Πώς να φτιάξεις την τέλεια χειραποσκευή
- 27 ΝΟΕ 2019
Η χειραποσκευή καμπίνας μπορεί να σε οδηγήσει στην τρέλα όταν την πακετάρεις, αλλά αν θες να γλιτώσεις τα χρήματα της τσεκαρισμένης βαλίτσας είναι αναγκαίο κακό.
Από συμβουλές ανάλογα με τον καιρό μέχρι το απαραίτητο τρικ των παπουτσιών, συγκεντρώσαμε 15 tips σε έναν αλεξίσφαιρο οδηγό packing για το επόμενό σου ταξίδι:
1. Διάλεξε την κατάλληλη χειραποσκευή
Παρότι υπάρχει κόσμος που λογαριάζει το backpack του για μοναδική χειραποσκευή, ας υποθέσουμε πως θες να πάρεις μαζί σου κάτι παραπάνω χωρίς έξτρα χρέωση.
Οι δύο κλασικές επιλογές σου είναι οι μαλακές και οι σκληρές χειραποσκευές.
Μαλακές: Κατάλληλες για ευκαμψία και προσαρμοστικότητα. Χωράνε εύκολα στο ντουλάπι πάνω από τη θέση σου, είναι ελαφρύτερες από κατασκευής και, ακριβώς επειδή είναι ευλύγιστες, μπορούν να χωρέσουν πολλά. Ως υφασμάτινες λερώνονται πιο εύκολα ωστόσο, και θέλουν προσοχή γιατί αν τις παραφουσκώσεις θα τραβήξουν την προσοχή του προσωπικού. Αν είσαι σίγουρος για τα σωστά κιλά της δεν σε νοιάζει, αλλά σε άλλη περίπτωση ας μην προκαλέσεις τη μοίρα του ζυγίσματος.
Σκληρές: Κατάλληλες για εύθραυστα αντικείμενα, πολύ δυνατές λόγω του κέλυφους, πανεύκολες στο καθάρισμα. Αν είσαι και freak της οργάνωσης, θα ευχαριστηθείς εκείνες με τον clamshell σχεδιασμό που σε αναγκάζει να χωρίσεις τα πράγματά σου σε δύο τμήματα. Τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται συνεχώς στα υλικά τους σε μια προσπάθεια των κατασκευαστών να τις κάνουν πιο ελαφρές, είναι πολύ πιθανό όμως να σε δυσκολέψουν στην αποθήκευσή τους στο αεροσκάφος.
2. Τσέκαρε τον καιρό του προορισμού 1-2 μέρες πριν
Ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που ξεχνάμε να τσεκάρουμε τον καιρό του προορισμού ή που το κάνουμε πολλές μέρες νωρίτερα και δεν επανερχόμαστε. Η προετοιμασία θα σου λύσει τα χέρια. Θα χρειαστείς ομπρέλα; Μήπως γάντια, κασκόλ ή σκούφο; Καπέλο για τον ήλιο;
Αν δεν είσαι σίγουρος ποιο πανωφόρι να προτιμήσεις για τον εκάστοτε καιρό, σκέψου ένα δερμάτινο τζάκετ. Συνήθως είναι αρκετά ζεστά για να μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τη βοήθεια των αξεσουάρ που προαναφέραμε, αλλά και αρκετά ελαφρά για να μη σκάσεις από τη ζέστη σε ένα πιο μεταβατικό κλίμα. Αν κρίνεις πως θα χρειαστείς παλτό, φόρεσέ το από το αεροδρόμιο.
3. Βάλε μπουγάδα
Δεν θες να ανακαλύψεις το προηγούμενο βράδυ της πτήσης ότι έχεις μείνει με 2 καθαρά μπόξερ και ένα φανελάκι. Κάνε μπουγάδα τουλάχιστον 3 μέρες πριν το ταξίδι για να προλάβουν να στεγνώσουν όλα επαρκώς και διάλεξε από τα καθαρά. Μπορεί να βαριέσαι τη διαδικασία, αλλά θα σου γλιτώσει χρόνο στο πακετάρισμα και θα σου επιτρέψει να πεταχτείς μέχρι το καθαριστήριο αν διαπιστώσεις πως κάποιο κομμάτι το χρειάζεται.
