Χάσμα οργασμού: Τι είναι, γιατί επηρεάζει το σεξ και πώς θα το γεφυρώσεις
- 16 ΜΑΙ 2023
Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ότι υπάρχει πράγματι ο όρος «χάσμα οργασμού» (orgasm gap) ή «χάσμα ευχαρίστησης» (pleasure gap) (επινοήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000) και αφορά εκείνο ακριβώς που φαντάζεσαι: τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τα δύο φύλα στο θέμα της κορύφωσης και έχει απασχολήσει διαχρονικά την επιστημονική και ιατρική κοινότητα.
Γιατί όμως οι γυναίκες έχουν λιγότερους σε συχνότητα οργασμούς από τους άντρες; Τους είναι πραγματικά πολύ πιο δύσκολο να φτάσουν στην απόλυτη ευχαρίστηση; Ή μήπως όλο αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το πώς έχουν στο μυαλό τους και τα δύο μέρη τη γυναικεία ευχαρίστηση και τι σημαίνει και πώς συμβαίνει η σεξουαλική ευχαρίστηση σε εκείνες;
Μία ειδικός έρχεται να λύσει όλες τις απορίες για το χάσμα που είναι υπαρκτό και ρισκάρει την καλή σεξουαλική σας ζωή.
Τι είναι το χάσμα οργασμού
Στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις, οι άντρες έχουν κατά μέσο όρο περισσότερους οργασμούς από τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, λένε ότι «πάντα βιώνουν οργασμό» κατά τη διάρκεια του σεξ.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία προφυλακτικών Durex στις αρχές του 2023 και στην οποία συμμετείχαν 2.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφηκε ότι οι γυναίκες έχουν 4 φορές λιγότερους οργασμούς από τους άντρες. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν προσποιηθεί οργασμό (κατά 42%) συγκριτικά με εκείνους (32%).
Παλαιότερες μελέτες έκαναν λόγο για ένα χάσμα 27 ολόκληρων μονάδων μεταξύ των δύο φύλων στο θέμα της κορύφωσης, με το 95% των αντρών να έρχεται σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ, εν αντιθέσει με το 65% των γυναικών.
«Ιστορικά έχουμε αποδώσει το χάσμα του οργασμού στο ότι το γυναικείο σώμα είναι δύσκολο», αναφέρει η Dr. Laurie Mintz, ψυχολόγος σεξουαλικότητας στο βρετανικό Cosmopolitan και υπογραμμίζει: «Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Δεν είναι δηλαδή η ανατομία των γυναικών, αλλά η κουλτούρα που έχει διαμορφωθεί γύρω από αυτό με μύθους και στερεότυπα να διαιωνίζονται. Γιατί αν το καλοσκεφτείς, όταν οι γυναίκες αυτοϊκανοποιούνται, το 95% εξ αυτών, η συντριπτική τους πλειοψηφία δηλαδή, φτάνει στον οργασμό εύκολα και μέσα σε λίγα λεπτά».
Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο πρόβλημα.
«Οι γυναίκες που κάνουν σεξ με άλλες γυναίκες, που δεν είναι δηλαδή ετεροφυλόφιλες, αναφέρουν συχνότερους οργασμούς. Σε σχετική μελέτη που έχει διεξαχθεί για τη συχνότητα οργασμού με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, οι στρέιτ, οι γκέι και οι αμφιφυλόφιλοι άντρες ήταν πιο πιθανό να πουν ότι συνήθως ή πάντα είχαν οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ (95%, 89%, 88%, αντίστοιχα), ενώ οι λεσβίες ανέφεραν παρόμοια ποσοστά οργασμών με αυτό των αντρών (89%). Οι αμφιφυλόφιλες και οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες ωστόσο είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν πάντα ή συνήθως κορύφωση – σε 66% και 65%, αντιστοίχως», εξηγεί η Dr. Mintz και συνεχίζει:
«Στην ίδια έρευνα είχαν εξεταστεί και οι εμπειρίες των αμφιφυλόφιλων γυναικών, με το φύλο του πρώτου σεξουαλικού τους συντρόφου να παίζει επίσης ρόλο στο εάν ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έφτασαν τότε σε οργασμό. Όταν η σύντροφός τους στην πρώτη τους ολοκληρωμένη ερωτική εμπειρία ήταν γυναίκα, βίωναν οργασμό στο 64% των περιπτώσεων, ενώ όταν ο πρώτος τους σύντροφος ήταν άντρας, το ποσοστό επιτυχίας έπεφτε στο 7%. Το αντιλαμβάνεστε; Μόλις 7».
