DESIGN

Ένα διαμέρισμα στο Παλαιό Ψυχικό ανακαινίστηκε με έμπνευση από το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη

Γεωμετρικά σχήματα, χρώματα, υφές και υλικά ενορχηστρώνονται με μαεστρία σε αυτό το διαμέρισμα στο Ψυχικό συνθέτοντας ένα πρωτότυπο σύνολο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΔΑΜΑΚΗ

Οι αλλαγές που βίωσε η Αθήνα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα φάνηκαν όχι μόνο στην κοινωνία και τον τρόπο που άλλαξε η καθημερινή ζωή των κατοίκων της, αλλά και στο πως διαμορφώθηκε αρχιτεκτονικά η πόλη. Όσο οι δεκαετίες περνούσαν, τόσο άλλαζε η πρόσοψη της πρωτεύουσας. Ο πληθυσμός πολλαπλασιαζόταν, η δόμηση πύκνωνε και οι πολυκατοικίες ψήλωναν.

Ο προηγούμενος αιώνας είδε πολλές γειτονιές να αλλάζουν άρδην και κάποιες να αντιστέκονται λίγο πιο σθεναρά, κρατώντας έστω και κάποια λίγο στοιχεία του χαρακτήρα τους που τις έκανε μοναδικές. Μια τέτοια γειτονιά ήταν και το Ψυχικό, μια από τις πιο γνωστές κηπουπόλεις έχει να επιδείξει υπέροχα δείγματα ρυθμών της αστικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα αλλά και σύγχρονες νεόδμητες οικίες. Σε αυτή την περιοχή που τη χαρακτηρίζει το πράσινο και η ηρεμία, αν και βρίσκεται μόλις μια ανάσα από το κέντρο της πόλης, ανέλαβε το studio εσωτερικής διακόσμησης The Interesting Design by Achilleas Kritikos να δώσει νέα πνοή σε ένα διαμέρισμα 150 τ.μ.

Στόχος του studio ήταν να διατηρήσει όσα στοιχεία στο εσωτερικό του διαμερίσματος μπορούσαν να «ταξιδέψουν» αισθητικά στις μέρες μας και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των νέων ιδιοκτητών, ενός ζευγαριού και του νεογέννητου μωρού τους.

Η οικογένεια που θα κατοικούσε πλέον στο διαμέρισμα, ήθελε το τελικό αποτέλεσμα του σχεδιασμού να είναι λιτό προκειμένου να μπορέσουν να προσθέσουν τις δικές τους πιο προσωπικές διακοσμητικές πινελιές, αλλά και να διατηρηθεί το φυσικό φως που έλουζε τους επιμέρους χώρους. Έτσι το γραφείο The Interesting Design by Achilleas Kritikos, επέλεξε μαζί με τους ενοίκους να βαφτούν οι περισσότεροι χώροι με την απόχρωση China White.

«Το στοιχείο πάντως που “ταξίδεψε” μέχρι σήμερα και υπήρξε βασική επιθυμία των ιδιοκτητών για τη διατήρησή του, ήταν το ξύλινο πάτωμα από δρυ στο οποίο χρειάστηκαν να γίνουν αρκετές εργασίες αποκατάστασης καθώς με τα χρόνια είχε υποστεί αρκετές φθορές. Από την αρχή, κύριος οδηγός σε αυτή τη διαδρομή της εσωτερικής διακόσμησης ήταν ο συνδυασμός του σύγχρονου design με Art Deco στοιχεία», σχολιάζουν οι άνθρωποι του studio και συνεχίζουν λέγοντας πως, «Στο σαλόνι, σημαντικότατο ρόλο έπαιξε ο διαχωρισμός του σαλονιού με την τραπεζαρία προσφέροντας στο τέλος μια χρηστική λύση αλλά και μια αισθητική έκπληξη. Καθώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα μίκραινε το χώρο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Αχιλλέα Κρητικό, μια ευφάνταστη κατασκευή. Μια ξύλινη δοκός μήκους 4 μέτρων σε σχήμα “Γ” ακουμπώντας στον τοίχο πρόσφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα έλυσε το πρόβλημα της σωστής θέσης της τηλεόρασης στο χώρο».

 

Το εσωτερικό της κατοικίας χαρακτηρίζεται από έναν ευφάνταστο συνδυασμός χρωμάτων, σχεδίων και υλικών, γεγονός που προσφέρει τελικά ένα όμορφο και δυναμικό αποτέλεσμα.

Με μια γρήγορη ματιά βέβαια, αυτό που ξεχωρίζει είναι η εντυπωσιακή ταπετσαρία με την υπογραφή του σχεδιαστή Matthew Williamson, που τοποθετήθηκε πάνω από την τραπεζαρία ιταλικού οίκου Β&Β.

Καθρέφτες και φωτιστικά, διακοσμητικά στοιχεία αλλά και διάφορα έργα τέχνης στους τοίχους, επελέγησαν σε συνεργασία με το studio “The Interesting Design”, από αγορές του εξωτερικού, ενώ το χαλί από δέρμα με το print ζέβρας στην τραπεζαρία αποτελεί μια αισθητική παρέμβαση με διαχρονική φινέτσα, ενώ πολλά από τα έπιπλα, είναι custom made κατασκευές, -σχεδιασμένα ειδικά για το συγκεκριμένο διαμέρισμα.