Μέσα σε ένα pop διαμέρισμα στα Άνω Πετράλωνα
Το χρώμα πρωταγωνιστεί σε αυτό το 130 τετραγωνικών μέτρων σπίτι σε μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας.
- 27 ΙΑΝ 2024
Στο μυαλό των περισσοτέρων επικρατεί η πεποίθηση πως το μίνιμαλ οφειλει να είναι και μονόχρωμο, σε γήινες κατά προτίμηση τόνους. Γκρι, μαύρο και λευκό είναι συνήθως τα χρώματα που έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε να μιλάνε για μινιμαλισμό. Το αρχιτεκτονικό γραφείο that studio όμως αποδεικνύει ακόμα και ένα πολύχρωμο σπίτι μπορεί να είναι μίνιμαλ και οι γραμμές του να είναι απλές και ήσυχες, χωρίς να είναι βαρετές.
Αυτό ακριβώς έκαναν και στην 130 τετραγωνικών μέτρων μεζονέτα που ανέλαβαν να ανακαινίσουν στα Άνω Πετράλωνα. Εδώ μπορεί οι τοίχοι να είναι λευκοί, αλλά το μάτι πέφτει αμέσως στις μεγάλες επιφάνειες με τα pop χρώματα. Το πράσινο, το κόκκινο και το κίτρινο είναι παντού παρόντα στον χώρο, χωρίς όμως ποτέ να κουράζουν.
«Κεντρικό στοιχείο του διαμερίσματος αποτελεί η ανοικτή κουζίνα. Η πολυχρωμία της ανανεώνει τον χώρο διαβίωσης, προσφέροντας μια παιχνιδιάρικη διάθεση και δημιουργώντας έναν χώρο συνάθροισης», λένε χαρακτηριστικά η Άννα Βόκαλη και η Τζωρτζίνα Μπούσσια, οι δύο αρχιτέκτονες πίσω από το that studio.
«Το διαμέρισμα βρίσκεται στα Άνω Πετράλωνα, η ανακαίνιση του αποτελεί μια επανερμηνεία κατοικίας ενός τυπικού γωνιακού κτιρίου της δεκαετίας του ’80. Πρόκειται για ένα μεγάλο διαμέρισμα 130 τετραγωνικών μέτρων, πρώην μεζονέτα, γωνιακό, με χαμηλή οροφή, με ανισοσταθμία δαπέδων και διακοπτόμενη διάταξη χώρων.
Η ανακαίνιση ανέτρεψε εντελώς τον αρχικό χαρακτήρα του διαμερίσματος, προσφέροντας νέα διάταξη χώρων που αξιοποιεί κάθε τετραγωνικό, δημιουργώντας απαλά περάσματα. Παρά τις προκλήσεις της αρχικής δομής, η ανοικτή διάταξη προσφέρει έναν εκτεταμένο και φωτεινό χώρο, προσδίδοντας στο διαμέρισμα μια άνετη και φιλόξενη ατμόσφαιρα», εξηγούν οι δύο αρχιτέκτονες.
Το δάπεδο, σε μια απαλή απόχρωση τερακότας, συνδυάζεται αρμονικά με τη ζωηρή κουζίνα, δημιουργώντας τελικά μια γήινη ατμόσφαιρα σε όλο το διαμέρισμα. Οι
ανισοσταθμίες περιορίζονται στον χώρο της εισόδου, διαμορφώνοντας ένα υπερυψωμένο χωλ, που διασφαλίζει μια ομαλή μετάβαση στο εσωτερικό του διαμερίσματος. Το βάθρο δημιουργεί επιπλέον αποθηκευτικό χώρο και χωροθετεί τη μελλοντική κατακόρυφη συνένωση των οριζόντιων ιδιοκτησιών.
Στο καθιστικό, το τζάκι έχει επανασχεδιαστεί. Ένα πέτασμα τοίχου με απαλή καμπύλη εντοιχίζει την καμινάδα, ενώ η εστία αποκτά ορθοκανονικό όγκο και επενδύεται με γυαλιστερά πλακίδια.
«Το λουτρό τοποθετείται σε νέα θέση, κοντά στο χώρο συνάθροισης με φυσικό αερισμό και φωτισμό. Εκεί επικρατεί μια αυστηρά ασπρόμαυρη παλέτα σε ματ αποχρώσεις, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο χώρο.
Αντιδιαμετρικά στον χώρο διημέρευσης βρίσκεται η ιδιωτική ζώνη. Στην παλαιά θέση του λουτρού έχουν τοποθετηθεί βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης, όπως ντουλάπες, λινοθήκη και χώρος πλυντηρίου απελευθερώνοντας με τον τρόπο αυτό περισσότερο χώρο στα υπνοδωμάτια», καταλήγουν οι that studio.