Tι σημαίνει να είσαι zero waste
- 22 ΝΟΕ 2019
Το zero waste ή όπως το συναντούμε λιγότερο συχνά στα ελληνικά “μηδενικά απορρίμματα”, όπως το ορίζει η Zero Waste International Alliance (ZWIA) είναι η διατήρηση όλων των πόρων με μέσον την υπεύθυνη παραγωγή, κατανάλωση, και επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση όλων των προϊόντων, συσκευασιών και υλικών, χωρίς τη καύση τους, και χωρίς να απορριφθούν στη γη, στο νερό ή στον αέρα με τρόπο που μπορεί να απειλήσουν το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία.
Ένας εύκολος τρόπος να καταλάβεις τις αρχές του κινήματος είναι μέσα από τα 5 ‘R’. Refuse, reduce, reuse, recycle, rot. Στα ελληνικά μεταφράζονται ως αρνήσου αυτά που δεν χρειάζεσαι, μείωσε αυτά που χρειάζεσαι, επαναχρησιμοποίησε όσα έχεις, ανακύκλωσε όσα μπορείς, κομποστοποίησε τα υπόλοιπα.
Μην συσσωρεύεις φυλλάδια και μικροαντικείμενα, που είσαι σίγουρος από την πρώτη στιγμή, που θα το πάρεις στο χέρι σου ότι θα τα πετάξεις. Αντί για τις σακούλες του σούπερμαρκετ, πάρε μία μεγάλη υφασμάτινη τσάντα ή μια τσάντα πλάτης και πήγαινε για ψώνια με εκείνη. Πάρε το δικό σου ποτήρι για να παραγγείλεις take out καφέ και το δικό σου μεταλλικό καλαμάκι για ποτά και ροφήματα. Αγόρασε ρούχα από καταστήματα με second hand. Αυτοί είναι μερικοί απλοί πρώτοι κανόνες που ακολουθούν οι άνθρωποι που προσπαθούν να έχουν ένα zero waste lifestyle.
Στην πραγματικότητα ποτέ δεν μπορείς να γίνεις απόλυτα zero waste, γιατί υπάρχουν διαδικασίες που δεν περνάνε ποτέ από το χέρι σου και δεν φαντάζεσαι ότι γίνονται. Μπορεί δηλαδή ένα φρούτο που θα αγοράσεις από ένα πάγκο σουπερμάρκετ χωρίς συσκευασία, προηγουμένως να έχει αποθηκευτεί σε συσκευασίες για τη μεταφορά του, οι οποίες μετά να κατέληξαν στα σκουπίδια. Ουσιαστικά το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ελαχιστοποιήσεις τα ορατά σε εσένα απορρίμματα.
Όσο περισσότερο αρχίζεις να σκέφτεσαι το οικολογικό σου αποτύπωμα, τόσο πιο εύκολα συνηθίζεις και βλέπεις τις θετικές επιδράσεις αυτού του lifestyle στη ζωή σου.
Κεντρική φωτογραφία: AP Images/Antonio Calanni