Μίνιμαλ γραμμές και φυσικό φως σε ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα του 1964
Με το ξύλο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και τους ήπιους χρωματισμούς να κυριαρχούν στα περισσότερα δωμάτια, αυτό το διαμέρισμα που σχεδιάστηκε από τον Εμμανουήλ Βουρέκα τη δεκαετία του '60, απέκτησε σύγχρονη όψη και λειτουργικότητα.
- 16 ΝΟΕ 2024
Με το ξύλο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και τους ήπιους χρωματισμούς να κυριαρχούν στα περισσότερα δωμάτια, αυτό το διαμέρισμα που σχεδιάστηκε από τον Εμμανουήλ Βουρέκα τη δεκαετία του '60, απέκτησε σύγχρονη όψη και λειτουργικότητα.
«Η μοντέρνα λογική σχεδιασμού της πολυκατοικίας, τα υλικά των κοινόχρηστων χώρων της και ο τρόπος οργάνωσης των όψεων της εισόδου αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στην πρότασή μας», εξηγούν οι άνθρωποι του γραφείου 4K Αρχιτέκτονες και του Studio Taf που ανέλαβαν να δώσουν δεύτερη ζωή σε ένα διαμέρισμα της δεκαετίας του 1960.
Το διαμέρισμα, εμβαδού 145m2, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα στο Κολωνάκι, σε πολυκατοικία χτισμένη το 1964 από τον εμβληματικό αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου Hilton, αλλά και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, δύο από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της Αθήνας. Ο Βουρέκας όμως, ήταν πολύ δραστήριος και στη μελέτη πολυκατοικιών και κτηρίων γραφείων με πολλά από τα έργα του να κοσμούν το κέντρο της Αθήνας, αλλά και τα προάστιά της.
Ζητούμενο των δύο γραφείων που συνεργάστηκαν για την ανακαίνιση, ήταν η πλήρης ανακαίνιση του διαμερίσματος με σκοπό να ανταποκριθεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις σημερινές ανάγκες κατοίκησης.
Για να το πετύχουν αυτό αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ως σημείο αναφοράς τους τα υλικά των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας και ο τρόπος οργάνωσης των όψεων της εισόδου και να καταργήσουν τις πολλαπλές υποδιαιρέσεις, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο διημέρευσης με ανοιχτή κουζίνα. Με αυτό τον τρόπο το διαμέρισμα λούζεται με άπλετο φυσικό φως και εξασφαλίζεται ο διαμπερής αερισμός, ενώ παράλληλα υπάρχει ευελιξία στη διαρρύθμιση του χώρου ανάλογα με τις επιθυμίες του εκάστοτε ενοίκου.
Όσο για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, μπορούμε εύκολα να πούμε πως σε όλους τους χώρους κυριαρχεί το ξύλο, τόσο με το ενιαίο δρύινο δάπεδο όσο και με τα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα από καρυδιά που εξοπλίζουν όλο το διαμέρισμα και εξασφαλίζουν χώρους αποθήκευσης. Επιπλέον, επιλέχθηκαν χρωματισμοί και υλικά που «δημιουργούν ένα ήπιο εσωτερικό που υποδέχεται ευμενώς τον κάτοικο αυτού του κεντρικού σημείου της πόλης», όπως καταλήγουν τα δύο γραφεία.