Υπάρχει τρόπος για να πας το BBQ σε άλλο επίπεδο
- 15 ΙΟΥΝ 2015
Βρίσκεσαι πάνω από μια ψησταριά, με τις τσιμπίδες στα χέρια σου, με την τσίκνα να μπαίνει στα μάτια σου και εσύ να τα κλείνεις για να την αποφύγεις. Εκείνη την στιγμή που οι μυρωδιές είναι έντονες οραματίζεσαι το BBQ αλλιώς. Οραματίζεσαι την εξέλιξή του, σκέφτεσαι τρόπους για να μπορέσεις να πας το ψήσιμο και γενικά το μαγείρεμα σε άλλο επίπεδο. Δεν χρειάζεται όμως, τώρα πια υπάρχει ο τρόπος για να απογειώσεις την έννοια του ΒΒQ και να φτιάξεις ότι λαχταρά η ψυχή σου. Υπάρχουν τα μέσα που σε κάνουν αυτόματα από ερασιτέχνη σε επαγγελματία του BBQ.
Και εκεί που έχεις κλειστά τα μάτια σου, φαντάζεσαι πως βρίσκεσαι μπροστά από μια ψησταριά υγραερίου Campingaz. Όλα είναι πεντακάθαρα, χωρίς μαυρίλα από κάρβουνα και πλήρως οργανωμένα, με θέση για κάθε ένα εργαλείο. Δίπλα σου, δεν έχεις μόνο κρέατα, έχεις μια pizza, τα υλικά για να φτιάξεις paella, noodles για το wok σου και ένα κοτόπουλο έτοιμο για ψήσιμο. Παραξενεύεσαι. Πώς γίνεται όλα αυτά να τα μαγειρέψεις σε μια ψησταριά;
Κι όμως, το μέλλον του BBQ, η εξέλιξη του, υπάρχει σε αυτές τις ψησταριές που κάνουν το ψήσιμο εύκολη υπόθεση και καθαρή μα πάνω από όλα προσφέρουν πολυχρηστικότητα που δεν έχεις καν φανταστεί. Σε μια τέτοια ψησταριά μπορείς να μαγειρέψεις ότι τραβάει η όρεξή σου, συνταγές από όλο τον κόσμο και να απογειώσεις την μυσταγωγία του ψησίματος.
Κεραμική επιφάνεια για pizza
Θυμάμαι ένας pizzaiolo στην Νάπολη μου είχε πει πως το σημαντικότερο πράγμα για να φτιάξεις την καλύτερη pizza είναι η επιφάνεια στην οποία την ψήνεις. Φαντάσου τώρα να μπορούσες στο BBQ σου να ψήσεις την pizza που μόλις έφτιαξες και να είναι λες και την έψησες στον πιο παραδοσιακό ναπολιτάνικο φούρνο. Τώρα, έχεις αυτή την δυνατότητα με την ειδική κεραμική επιφάνεια για pizza. Αν θέλεις μάλιστα ένα τέλειο αποτέλεσμα κλείσε το καπάκι για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η θερμοκρασία. Και ο pizzaiolo έλεγε ότι όσο πιο υψηλή η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερο το σοκ για την ζύμη και άρα καλύτερο αποτέλεσμα.
Μαγειρικό σκεύος PAELLA
Τώρα σου ήρθε η επιθυμία για μια γνήσια paella με τις γαρίδες της, το κοτόπουλό της, το ρύζι και όλα τα μεσογειακά αρώματα που αποπνέει. Και αυτήν στην ψησταριά υγραερίου Campingaz θα την φτιάξεις με το ειδικό μαγειρικό σκεύος που προσαρμόζεται τέλεια στην σχάρα. Θα μαγειρέψεις την paella σου και θα νιώθεις ότι ταξίδεψες σε κάποιο χωριό της Ανδαλουσίας.
Μαγειρικό σκεύος WOK
Αν τώρα θες να ταξιδέψεις Ιαπωνία μπορείς να φτιάξεις στο ειδικό μαγειρικό σκεύος Wok τα noodles και ό,τι άλλο λαχταράς. Με τη φωτιά να καίει από κάτω θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο Τόκιο. Το προσαρμόζεις σε αυτήν την ψησταριά και είσαι έτοιμος να απογειώσεις το BBQ σου.
Βάση ψησίματος για κοτόπουλο
Ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε και για το κοτόπουλο. BBQ χωρίς κοτόπουλο δεν γίνεται. Γεμίζεις το εσωτερικό του κυλίνδρου με μπύρα, κρασί, ζωμό ή οτιδήποτε άλλο λαχταράς να μαρινάρεις το κοτόπουλό σου και βάζεις το κοτόπουλο κατευθείαν στην κορυφή του κυλίνδρου. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά απογειωτικό αφού συνδυάζει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της μαρινάδας με τη νοστιμιά που προσφέρει το BBQ στο κοτόπουλο.
Αν νομίζεις ότι όλα αυτά είναι στην σφαίρα της φαντασίας τότε μάθε ότι κάνεις τεράστιο λάθος. Το λάθος οφείλεται μάλλον στο ότι αγνοείς το Culinary Modular System το οποίο μπορεί να μετατρέψει την ψησταριά υγραερίου Campingaz σε γευστικό ταξίδι στις κουζίνες του κόσμου. Ξεκινάς από τα νότια των Ηνωμένων Πολιτειών που τα burger, το ψητό κοτόπουλο και το BBQ λατρεύονται σαν θεοί, πηγαίνεις ένα ταξίδι στην γνήσια ιταλική γευστική κουλτούρα χάρη στην κεραμική επιφάνεια για pizza και από εκεί στα πιο γραφικά παραθαλάσσια χωριά της Ισπανίας τοποθετώντας απλά το μαγειρικό σκεύος Paella. Με το wok από την άλλη, θα πεταχτείς και μέχρι τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Όλα αυτά πανεύκολα, γρήγορα και άκρως εντυπωσιακά.