Υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθεις αν έχεις τατουάζ και γυμνάζεσαι
- 8 ΑΥΓ 2017
Σε γενικές γραμμές, ο ιδρώτας είναι μια καλή και χρήσιμη λειτουργία του οργανισμού. Δροσίζει το σώμα, ξεπλένει τους πόρους του δέρματος και σου δείχνει ότι κάτι κάνεις σωστά στις προπονήσεις σου. Ειδικά σε σχέση με τη γυμναστική, θα δεις ότι όσο βελτιώνεται η φόρμα σου, τόσο περισσότερη θερμότητα θα εκλύει το σώμα σου – θα ιδρώνεις περισσότερο.
Εκτός αν έχεις τατουάζ.
Αυτά είναι τα περίεργα νέα που κομίζει μια νέα έρευνα που του Κολεγίου Alma. Το πείραμα πάνω στο οποίο βασίστηκε η μελέτη ήταν απλό: οι ερευνητές επέλεξαν δέκα νέους άνδρες που είχαν κάνει τατουάζ μόνο στη μία πλευρά του κορμού τους (ή ‘μανίκι’ στο ένα μόνο χέρι) και τους έβαλαν να εκτελέσουν κάποια έντονα προγράμματα προπονήσεων όντας ‘καλωδιωμένοι’ με αισθητήρες που κατέληγαν σε υπολογιστές με software αντίστοιχο μ’ αυτό που διαθέτουν οι ομάδες για τα εργομετρικά τεστ των αθλητών τους.
Οι μετρήσεις έδειξαν ότι στα σημεία όπου το δέρμα ήταν καλυμμένο με τατουάζ εκλυόταν λιγότερος ιδρώτας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, παραγόταν μισή ποσότητα ιδρώτα σε σχέση με τα ‘ελεύθερα’ – χωρίς τατουάζ – σημεία του δέρματος. Ο ιδρώτας, μάλιστα, στα ‘μελανά’ σημεία ήταν πολύ πιο αλμυρός.
Οι ίδιοι οι άνθρωποι του Alma έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι το δείγμα της έρευνάς τους ήταν μικρό και ότι τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν απαραίτητα κάτι κακό. Το ανθρώπινο σώμα αναπληρώνει / συμπληρώνει ποσότητες ιδρώτα από τα ‘ελεύθερα’ σημεία του δέρματος. Είναι, παρόλα αυτά, η πρώτη έρευνα που εξετάζει την επίδραση που έχουν τα τατουάζ στους ιδρωτοποιούς αδένες και αναμένεται να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια σειρά μεγαλύτερων σχετικών ερευνών που έχουν ήδη παραγγελθεί από σημαντικούς αθλητικούς οργανισμούς (μη σου κάνει εντύπωση, θυμήσου μόνο πόσοι ποδοσφαιριστές σήμερα έχουν μεγάλα τατουάζ).
Η υπάρχουσα έρευνα εξήγησε και το γιατί το δέρμα ιδρώνει λιγότερο στα σημεία του που καλύπτονται από τατουάζ: κατά τη διάρκεια της δερματοστιξίας, το ανθρώπινο σώμα παράγει μεγαλύτερη ποσότητα αιμοκυττάρων προκειμένου να προστατεύσει την τραυματισμένη περιοχή και να επουλώσει την πληγή. Αυτά, απορροφούν απειροελάχιστη ποσότητα μελανιού, αρκετή όμως, για να αδρανοποιήσει τους πόρους και να αλλάξει ελαφρώς τη χημική σύνθεση του δέρματος γύρω από τους ιδρωτοποιούς αδένες.
Είναι ανησυχητικά όλα αυτά; Όχι. Εκτός, ίσως, αν είσαι πρωταθλητής σε κάποιο αγώνισμα και σκοπεύεις να χτυπήσεις ολόσωμο τατού. Άσ’ το για αργότερα, με τη σύνταξη.