Ali Jadallah/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς-Ισραήλ: Η ειρηνική λύση μοιάζει πιο μακρινή από ποτέ

Για ένα νέο Περλ Χάρμπορ κάνουν λόγο οι αρχές του εβραϊκού κράτους, όσο η πάντα τραυματισμένη Λωρίδα της Γάζας ετοιμάζεται και πάλι να ζήσει τον εφιάλτη.

«Η κατοχή είναι έγκλημα και γεννάει εγκλήματα. Αν αυτό δε γίνει η ηθική βάση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο παλαιστινιακό, τότε παρέχουμε κακές υπηρεσίες σε όλους: στην Παλαιστίνη, στο Ισραήλ, στην ειρήνη εν γένει και στην εύθραυστη ασφάλεια του κόσμου μας», γράφει στο News247 ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εδώ και δύο 24ωρα στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα ξημερώματα του Σαββάτου 07 Οκτωβρίου, το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς εξαπέλυσε οργανωμένη επίθεση με πυραύλους κατά Ισραηλινών πόλεων, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς. Οι δυνάμεις της Χαμάς εκμεταλλεύτηκαν τη σύγχυση που δημιουργήθηκε στις δυνάμεις του Ισραήλ από την ξαφνική επίθεση και μπόρεσαν να πιάσουν και να καταστρέψουν πάνω από 40 οπλισμένα οχήματα των Ισραηλινών.

Αργότερα την ίδια μέρα ο ισραηλινός στρατός άρχισε να οργανώνει την αντεπίθεσή του μεταφέροντας δυνάμεις στα νότια σύνορα της χώρας και εξαπολύοντας βομβιστική επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας. Από την αντεπίθεση των Ισραηλινών καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια, ένα τζαμί, αλλά και οι κατοικίες αρκετών εκ των αρχηγών της Χαμάς.

Από το βράδυ της 8ης Οκτώβρη οι επιθέσεις και από τις δύο πλευρές έχουν οξυνθεί με τη διεθνή κοινότητα να φοβάται έναν πιο γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή. Την ίδια μέρα οι αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι ανέσυραν 260 πτώματα από το Supernova festival που λάμβανε χώρα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και κάνουν λόγο για αριθμούς νεκρών που θα μπορούν μόνο να συγκριθούν με το Περλ Χάρμπορ και την 11η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Jonathan Conricus, υπολογίζεται πως έχουν εισχωρήσει στη χώρα πάνω από 1.000 στρατιώτες της Χαμάς, ενώ έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους σχεδόν 700 Ισραηλινοί και έχουν τραυματιστεί πάνω από 2.000, με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που σημαίνει πως θα αυξηθεί ραγδαία και ο αριθμός των νεκρών. Ο Jonathan Conricus έκανε λόγω και για μεγάλο αριθμό ομήρων, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι ακριβώς είναι.

Ισραήλ AP Photo/Fatima Shbair

Από την άλλη, το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης κάνει λόγω για 413 νεκρούς Παλαιστίνιους, από τους οποίους οι 78 ήταν παιδιά και για πάνω από 2.300 σοβαρά τραυματισμένους. Συγκεκριμένα, στην πόλη Ράφα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, 19 μέλη της ίδιας οικογένειας έχασαν τη ζωή τους από πύραυλο που χτύπησε το σπίτι τους. «Όταν ρωτήσαμε για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας, μας είπαν ότι μοιάζουν πια με σφαγείο», δήλωσε στον Guardian ο Mahmoud Shalabi της οργάνωσης Medical Aid for Palestinians. «Υπήρχαν πτώματα κυριολεκτικά στοιβαγμένα στο πάτωμα. Δεν υπήρχε άλλος χώρος στην εντατική και οι συνάδελφοί μας πάσχιζαν να ανταπεξέλθουν στον αριθμό των τραυματισμένων που αυξανόταν συνεχώς».

«Για την ασφάλειά σας, καλύτερα να φύγετε από την περιοχή που ζείτε», έγραψε στο Τwitter/Χ o Avichay Adraee, εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού. Πού μπορούν να πάνε όμως, οι 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι από το 1967 να μοιράζονται μια περιοχή μόλις 360 τ.χλμ; Χαρακτηριστικά, η Λωρίδα της Γάζας αποκαλείται διεθνή κοινότητα και ως «η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον κόσμο» και όχι άδικα, αφού το Ισραήλ ελέγχει τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα, με αποτέλεσμα όσοι ζουν στην περιοχή να μην μπορούν να βγουν από εκεί ή να κάνουν οποιοδήποτε είδους εμπόριο για να βιοποριστούν.

Αυτή τη στιγμή όσοι κατοικούν στη Λωρίδα της Γάζας, που θεωρείται το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος παγκοσμίως, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση, η ανεργία φθάνει το 50% σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ τα δύο τρίτα των κατοίκων εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους. Ένας στους δύο Παλαιστίνιους της Γάζας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Αλλά και η κινητικότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω του απόλυτου ελέγχου των εξωτερικών συνόρων τους από το Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς, δημιουργώντας ανατρεπτικά γεωγραφικά δεδομένα στα παλαιστινιακά εδάφη, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε λύσης.

Μετά τα τελευταία γεγονότα, που αναμένεται δυστυχώς να διογκωθούν, η ειρηνική λύση των δύο κρατών, φαίνεται πως απομακρύνεται συνεχώς. Όσο Χαμάς και Ισραήλ επιλέγουν τον δρόμο της άκρατης βίας και όχι του συμβιβασμού και της ειρήνης, δυστυχώς θα συνεχίζουμε να γράφουμε για αναίτιες επιθέσεις και θα μετράμε νεκρούς, σε μια μεριά της γης που έχει κουραστεί να πνίγεται στο αίμα εδώ και έναν αιώνα.