4. Άπλωσε τα καθαρά στο κρεβάτι
Τα fashion freaks μπορούν να προσπεράσουν το βήμα, γιατί λογικά θα ξέρουν από πριν τι θα ταιριάξουν με τι. Οι υπόλοιποι οπτικοί τύποι θα κερδίσουν γιατί, όταν τα δουν όλα μαζεμένα, η χρωματική συνάφεια θα τους βοηθήσει να τα συνδυάσουν. Πέρα από τα χρώματα όμως, προσπάθησε να πλανάρεις ολοκληρωμένα outfits γύρω από τα βασικά σου ρούχα. Αν κάποιο από τα παντελόνια σου πηγαίνει μονάχα με ένα συγκεκριμένο μπλουζάκι ή με παπούτσια που δεν πρόκειται να πάρεις μαζί, το αφήνεις έξω.
5. Πάρε το πολύ 2 ζευγάρια παπούτσια
Ιδανικά θα έχεις μαζί μονάχα ένα ζευγάρι παπούτσια που πηγαίνει με όλα όπως τα Converse, ένα σικάτο αθλητικό ή κάποιο χαμηλό μποτάκι. Θα είναι κι αυτό που θα επιλέξεις να φορέσεις από το αεροδρόμιο. Αν όμως δεν μπορείς να αντισταθείς σε δεύτερο ζευγάρι ή το ταξίδι περιλαμβάνει και κάποια επίσημη περίσταση όπως ένα επαγγελματικό μίτινγκ ή ένας γάμος, πάρε ακόμη ένα και εκμεταλλεύσου το κατάλληλα. Θα δεις πώς αμέσως μετά.
Tip: Μην ξεχάσεις να τα προστατεύσεις με κάποια τσάντα ή σακούλα. Σε ενδιαφέρει να προστατευτούν οι σόλες για να μη λερώσουν τα υπόλοιπα πράγματα.
6. Γέμισε τα παπούτσια σου
Έβαλες που έβαλες δεύτερο ζευγάρι μέσα στη χειραποσκευή, ας βρει διπλή χρήση. Μπορείς να ρολάρεις και να τοποθετήσεις μέσα τους κάλτσες, κάποια ζώνη ή και γραβάτα αν τη χρειάζεσαι. Πολλοί βάζουν μέχρι και εσώρουχα, αλλά δεν θα στο σύστηνα αν δεν γυαλίζουν από την καθαριότητα.
7. Ρόλαρε ό,τι ρολάρεται
Το ρολάρισμα προλαμβάνει το τσαλάκωμα και για καλή σου τύχη μπορεί να βολέψει με τα περισσότερα είδη ρούχων. Ρόλαρε το τζιν, τα σκληρά παντελόνια, τα λεπτά πλεκτά, τα T-shirts, τα φανελάκια, τις πυτζάμες, το μαγιό, τα εσώρουχα, ρόλαρε γενικώς ό,τι ρολάρεται. Πολύ χοντρά κομμάτια όπως κάποιο τεράστιο πουλόβερ, τα βάζεις στον πάτο της βαλίτσας σαν μαξιλαράκι. Εκείνα δεν θα κάνουν ζάρες ούτως ή άλλως.
8. Στόκαρε σε basics
Υπάρχουν άντρες εκεί έξω που πακετάρουν σαν να κάνουν διαγωνισμό για τη βαλίτσα με τα λιγότερα πράγματα. Αδιανόητο. Άνθρωπος είσαι. Μπορεί να λερωθείς. Μπορεί να ιδρώσεις. Μπορεί να βρέξει και να γίνεις μούσκεμα. Μπορεί να σου σκίσει πωρωμένη τουρίστρια το μπλουζάκι. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει, αλλά σε παρακαλώ πολύ, πάρε τουλάχιστον 1 παραπάνω ζευγάρι κάλτσες, 1 παραπάνω εσώρουχο, 1 ακόμα T-shirt και 1 έξτρα φανελάκι για από μέσα.