Τι το προκαλεί
Συνεπώς, αν για τη δυσκολία επίτευξης του γυναικείου οργασμού δεν ευθύνεται η ανατομία και το αιδοίο ή το γεγονός ότι οι γυναίκες δε γνωρίζουν το σώμα τους αρκετά καλά ώστε να κορυφωθούν με έναν άντρα σύντροφο, τι προκαλεί λοιπόν το χάσμα ευχαρίστησης;
Η Dr. Mintz προειδοποιεί να μην πέσουμε στην παγίδα ότι οι άντρες δε γνωρίζουν πώς να τις κάνουν να κορυφωθούν. «Έχω ακούσει το αφήγημα ότι οι άντρες δεν ενδιαφέρονται για τη γυναικεία ευχαρίστηση. Κι όμως, αυτό φαίνεται να είναι κάτι που δεν ισχύει, τουλάχιστον στην εποχή μας, ένας ακόμα μύθος, μία ακόμα προκατάληψη. Έρευνες έχουν δείξει ότι στην πραγματικότητα οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για την ευχαρίστηση της συντρόφου τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως για κάποιους δεν περιορίζεται απλά και μόνο στην επιβεβαίωση της αρρενωπότητάς τους και των σεξουαλικών τους δεξιοτήτων».
Η ειδικός επισημαίνει επίσης ότι το orgasm gap έχει προκληθεί και από τη βιομηχανία του πορνό. «Οι άντρες έχουν εξαπατηθεί από την πορνοβιομηχανία, όπως και οι γυναίκες, παρακολουθώντας γυναίκες να έχουν αυτούς τους γρήγορους και υπέροχους οργασμούς μόνο από τη διείσδυση και μάλιστα, πολλές φορές μέσα σε δευτερόλεπτα».
Όπως τονίζει έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ένα μικρό ποσοστό των γυναικών (18%) φτάνει στην κορύφωση με την κολπική διείσδυση, τη στιγμή που υπάρχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό που κορυφώνεται χάρη στη διέγερση της κλειτορίδας με τα δάχτυλα ή το στοματικό σεξ ή ακόμα και μέσω της τριβής αυτής λόγω της διείσδυσης.
Πώς μπορείς να το γεφυρώσεις
«Δυστυχώς, το χάσμα του οργασμού δεν μπορεί να διορθωθεί κατευθείαν επί τω έργω», επισημαίνει η Dr. Mintz. «Η αντιμετώπιση ξεκινά πολύ πριν φτάσετε στην κρεβατοκάμαρα. Ξεκινά με το να μην καταναλώνουμε πορνό που παρουσιάζουν προβληματικά τη γυναικεία ευχαρίστηση -και όχι με ακρίβεια, δείχνοντας διέγερση της κλειτορίδας- με γυναίκες που έχουν αυτούς τους γρήγορους και φανταστικούς οργασμούς με μία μόνο ώθηση».
Το πιο σημαντικό όμως σύμφωνα με την ειδικό είναι η επικοινωνία. «Να μάθουμε να επικοινωνούμε με τους συντρόφους μας τα θέλω και τις φαντασιώσεις μας και οι εκείνοι με τη σειρά τους να είναι δεκτικοί με τις σεξουαλικές μας ανάγκες. Η επικοινωνία είναι χρυσός σε κάθε πτυχή μίας ερωτικής σχέσης».