DESIGN

Οι Cadu Architects ανακαίνισαν ένα διαμέρισμα του ’50 στο οποίο κυριαρχεί το ξύλο

Το αθηναϊκό αρχιτεκτονικό γραφείο ανέλαβε να ανακαινίσει ένα ισόγειο διαμέρισμα 95 τ.μ  με στόχο την καλύτερη οργάνωση των χώρων και τη δημιουργία νέων οπτικών φυγών προς τον περιμετρικό κήπο.

Το αθηναϊκό αρχιτεκτονικό γραφείο ανέλαβε να ανακαινίσει ένα ισόγειο διαμέρισμα 95 τ.μ  με στόχο την καλύτερη οργάνωση των χώρων και τη δημιουργία νέων οπτικών φυγών προς τον περιμετρικό κήπο.

Είναι γεγονός πως όσο αλλάζουν οι καιροί τόσο αλλάζουν και οι ανάγκες μας. Αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει και τον τρόπο που ζούμε τόσο έξω από το σπίτι μας, όσο και μέσα σε αυτό.

Οι χώροι στους οποίους μένουμε και αποκαλούμε σπίτια μας, θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουμε τώρα. Αυτό στην Αθήνα, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, δεν είναι πάντα εύκολο καθώς η πλειονότητα των πολυκατοικιών στις μεγάλες πόλεις χτίστηκαν τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, με αποτέλεσμα πολλά από τα διαμερίσματα να μην είναι όσο λειτουργικά θα μπορούσαν και να μην ανταποκρίνονται σε όσα ζητά κάποιος από το σπίτι του το 2022.

Ένα τέτοιο διαμέρισμα, χτισμένο το 1995 κλήθηκε να ανακαινίσει το αρχιτεκτονικό γραφείο των Cadu Architects και να του χαρίσουν νέα πνοή, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψιν τους τις ανάγκες και τα θέλω των ανθρώπων που θα ζήσουν μέσα σε αυτό.

Αρχικός στόχος των Cadu Architects ήταν να οργανωθούν καλύτερα οι επιμέρους χώροι, αλλά και η δημιουργία νέων οπτικών φυγών προς τον περιμετρικό κήπο που αγκαλιάζει το ισόγειο διαμέρισμα, στο οποίο είχαν γίνει επεμβάσεις και τη δεκαετία του 1970.

Καθιστικό και τραπεζαρία έγιναν ένα, ενώ η κουζίνα εντοιχίστηκε στην μεγάλη ξύλινη σύνθεση που χωρίζει τους δύο χώρους. Παρόλα αυτά επειδή η νέα αυτή η σύνθεση έχει και αρκετά ανοικτά τμήματα, επιτρέπει την απρόσκοπτη επικοινωνία της κουζίνας με τον κοινόχρηστο χώρο, ενώ τα κλειστά τμήματά της λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι, κάτι που είχε ανάγκη το συγκεκριμένο σπίτι.

 

Σε όλους τους χώρους του σπιτιού κυριαρχεί το στοιχείο του ξύλου που του χαρίζει έναν μοναδικό μορφολογικό χαρακτήρα, ενώ μπορεί και συνδυάζεται άψογα με τις αποχρώσεις του μπλε και του λευκού, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές από τις επιφάνειες.

Οι Cadu Architects όμως κράτησαν και πολλά από τα υφιστάμενα στοιχεία του σπιτιού. Το μωσαϊκό, το παρκέ «ψαροκόκκαλο» στο καθιστικό, τα εξωτερικά ξύλινα κουφώματα, η λιθοδομή και η σιδερένια θύρα εισόδου διατηρήθηκαν, τα οποία μπόρεσαν και ενσωματώθηκαν αρμονικά στη νέα σύνθεση και να συμμετάσχουν ισότιμα στο νέο χαρακτήρα του διαμερίσματος.

Σε αντίθεση το μπλε και το λευκό των περισσότερων χώρων, οι Cadu Architects επέλεξαν το σκούρο πράσινο για την κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο, ενώ στο παιδικό δωμάτιο ξεχωρίζει το κίτρινο χρώμα, αλλά και η υπερυψωμένη μπλε μεταλλική κατασκευή, η οποία μπορεί μα φιλοξενήσει δύο στρώματα και να λειτουργήσει ως μια άλλου είδους κουκέτα, αφήνοντας όμως ελεύθερο όλο το κάτω πάτωμα για μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος για παιχνίδι.