Χρήστος Μαυρίκης: Ο άνθρωπος που παρακολουθούσε τον Α. Παπανδρέου για λογαριασμό του Κ. Μητσοτάκη
- 17 ΣΕΠ 2022
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδέχεται την ήττα στις εκλογές, μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες που τον περίμεναν στο Ζάππειο. «Η εκλογή κρίθηκε. Ο ελληνικός λαός επέλεξε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Σέβομαι την κρίση του ελληνικού λαού και εύχομαι στην καινούργια κυβέρνηση να επιτύχει» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Και ενώ όλοι περιμένουν πως η σκόνη από τις πολιτικές συγκρούσεις των τελευταίων μηνών θα κάτσει, ένας υπάλληλος του ΟΤΕ, ο Χρήστος Μαυρίκης, απευθύνεται στις αρχές. Εκεί θα δηλώσει πως είχε παγιδεύσει το σταθερό τηλέφωνο του γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου κατ’ εντολή του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Έτσι, μπορούσε να ακούσει από το ακουστικό του σπιτιού του κάθε τηλεφωνική συνομιλία του πολιτικού του αντιπάλου.
Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας είχε μόλις αποκαλυφθεί.
Πώς ο Χρήστος Μαυρίκης παγίδευσε το τηλέφωνο του Ανδρέα Παπανδρέου
Ο υπάλληλος του ΟΤΕ, πέρα από το να καταγγείλει τις υποκλοπές, υποδεικνύει στους αστυνομικούς τον τρόπο με τον οποίο αυτές συνέβησαν. Σύμφωνα με τις διηγήσεις του ίδιου, ο οποίος μέχρι και σήμερα αναφέρεται σε αυτό του το εγχείρημα, είχε τοποθετηθεί ένας μηχανισμός σε ΚΑΦΑΟ αρκετά κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ που όχι απλά παγίδευε τις τηλεφωνικές ομιλίες του προέδρου του, αλλά έδινε τη δυνατότητα στον πολιτικό αντίπαλό του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, να τις ακούει από το σπίτι του.
Όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Μαυρίκης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τα μέσα της εποχής ως ο «εθνικός κοριός», χρόνια αργότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, «παρακολουθούσαμε περισσότερα από 100 τηλέφωνα στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Η παγίδευση γινόταν μέσα από ΚΑΦΑΟ αλλά και μέσα από διαμερίσματα που νοικιάζαμε τότε. “Τραβάγαμε” τη γραμμή παράλληλα στα διαμερίσματα και βάζαμε εκεί τα μαγνητόφωνα. Είχαμε νοικιάσει 4 έως 5 διαμερίσματα και είχαμε τα τηλέφωνα μόνιμα εκεί» δήλωσε, προσθέτοντας πως μετά την αποδελτίωση, οι κρίσιμες συνομιλίες δίνονταν στο γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παρακολουθήσεις ήταν 24ωρες, με αποτέλεσμα οι καταγραφές να αφορούν και διάφορα προσωπικά ζητήματα του Ανδρέα Παπανδρέου, πέρα από τα πολιτικά. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μαυρίκης παρακολουθεί για αρκετό καιρό το τηλέφωνο της συζύγου του πρωθυπουργού, Δήμητρας Παπανδρέου, χωρίς όμως, κατά τον ίδιο, οι συνομιλίες αυτές να διαρρεύσουν στον τύπο.
Το 2010, μάλιστα, οι δυο τους συναντιούνται στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής Ζούγκλα, με τον υποκλοπέα να απευθύνεται σε εκείνη απειλώντας τη: «Μήπως θέλετε να βγουν τίποτα κασέτες στον αέρα για να καταλάβετε τι λέγατε;».
Τα 5 χρόνια φυλάκισης και η ζωή σήμερα
Ύστερα από την καταγγελία του Χρήστου Μαυρίκη για τους χώρους τοποθέτησης των μηχανισμών παρακολούθησης, διενεργούνται εκτεταμένοι τεχνικοί έλεγχοι από ειδικά κλιμάκια για να αποδειχθούν αν ισχύουν ή όχι οι ισχυρισμοί του. Όπως αποδεικνύεται, πράγματι προκύπτουν ξεκάθαρες ενδείξεις τεχνικών παρεμβάσεων στα ΚΑΦΑΟ. Το πόρισμα των ελέγχων της επιτροπής συζητιέται στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 16 Ιουνίου 1994.
Σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώθηκε πως παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα, όχι μόνο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και του Μιλτιάδη Έβερτ, του Γεράσιμου Κουρή, του Γεωργίου Ράλλη, των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και του Αντώνη Λιβάνη.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής-εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Μπρακατσούλας συγκεκριμένα: «το πλείστον κατετέθησαν από τον Μαυρίκη και αφορά υποκλοπές -και λέω το πλείστον, εκτός εκείνων των ευρημάτων τα οποία λόγω του χρόνου δεν μπόρεσαν να βρεθούν- που επιβεβαιώθηκαν πλήρως από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΟΤΕ. Είναι 7 άνθρωποι όλου του πολιτικού φάσματος, οι οποίοι ομοφώνως αποφαίνονται ότι πράγματι έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις και έγιναν οι παρακολουθήσεις με τον τρόπο που υποδεικνύει ο Μαυρίκης στο γνωστό υπόμνημά του».
Η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων και αλληλοκατηγοριών που συνεχίστηκαν για χρόνια. Από τη μία βρισκόταν ο Χρήστος Μαυρίκης που κατηγορούσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως εκείνη του έδινε εντολές για το ποια τηλέφωνα να παγιδεύσει και από την άλλη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος έριχνε την ευθύνη εξ ολοκλήρου πάνω του.
Ο υπάλληλος του ΟΤΕ τελικά οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς κρίθηκε ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία, με την ποινή φυλάκισης να φτάνει τα πέντε χρόνια.
Την ίδια ώρα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραπέμφθηκε, αλλά τελικά, ύστερα από απόφαση του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου δεν έφτασε ποτέ σε ειδικό δικαστήριο. Η κίνηση αυτή προξένησε έκπληξη σε αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, με τον ίδιο να ζητά να υπάρξει αναστολή των ποινικών διώξεων για λόγους πολιτικής ομαλότητας. Η πρότασή του υπερψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να διαμαρτύρεται, υποστηρίζοντας πως υπήρξε μεθόδευση προκειμένου να μην αποδειχθεί η αθωότητά του.
Ο Χρήστος Μαυρικής όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις σχετικά με το πώς κατάφερε να δημιουργήσει όλο αυτό το κύκλωμα των τηλεφωνικών παγιδεύσεων στη χώρα. Το όνομά του επέστρεψε και πάλι στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, συνελήφθη καθώς κατά τον διαπληκτισμό με έναν πολίτη μέσα σε βενζινάδικο στο Πικέρμι για τη σειρά προτεραιότητας, ο Μαυρίκης τον έβρισε και τον απείλησε, ενώ όπως κατήγγειλε το θύμα, του έβγαλε όπλο.