9. Πάρε εναλλάξιμα κομμάτια
Υπάρχουν κομμάτια στη ντουλάπα σου που ξέρεις ήδη ότι είναι τα πιο εύκολα. Συνήθως έχουν πιο βουβά χρώματα όπως λευκό, μαύρο, μπλε, γκρι, χακί ή μπεζ, και γύρω από αυτά μπορείς να οργανώσεις το υπόλοιπο outfit σου.
Ανάμεσά τους θα βρεις οπωσδήποτε και κάποια που θα μπορούσαν να κολλήσουν σε διάφορες περιστάσεις και ώρες. Ένα πλεκτό π.χ. που μπορείς να βάλεις σε brunch ή για ποτό, αλλά θα μπορούσε να σε πάει και επαγγελματικό μίτινγκ ή επίσημο δείπνο αν το συνδύαζες με ένα μαύρο σακάκι ή το παλτό σου.
Δώσε βάση σε αυτά τα ρούχα, αντί να πάρεις μαζί διαφορετικά μπλουζάκια, για διαφορετικά παντελόνια, που πάνε με διαφορετικά μπλέιζερ.
10. Άσε το καλό πουκάμισο και τα ευαίσθητα υφάσματα για το τέλος
Εάν πρόκειται να φιλοξενηθείς σε φίλους που έχουν σίδερο ή σε κάποιο πολύ καλό ξενοδοχείο που το παρέχει, μπορείς να ρισκάρεις να ρολάρεις το καλό σου πουκάμισο. Αν όχι όμως και ξέρεις ότι δεν μπορείς με τίποτα να το αφαιρέσεις από τη χειραποσκευή, θα το τοποθετήσεις πάνω-πάνω και θα το διπλώσεις όπως ο ιδρυτής του Gentleman’s Gazette στο παραπάνω βίντεο (στο έχουμε βάλει στο κατάλληλο χρονικό σημείο).
Κάνε το ίδιο με άλλα ελαφρά υφάσματα, όπως τα λινά ή το κασμίρ.
11. Εκμεταλλεύσου το backpack σου
Το καλό backpack είναι το δεξί χέρι του ταξιδιώτη. Αν το παίρνεις στη δουλειά και δεν ταξιδεύεις για επαγγελματικό σκοπό, βγάλε από μέσα την ατζέντα και όσα σου χρησιμεύουν καθαρά στην εργασία σου για να πάρεις μαζί χρηστικά προϊόντα. Προσπάθησε επίσης να αποδεσμευτείς από το laptop σου. Τα περισσότερα μπορείς πια να τα κάνεις από το κινητό.
Αφού τελειώσεις με το ξεσκαρτάρισμα, βάλε μέσα:
– Τα γυαλιά ηλίου
– Τα γυαλιά μυωπίας, αν φοράς
– Την οδοντόβουρτσά σου
– Τον φορτιστή του κινητού σου
– Το power bank
– Τη χτένα/βούρτσα σου
– Τα ξυραφάκια σου (προσοχή: στη χειραποσκευή επιτρέπονται μόνο τα μίας χρήσης)
Έξτρα respect αν χωράει μέσα και το δεύτερο ζευγάρι παπούτσια που λέγαμε πιο πάνω.
Tip: Βάλε το backpack κάτω από τη θέση του μπροστινού επιβάτη και όχι στο ντουλάπι. Εκεί επιτρέπεται να βάλεις μονάχα ένα αντικείμενο και θα επιλέξεις τη χειραποσκευή. Αν κάποια στιγμή σού ζήτησαν να πάρουν την αποσκευή σου επειδή τα ντουλάπια ήταν γεμάτα, είναι επειδή ο κόσμος βάζει επάνω όλο του το βιός. Μην είσαι αυτός ο άνθρωπος.
