© EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
ΠΟΛΗ

Ποιο θα είναι το μέλλον του Ακροπόλ Παλλάς, του εμβληματικού ξενοδοχείου της Πατησίων

Χάρη στο πράσινο φως που έδωσε το Συμβούλιο Μουσείων για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών σχετικά με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το πολύπαθο κτίριο που βρίσκεται απέναντί του βρέθηκε ξανά στα πρωτοσέλιδα.

Ο φάκελος του Ακροπόλ Παλλάς –του ιστορικού αρ νουβό ξενοδοχείου επί της Πατησίων, απ’ την ταράτσα του οποίου έχει τραβηχτεί το βίντεο της εισβολής του τανκ στο Πολυτεχνείο επί Χούντας– άνοιξε εκ νέου το 2018, επί υπουργίας Ζορμπά, με στόχο να μετατραπεί σε έναν πολυδύναμο κόμβο καλλιτεχνικής έκφρασης.

Μόλις είχαν ολοκληρωθεί η δύσκολη υπόθεση της αποκατάστασης (το 2012 είχε τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ είχαν προηγηθεί δυο μεγάλοι σεισμοί) και το πλάνο ήταν ο νέος οργανισμός να ανοίξει άμεσα, φιλοξενώντας το Athens Digital Arts Festival και λίγο αργότερα την Art Athina.

Τίποτα από αυτά δεν έφτασε να γίνει πράξη τελικά και το πολύπαθο κτίριο, ενώ όλα έδειχναν ότι ήταν ένα βήμα πριν την επαναλειτουργία, αφέθηκε ξανά στον αέρα, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναφέρουν ως τροχοπέδη έναν παράγοντα νομικής φύσεως: ότι δεν μπορούσε να βρεθεί λύση για τη σύσταση διαχειριστικού φορέα του νέου οργανισμού.

Αυτό δρομολογήθηκε με νομοσχέδιο το 2020, επί υπουργίας πλέον Λίνας Μενδώνη, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει: κλειστές παραμένουν οι πόρτες του κτιρίου, όπως και του πολλά υποσχόμενου οργανισμού που θα έδινε ώθηση στη νέα γενιά καλλιτεχνών.

Με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Μουσείων να γνωμοδοτήσει ομόφωνα για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών σχετικά με την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την υπόγεια σύνδεσή του με το Ακροπόλ, το υπέροχο κτίριο βρέθηκε ξανά στα πρωτοσέλιδα.

Ποια είναι η νέα ταυτότητα του Ακροπόλ Παλλάς

© EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Βάσει του νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε στα μέσα του περασμένου έτους, το πρώην ξενοδοχείο Ακροπόλ Παλλάς έχει παραχωρηθεί για τα επόμενα 99 χρόνια σε έναν νέο φορέα που ιδρύθηκε και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: το όνομα αυτού είναι «Ακροπόλ Across», διαθέτει «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια», με πενταμελές διοικητικό συμβούλιο και καλλιτεχνικό διευθυντή, αμφότερα με τριετή θητεία.

Το νεοσύστατο Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ «φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κόμβο για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του ΕΑΜ και τη δημιουργία ενός νέου προορισμού πολιτισμού και αναψυχής, ενώ μέσα σε αυτό θα λειτουργεί πωλητήριο, αναψυκτήριο και εστιατόριο», όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σε αντίστοιχα γενικές (κι απροσδιόριστες) κατευθύνσεις κινούνται και οι στόχοι που απαριθμούνται στο ιδρυτικό νομοσχέδιο του φορέα: από «παροχή εργαλείων και τεχνογνωσίας για την εξεύρεση πόρων», «χρηματοδότηση ή και επιδότηση της παραγωγής καλλιτεχνικών έργων» και «χορήγηση υποτροφιών» έως «διερεύνηση της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ πολιτισμού και τεχνολογίας» για το σύνολο του πολιτισμού.

Είναι ο πρώτος κρατικός φορέας πολιτισμού με τόσο διευρυμένη δράση κι αυτό έχει ήδη προκαλέσει δεύτερες σκέψεις για το ποια θα είναι η πραγματική του ταυτότητα, μόλις τεθεί σε λειτουργία.