8 εφευρέσεις αρχαίων Ελλήνων πολύ μπροστά από την εποχή τους
Κι όμως ο πρώτος αυτόματος πωλητής κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ.
- 21 ΔΕΚ 2019
Οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται πως ήταν αρκετά χρόνια μπροστά από την εποχή τους. Δεν είναι μόνο οι επιστήμες όπως τα μαθηματικά ή η ιατρική, τις οποίες επινόησαν και εξέλιξαν ή τα αρχαία θέατρα ή οι Ολυμπιακοί αγώνες και η δημοκρατία.
Ήταν πολύ μπροστά και όσον αφορά την τεχνολογία, με κάποιες από τις εφευρέσεις τους να συνεχίζουν να υπάρχουν από τότε μέχρι και σήμερα στη ζωή μας. Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δεν θα καταφέρναμε να επιβιώσουμε ούτε μια μέρα στην αρχαία Ελλάδα, όμως δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στη φαντασία τους.
> Βαρούλκο. Ναι, δεν εννοούμε το διάσημο εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου στο Μικρολίμανο, αλλά εκείνο το μηχανισμό με τον οποίο γίνεται ο χειρισμός των αγκύρων και αποτελεί το κύριο μέσον της αγκυροβολίας. Το πρώτο βαρούλκο φαίνεται να ανακαλύφθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., μιας και αναφέρεται από τον Ηρόδοτο κατά τη διάρκεια των περσικών πολέμων.
> Σπειροειδής σκάλα. Υπάρχει σε πολλά κτίρια σήμερα, όμως η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στον κόσμο ήταν περίπου στα 480 με 470 π.Χ. σε ναό της Σελινούντας Σικελίας, ο οποίος κατασκευάστηκε από Έλληνες που είχαν αποικίσει στο νησί.
> Υδραυλικά συστήματα. Το πρώτα συστήματα με υπόγειους σωλήνες συναντώνται στο μινωικό πολιτισμό χιλιάδες χρόνια πίσω. Η χρήση τους ήταν η ίδια με τη σημερινή, ενώ το παράδειγμα της Κρήτης ακολούθησαν αργότερα κι άλλες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.
> Διαβήτης. Πρέπει να γυρίσουμε πίσω στον 6ο αιώνα π.Χ. για να συναντήσουμε τον πρώτο διαβήτη, ο οποίος βρέθηκε σε ένα νησί κοντά στη Σικελία, στο οποίο είχαν αποικήσει Έλληνες.
> Γερανός. Αποτελεί μία από τις πιο περίπλοκες και εντυπωσιακές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων. Οι πρώτοι γερανοί χρονολογούνται περίπου στο 500 π.Χ. και χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά αντικειμένων και ατόμων σε ψηλά σημεία.
> Οδόμετρο. Μιλάμε ουσιαστικά για έναν μηχανισμό που χρησιμοποιείται για την ακριβή μέτρηση οδικών αποστάσεων και αποτελεί πρόδρομο του σημερινού ταξιμέτρου. Πρώτη φορά εμφανίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και η εφεύρεσή του αποδίδεται στον Αρχιμήδη.
> Κεντρική θέρμανση. Σύμφωνα με τα ιστορικά βιβλία, στο ναό της Αρτέμιδος που βρισκόταν στην Έφεσο δημιουργήθηκε η πρώτη κεντρική θέρμανση (350 π.Χ), μιας και το εσωτερικό του ζεσταινόταν από θερμαινόμενο αέρα που κυκλοφορούσε μέσω των καπναγωγών που ήταν τοποθετημένα στο πάτωμα. Το συγκεκριμένο σύστημα στη συνέχεια το δημιούργησαν και σε άλλες περιοχές και κτίρια.
> Αυτόματος πωλητής. Μοιάζει απίστευτο πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει τον πρώτο αυτόματο πωλητή περίπου τον 1ο αιώνα π.Χ. Η εφεύρεση ανήκει στον Ήρωνα τον Αλεξανδρινό, ο οποίος κατασκεύασε ένα μηχάνημα που δεχόταν ένα νόμισμα και έβγαζε μια συγκεκριμένη ποσότητα (μέσω μιας βάνας) αγιασμού.
Αναγκάστηκε να το δημιουργήσει μιας και ο κόσμος έπαιρνε περισσότερο αγιασμό από αυτό που του αντιστοιχούσε με αποτέλεσμα να μη φτάνει για όλους. Έτσι ρίχνοντας το κέρμα, ο μηχανισμός έβγαζε στάνταρ ποσότητα και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Οι σημερινοί αυτόματοι πωλητές που βρίσκονται σε πολλά κτίρια, αποτελούν απόγονους αυτής της σπουδαίας εφεύρεσης.
(Κεντρική φωτογραφία: Outnow.ch)