπνιζε μαριχουάνα και ενθάρρυνε τη χρήση τεκίλας.
Εκείνον που, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ήθελε να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του πλανήτη, να ζήσει για πάντα, να επεκτείνει την WeWork στον πλανήτη Άρη και να γίνει είτε πρωθυπουργός του Ισραήλ είτε πρόεδρος του πλανήτη. Θεωρώντας, επιπλέον, ότι η WeWork μπορεί να λύσει το πρόβλημα της πείνας, των παιδιών χωρίς γονείς και της προσφυγικής κρίσης.
Ο Leto φαίνεται πραγματικά να έχει μπει στο πετσί του δυσλεκτικού Ισραηλινού γιου γιατρών (και αδελφού του μοντέλου Adi Neuman) που υπηρέτησε ως καπετάνιος στο ισραηλινό ναυτικό πριν σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη και ιδρύσει μια αποτυχημένη startup με μωρουδιακά ρούχα με επιγονατίδες (για εύκολο μπουσούλημα).
Με το δεύτερο επιχειρηματικό του εγχείρημα να είναι, πίσω στο 2010, η WeWork. Προσπαθώντας, όπως έχει δηλώσει, να αναπαράγει το αίσθημα του «μαζί» που ένιωθε στο Ισραήλ και που θεωρούσε ότι λείπει από τη Δύση.
Προσπαθώντας να χτίσει μια κοινότητα όπου η εργασία και το networking με άλλους δημιουργικούς ανθρώπους ήταν ο σκοπός -αλλά και διασκεδαστικός- σκοπός της ζωής. Όλο αυτό μέσα από ένα business model όπου εκείνος ενοικίαζε μακροχρόνια μεγάλους χώρους, τους έκανε χιπ και τους υπενοικίαζε με το μήνα σε μικρές start up έναντι μικρού αντιτίμου.
Ήδη από το trailer βλέπουμε τον Jared να μας επισημαίνει ότι «Η WeWork δεν είναι απλώς μια εταιρεία αλλά ένα κίνημα», ενώ, όταν του εξηγούν ότι δεν είναι ο θεός, απλώς απαντά «Οφείλεις, ωστόσο, να παραδεχθείς ότι του μοιάζω λίγο».
Η σύμμαχος-σύζυγός του
Στο πλευρό του, σε όλο αυτό το 10χρονο ταξίδι (σ.σ. η φούσκα της WeWork έσπασε ξαφνικά το 2019, με την εταιρεία να χάνει 70% της αξίας της μέσα σε 33 ημέρες και τον ίδιο να απολύεται από CEO), βρισκόταν η -εξίσου εκκεντρική- σύζυγός του Rebekah Neumann.
Ένας χαρακτήρας που επίσης δύσκολα θα μπορούσε να εμπνευστεί η πένα ενός σεναριογράφου καθώς μιλάμε για μια πτυχιούχο βουδιστικών σπουδών και διοίκησης επιχειρήσεων που ήταν πιστοποιημένη yoga instructor, part time ηθοποιός, ξαδέλφη της Gwyneth Paltrow, brand officer της εταιρείας και CEO του χρεωκοπημένου πλέον- ιδιωτικού σχολείου WeGrow στο Μανχάταν (με δίδακτρα της τάξεως των $42,000 ετησίως).
Το δικό τους love story και η jet setter ζωή τους, που κάνει τα άσπονδα αδέλφια της οικογένειας του Succession να φαίνονται συγκριτικά ως «φτωχαδάκια», βρίσκεται στο επίκεντρο της σειράς και της δράσης. Το μόνο που μένει να δούμε είναι πόσους και ποιους από τους αστικούς μύθους / γεγονότα στα οποία το συγκεκριμένο ζευγάρι (που είναι ακόμη μαζί και ζει στο -αξίας 10 εκ. δολλαρίων- townhouse τους στο Greenwich Village μαζί με τα πέντε παιδιά τους) έχει υπάρξει πρωταγωνιστής, θα δούμε στην οθόνη μας.
Όπως τα θρυλικά καλοκαιρινά πάρτι-camp της εταιρείας (με live εμφανίσεις από καλλιτέχνες όπως η Lorde και οι Red Hot Chili Peppers), το -γεμάτο μαριχουάνα- κουτάκι με δημητριακά που βρέθηκε στο jet με το οποίο πήγε ο Adam στο Ισραήλ, τη συναυλία με τους Run-DMC που οργάνωσε για τους υπαλλήλους μετά από ένα meeting για περικοπές, τις απολύσεις που έκανε η Rebekah αν δεν της άρεσε η ενέργειά σου ή το αρνίσιο κοψίδι που έπιασαν να τρώει ο Adam αφού πρώτα είχε απαγορεύσει την κατανάλωση κρέατος στα γραφεία για περιβαλλοντικούς λόγους.
Ενώ, στην πορεία, βλέπουμε -πέρα από τις εκκεντρικότητες- και τις καταστροφικές αποφάσεις του (ξόδευε χρήματα σαν να μην υπάρχει αύριο) που οδήγησαν την εταιρεία να επεκταθεί σε 30 χώρες, να είναι ο μεγαλύτερος ενοικιαστής χώρων στο Μανχάταν και να έχει μαζέψει περισσότερα από 12 δις δολάρια (με μεγαλύτερο επενδυτή μια γιαπωνέζικη τράπεζα) χωρίς ποτέ να είναι κερδοφόρα. Με τον Neumann να δηλώνει στο Forbes ότι «η εκτίμηση της χρηματιστηριακής μας αξίας ήταν βασισμένη περισσότερο στην ενέργεια και την πνευματικότητά μας, παρά στα έσοδά μας».
Οι περιπτώσεις Theranos και Uber που οδήγησαν στην αποκάλυψη
Αυτό που οφείλουμε να καταλάβουμε είναι ότι ο Adam δεν ήταν κανένας τρελο-χίπης. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που είχε πείσει τα πιο λαμπρά μυαλά της Silicon Valley και τους πιο βετεράνους επενδυτές ότι, παρά την εκκεντρική συμπεριφορά του, αυτό που είχε χτίσει ήταν «σίγουρο στοίχημα». Μία εταιρεία η αξία της οποίας, το 2019, εκτιμήθηκε πάνω από τις αντίστοιχες του Airbnb και της SpaceX.
Ένας δυνητικός «αυτοκράτορας του σύμπαντος» που θα μπορούσε να συνεχίσει να ζει και να βασιλεύει αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι περιπτώσεις των Theranos και Uber που έκαναν τους επενδυτές να σταματήσουν να ακούνε τι έχει να πει και να αρχίζουν να εξετάζουν προσεκτικά τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.
Εκεί που οι αναλυτές άρχισαν να προβληματίζονται για πράγματα όπως τα προσωπικά δάνεια εκατοντάδων εκ. δολαρίων που είχε πάρει για να μπορεί να συντηρεί τον πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής του, τα 6 εκ. Δολάρια που πήρε για τα δικαιώματα στη λέξη We και την ευχέρεια να επενδύει λεφτά της εταιρείας σε project όπως τροφές για surfers και surfing-wave pools (γιατί εννοείται πως ήταν και surfer).
Tι μένει για το τέλος; Το -περίπου- mea culpa που βγήκε και δήλωσε στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη χρεωκοπία του, σε ένα συνέδριο τον Νοέμβριο του 2021. Εκεί που παραδέχθηκε ότι η αξιολόγηση των 47 δις δολαρίων τον έκανε να χάσει τα μυαλά του και να αποπροσανατολιστεί από το όραμά του για την εταιρεία.