Αυτά είναι τα ψηλότερα κτίρια της Αττικής
8 κτίρια σε Αθήνα και Πειραιά που μας κάνουν να κοιτάμε ψηλά και ξεχωρίζουν στο αστικό τοπίο.
- 6 ΜΑΡ 2023
Η Αθήνα δεν είναι μια πόλη που φημίζεται για το ύψος των κτιρίων της. Λίγα είναι εκείνα που μπορούν να χαρακτηριστούν πραγματικά ψηλά και όπως είναι αναμενόμενο τραβούν την προσοχή, καθώς ξεχωρίζουν εύκολα μέσα στο πλήθος των υπόλοιπων αρκετά χαμηλότερων κτιρίων.
Στη χώρα μας η νομοθεσία απαγορεύει την ανέγερση κτιρίων άνω των 32 μέτρων και δεν προκαλεί εντύπωση πως μερικά από τα ψηλότερα κτίρια της πρωτεύουσας χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, που είχε αλλάξει τους νόμους προκειμένου να βγαίνει προς τα έξω μια εικόνα οικονομικής ευημερίας και εντυπωσιακής προόδου. Έτσι, οι συνταγματάρχες επέτρεψαν μέχρι και την ανέγερση κτιρίων που ξεπερνούσαν τα 100 μέτρα.
Αυτά είναι τα 8 κτίρια σε Αθήνα και Πειραιά που μας κάνουν να κοιτάμε ψηλά και ξεχωρίζουν στο αστικό τοπίο.
Πύργος Αθηνών
Βρίσκεται στη συμβολή Βασ. Σοφίας και Μεσογείων και χτίστηκε το 1971 με ύψος 103 μέτρα, γεγονός που το κάνει να κατέχει την πρωτιά όσο αφορά στα ψηλότερα κτίρια της πόλης. Είναι ένας από τους δύο πύργους των Αθηνών, με το μικρότερο δεύτερο πύργο να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πρώτο. Αποτελείται από 28 ορόφους, ενώ όταν έγινε η ανέγερσή του ήταν το ψηλότερο κτίριο σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Στα 52 χρόνια που στέκει αγέρωχο έχουν φιλοξενηθεί στους ορόφους του τα γραφεία αρκετών πολυεθνικών εταιρειών, ιατρεία αλλά και περιοδικά.
Πύργος Πειραιά
Η κατασκευή του 84 μέτρων κτιρίου ξεκίνησε το 1972 και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ουσιαστικά. Χτίστηκε στη θέση όπου βρισκόταν το ρολόι του Πειραιά, το οποίο κατεδαφίστηκε, και η παλιά αγορά του Πειραιά. Από τους 24 ορόφους του μόνο οι τρεις πρώτοι έχουν αξιοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Το 2021 άρχισε η ανακατασκευή του πύργου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της χρονιάς που διανύουμε.
Atrina
Το 80 μέτρων κτίριο έγινε ευρέως γνωστό από τη σειρά «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου, καθώς αποτελούσε την έδρα της Giant, εταιρείας του πολυεκατομμυριούχου Γιάγκου Δράκου. Η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1981 από τον Μπάμπη Βωβού και τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα. Το 24 ορόφων εμπορικό κέντρο βρίσκεται στο Μαρούσι και αποτελεί το πρώτο υψηλών αισθητικών προδιαγραφών συγκρότημα από υαλοπετάσματα στην Αθήνα.
Πύργος Απόλλων
Το 80 μέτρων κτίριο που βρίσκεται επί της πλατείας Κανελλοπούλου στους Αμπελόκηπους, αποτελεί την υψηλότερη οικιστική κατασκευή στη χώρα. Παρόλο όμως που χτίστηκε ως κτίριο κατοικιών, σήμερα στεγάζει κυρίως γραφεία. Από τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν το συγκεκριμένο κτίριο, είναι το γεγονός πως δεν έχει 13ο όροφο. Λόγω πρόληψης στο μέτρημα τον πέρασαν με αποτέλεσμα ο πραγματικός 13ος όροφος να είναι ο 14ος.
Μέγαρο ΟΤΕ
Η ανέγερση του ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας το 1980 και μετρά 76 μέτρα ύψος. Είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας και οι 18 όροφοί του αποτελούν τον μεγαλύτερο εργασιακό χώρο στη χώρα.
Ξενοδοχείο President
Με 68 μέτρα ύψος, μπορεί να περηφανεύεται πως είναι το ψηλότερο ξενοδοχείο της χώρας. Έχει 317 δωμάτια και αποτελείται από 22 ορόφους που έχουν θέα που φτάνει μέχρι τον Σαρωνικό.
Ξενοδοχείο Hilton
Άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο του 1963 και έγινε γρήγορα συνώνυμο της χλιδής και του πλούτου. Το εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθήνας αποτελείται από 18 ορόφους και φτάνει τα 65 μέτρα, ενώ το 2003 προστέθηκε νέα πτέρυγα με 74 δωμάτια και σουΐτες.
ΕΥΠ
Το κτίριο ανήκει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και φτάνει τα 65 μέτρα. Η ανέγερση του ολοκληρώθηκε το 1978 και φιλοξενεί τις υπηρεσίες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.