12. Δες τι υγρά πραγματικά χρειάζεσαι…
Εάν μείνεις με φίλους ή σε ξενοδοχείο, δεν χρειάζεσαι σαμπουάν ή body wash γιατί θα βρεις εκεί. Οι φίλοι σου θα έχουν επίσης και οδοντόκρεμα, όπως και το ξενοδοχείο αν τη ζητήσεις από τη ρεσεψιόν. Αν έχεις κλείσει AirBnb, τσέκαρε τη λίστα με τα amenities. Ένα δείγμα της οδοντόκρεμας που προτιμάς πάντως είναι πάρα πολύ χρήσιμο και θα σε βγάλει για αρκετά σύντομα ταξίδια.
Πάρε οπωσδήποτε μαζί σου αποσμητικό και, αν πρόκειται να ξυριστείς, έχε μαζί κάποιο shave oil που προετοιμάζει το δέρμα, το ενυδατώνει και βοηθά το ξυράφι να περάσει από τα προβληματικά σημεία. Συμφέρει αντί να πάρεις πολλά, διαφορετικά προϊόντα για το ίδιο αποτέλεσμα. Αν πάλι χρησιμοποιείς κάποια πομάδα ή ενυδατική για το μούσι σου, αναζήτησε δείγμα της ή προμηθεύσου ταξιδιωτικά βαζάκια και βάλε μέσα την ποσότητα που θα χρειαστείς.
13. … και βάλε τα σε διάφανο νεσεσέρ
Ο έλεγχος του αεροδρομίου μπορεί να γίνει το πιο σπαστικό μέρος της διαδρομής. Υπάρχουν μέθοδοι και υπάλληλοι που είναι χαλαροί, υπάρχουν όμως και διαδικασίες που, αν δεν έχεις προνοήσει, θα σου χαλάσουν τη μέρα (και το πρόγραμμά σου ενίοτε, κάποιοι έχουν χάσει πτήσεις εξαιτίας χρονοβόρων ελέγχων).
Γι’ αυτό κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και βάλε όλα σου τα υγρά σε διάφανο νεσεσέρ. Ο τυπικός κανόνας λέει σε πλαστική σακούλα με φερμουάρ, αλλά το νεσεσέρ είναι πιο ανθεκτικό και περνάει κανονικά. Η κάθε συσκευασία πρέπει να είναι έως και 100ml, με όλες μαζί να αθροίζονται σε 1 λίτρο maximum.
Τα υγρά είναι το πρώτο πράγμα που θα σου ζητήσουν να βγάλεις από τη χειραποσκευή μαζί με κάποια ηλεκτρονικά αντικείμενα (laptops και tablets σίγουρα, το κινητό κάποιοι ζητούν να το κρατήσεις στην τσάντα). Έχε τα έτοιμα αντί να ψάχνεσαι τελευταία στιγμή και να καθυστερείς την ουρά και το ταξίδι σου.
14. Κράτα τα απαραίτητα για το ταξίδι έξω από τη βαλίτσα
Πορτοφόλι, ταυτότητα, διαβατήριο, τυπωμένες κάρτες επιβίβασης, ταξιδιωτικές Visa, κλειδιά σπιτιού και αυτοκινήτου, εισιτήρια μετρό. Όλα αυτά μένουν έξω από τη χειραποσκευή απ’ το προηγούμενο βράδυ, και κάνουν παρέα στα ρούχα που θα βάλεις, σε όποιον χώρο του σπιτιού θα ετοιμαστείς.
Δώσε βάση ειδικά αν πετάς πολύ πρωί, γιατί με την τσίμπλα στο μάτι σίγουρα κάτι θα μείνει πίσω.
15. Άνοιξε τη χειραποσκευή με το που φτάσεις
Ακόμα κι αν είσαι αυτός που αγαπά να ζει μέσα από τη βαλίτσα του, αποσυμφόρησέ τη σύντομα βγάζοντας έξω τα ευαίσθητα ρούχα, τους φορτιστές και τα χρηστικά περιποίησης. Όσα ρόλαρες παραπάνω μπορούν να μείνουν μέσα, όχι όμως ένα καλό πουκάμισο ή ένα λινό σακάκι.
***
Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!