DESIGN

Φυσικά υλικά και φωτεινό περιβάλλον σε ένα διώροφο διαμέρισμα στη Βούλα

Το ξύλο, το μάρμαρο και η πέτρα πρωταγωνιστούν σε αυτό το γεμάτο φως, διαμέρισμα στα Νότια Προάστια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

«Πώς μπορείς να δημιουργήσεις έναν χώρο που θα φιλοξενήσει όχι μόνο τις ανάγκες της καθημερινότητας, αλλά και τις προσωπικές ιστορίες, τα αντικείμενα και τις συλλογές των κατοίκων του;», με γνώμονα αυτή την ερώτηση το γραφείο Micromega Architecture & Strategies σχεδίασαν ένα διαμέρισμα δύο επιπέδων στη Βούλα, που προορίζεται για μία εκτεταμένη οικογένεια.

Οι ίδιοι λένε πως, «Η απάντηση σε αυτή την πρόκληση είναι ένας χώρος που λειτουργεί ως καμβάς για τη ζωή της οικογένειας, ενσωματώνοντας τα αντικείμενα τέχνης, τα βιβλία και τα αναμνηστικά από τα ταξίδια τους με έναν τρόπο που αναδεικνύει τόσο την προσωπικότητα των ιδιοκτητών όσο και τη μοναδικότητα του χώρου».

Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, με τους κοινόχρηστους χώρους –σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα και καθιστικό– να τοποθετούνται στο κάτω επίπεδο, ενώ τα υπνοδωμάτια και οι ιδιωτικοί χώροι βρίσκονται στον όροφο. Το σχέδιο επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός αισθητικού συνόλου που συνδυάζει τις φυσικές υφές και τις ήπιες αντιθέσεις, προκειμένου να αναδειχθούν τόσο οι λειτουργικές όσο και οι αισθητικές ανάγκες των κατοίκων.

Οι Micromega Architecture & Strategies χρησιμοποίησαν φυσικά υλικά όπως το ξύλο, το μάρμαρο και πέτρα σε γήινους τόνους, προκείμενου να αναδεικνύεται το φυσικό φως που διαχέεται άπλετο στο διαμέρισμα.

«Οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, που ντύνουν το κέλυφος της κατοικίας, αντικατοπτρίζουν το φως, ενώ οι σκούρες αποχρώσεις, κυρίως στις ξύλινες επενδύσεις, προσδίδουν βάθος και αντίθεση», εξηγούν.

Συνεχίζουν λέγοντας πως, «το φωτεινό περιβάλλον ενισχύεται από τα γωνιακά παράθυρα, τα οποία όχι μόνο εξασφαλίζουν εξαιρετική θέα στο εξωτερικό, αλλά δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση με το εσωτερικό του χώρου, προσφέροντας αφορμές για τη φιλοξενία φυτών και έργων τέχνης. Αυτά τα σχεδιαστικά στοιχεία ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν λειτουργικούς χώρους για την αποθήκευση ή την παρουσίαση προσωπικών αντικειμένων».

Στο επίπεδο των κοινών χώρων, ο όγκος του τζακιού αποτελεί κεντρικό σημείο της σύνθεσης, αναδεικνυόμενος με το φυσικό μάρμαρο travertino, το οποίο συνδέει οργανικά τους χώρους.

Το ίδιο υλικό επαναλαμβάνεται και στην κουζίνα, με τη νησίδα και τον πάγκο να αναδεικνύονται από την ομορφιά του φυσικού πετρώματος.

Τα σκούρα ντουλάπια της κουζίνας, με τις διακριτικές γραμμές τους, δημιουργούν ένα νοητό όριο που διαχωρίζει τους βοηθητικούς χώρους, όπως το pantry και την αποθήκη, από την υπόλοιπη κουζίνα, ενώ παράλληλα προσφέρουν λειτουργική αποθήκευση χωρίς να διαταράσσουν την αισθητική ενότητας του χώρου.

«Στον όροφο, η συνέχεια της αίσθησης του χώρου επιτυγχάνεται μέσω του δαπέδου σε τόνο δρυός, το οποίο συνδυάζεται με ξύλινες επενδύσεις που ακολουθούν την ίδια χρωματική παλέτα ή, εναλλακτικά, τονίζουν τη σκούρα και βαθιά απόχρωση για να προσδώσουν βάθος στους χώρους των υπνοδωματίων και των διαδρόμων», επισημαίνει το αρχιτεκτονικό γραφείο.

Ένα από τα πιο καθοριστικά στοιχεία του σχεδιασμού είναι το κλιμακοστάσιο που συνδέει τα δύο επίπεδα. Η κατακόρυφη διάσταση του χώρου τονίζεται μέσω των κάθετων ξύλινων στοιχείων, τα οποία ενισχύουν την αίσθηση της ανάβασης και της μετάβασης, προσφέροντας συγχρόνως μία διαρκή οπτική σύνδεση μεταξύ των δύο επιπέδων.

MICROMEGA ARCHITECTURE & STRATEGIES