Χωρίς το #metoo, ο Πέτρος Φιλιππίδης θα ήταν ακόμα ο Λάκης ο γλυκούλης
- 28 ΙΟΥΛ 2021
Κάτω από άκρα μυστικότητα, χωρίς κάμερες και συγκεντρωμένο πλήθος απ’ έξω, βρέθηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου απολογήθηκε ενώπιον της 15ης τακτικής ανακρίτριας για τρεις κακουργηματικές πράξεις, ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού μετά από ισάριθμες καταγγελίες συναδέλφων του σε βάρος του.
«Ουδέποτε προέβην σε ουδεμίαν πράξη η οποία να συνιστά κάποιο εκ των ανωτέρω αναφερόμενων αδικημάτων. Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου στη γυναίκα και στη γενετήσια ελευθερία», φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του επί ματαίω. Με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα – ανακριτή κρίθηκε προφυλακιστέος και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις μεταφέρεται από τη ΓΑΔΑ στις Φυλακές Τριπόλεως, εκεί όπου κρατείται και ο επίσης κατηγορούμενος για σεξουαλικά αδικήματα, ο συνάδελφός του, Δημήτρης Λιγνάδης.
Οι καταγγελίες που αποκαθήλωσαν τον Πέτρο Φιλιππίδη
Ο ασκός του Αιόλου για τον ηθοποιό-σκηνοθέτη άνοιξε όταν τρεις γυναίκες ηθοποιοί, που είχαν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, θεατρικά και τηλεοπτικά, αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους, να μιλήσουν ανοιχτά για τα όσα υπέστησαν και να καταθέσουν εγγράφως τις καταγγελίες τους στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Για να σπάσουν το απόστημα που κακοφορμίζει τόσα χρόνια το θέατρο και την κοινωνία εν γένει. Για να δώσουν θάρρος και δύναμη σε ανθρώπους που έχουν υποστεί βία σε οποιαδήποτε μορφή να πράξουν το ίδιο.
Ο βιασμός που αποδίδεται στον Φιλιππίδη από τη συνάδελφο του, φέρεται να τελέστηκε το 2008. Σύμφωνα με την καταγγελία της, συναντήθηκε μαζί του στο θέατρο Ήβη για επαγγελματική συνεργασία, όταν εκείνος της επιτέθηκε. Αν και αμύνθηκε, δεν κατάφερε τελικά να τον απωθήσει. Αρχικά, η συγκεκριμένη υπόθεση είχε χαρακτηριστεί ως απόπειρα βιασμού, αλλά ο εισαγγελικός λειτουργός αναβάθμισε το αδίκημα σε τετελεσμένη πράξη, καθώς οι περιγραφές έτειναν περισσότερο στη διάπραξη του αδικήματος του βιασμού, ακόμη κι αν τελέστηκε αυτή καθαυτή η σεξουαλική πράξη.
Οι δύο απόπειρες βιασμού έλαβαν χώρα μεταξύ 2010 και 2014. Η πρώτη καταγγέλουσα υποστήριξε ότι πήγε στο καμαρίνι του για επαγγελματικούς λόγους, ο ηθοποιός της επιτέθηκε, αλλά εκείνη διέφυγε. Μάλιστα, αναφέρεται ότι μετά το γεγονός της έκανε ψυχολογικό πόλεμο για μήνες, απειλώντας την ότι έχει τελειώσει από τον χώρο της υποκριτικής.
Η δεύτερη καταγγέλουσα είχε συναντηθεί μαζί του σε καφετέρια για να συζητήσουν για τη δουλειά, όταν εκείνος προσφέρθηκε να την πάει στο σπίτι με το αυτοκίνητό του. Εκεί δέχθηκε επίθεση σε ένα στενό στο Ψυχικό, χωρίς να καταφέρει να την κακοποιήσει σεξουαλικά.
Πάντως, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Λιγνάδη, δεν είναι καθόλου απίθανο μετά την προφυλάκισή του Φιλιππίδη, να αναδυθούν στην επιφάνεια κι άλλες καταγγελίες, γι’ αυτό η ελληνική Δικαιοσύνη θα συνεχίσει να ερευνά την υπόθεση.
Μία μικρή νίκη στον δρόμο για να κερδίσουμε τον πόλεμο
Η προφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη είναι μία καλή είδηση. Η Δικαιοσύνη δείχνει να υπηρετεί το λειτούργημά της, ο κόσμος μας να μην είναι τόσο σκάρτος τελικά και όλες αυτές οι γυναίκες και όλοι οι άντρες που νίκησαν τον φόβο και βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να ξεκινήσουν το ελληνικό #metoo εισακούστηκαν. Τα λόγια, οι ιστορίες και οι φωνές τους δεν μπήκαν από το ένα αυτί, βγήκαν από το άλλο. Τα τραύματά τους δε θα μείνουν ανοιχτά. Οι πληγές θα κλείσουν, γιατί είμαστε όλοι μαζί τους και αυτοί που τις προκάλεσαν δε θα μείνουν ατιμώρητοι.
Ναι, ο Φιλιππίδης κρίθηκε προφυλακιστέος και ναι, αυτή είναι ακόμα μία, μικρή νίκη στον δρόμο για να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά του bullying, της βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.
Χωρίς τη Σοφία Μπεκατώρου και όλ@ όσ@ς κατήγγειλαν τους θύτες τους, ο Γιώργος Κιμούλης θα ήταν ένας φοβερός καλλιτέχνης, αλλά νευρικός μωρέ, ο Δημήτρης Λιγνάδης ο οραματιστής της νέας εποχής του Εθνικού Θεάτρου και ο Πέτρος Φιλιππίδης ο Λάκης ο γλυκούλης. Ας βάλουμε επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους. Μόνα τους δε θα μπουν.